*Nettavisen* Sportspill.

Slik skal vi vinne mer på odds og tipping

Vi går gjennom årsregnskapet for å se hvordan vi skal gjøre det bedre i 2011

07.01.11 10:43

Fredagens oddstips: Trøbbel for Malmö Redhawks

Siden Sportspill startet med odds- og tippetips 10. mars 2010, har vi hver mandag kommet et regnskap som viste hvordan det gikk med tipsene uken før.

I denne artikkelen ser vi nærmere på hele årsregnskapet for langoddsen og tippekupongene i 2010. Håpet er at årsregnskapet vil gi oss en pekepinn om hvordan vi med enkle grep kan satse riktigere og vinne mer i tiden fremover.

Nyhet:Nå kan du spille uten kortleser

Tipping
Vi har utarbeidet tips til alle tippekupongene fra og med midtukekupongen 10. mars. Vi setter som regel opp et lite system, en 96-rekker, og et stort system hver gang, gjerne en 432-rekker eller 486-rekker.

Tipping er først og fremst et underholdningsspill, ikke noe man tjener seg rik på. Tilbakebetalingsprosenten fra Norsk Tipping er 55, det vil si at den gjennomsnittlige tipper bør få tilbake 55 prosent av innsatsen i det lange løp. Sportspills tippetips har gitt en tilbakebetaling på 105 prosent i 2010, altså et overskudd, og det er vi godt fornøyd med. Vi håper mange har fulgt tipsene, spesielt de fem gangene vi har fått 12 rette.

De største tippegevinstene
13. mars: 26.790 kroner (bonuspott til alle med 12 rette)
11. april: 20.085 kroner
07. november: 5.845 kroner
29. desember: 2.340 kroner
11. desember: 2.140 kroner

2011
Det er selvsagt forbedringspotensial, og vi skal strekke oss langt for å vinne enda mer på tippetipsene i 2011. De ekstra timene man bruker på å ringe folk med kunnskap og på nettet for å lese alt man kommer over til hver eneste kamp, er gjerne det som gjør at man flytter det ene krysset som skiller en 9 rette fra en 10 rette, eller en 11 rette fra en 12 rette. Av og til leser og tenker man seg i hjel, og krysset som flyttes gjør at en tenkt 12 rette ble til 11, og det er bittert. Men mer enn halvparten av gangene speiles innsatsen i gevinsten, og vi kommer til å fortsette å bruke mye tid på tippetipsene i 2011, slik vi har gjort i 2010.

Folkerekka, som man finner som en del av tippekupongene på Norsk Tippings nettsider, er et viktig verktøy for å sikte inn høyere gevinster. Av og til mener man at en kamp er helt åpen, men man har ikke råd til å helgardere. Skal man da markere en H bare fordi fotballkamper flest ender med hjemmeseier? Nei, man markerer det utfallet som færrest andre har markert. Andre ganger har man en gardering til overs. Sjekk folkerekka og sett krysset der færrest andre har satt sine kryss. Da øker en eventuell premie.

Hvilket system har lønt seg mest
Den som har levert alle våre små systemer, i all hovedsak 96-rekkere, har spilt for 11.720 og vunnet 2.250 kroner.

Den som har levert alle våre store systemer, ofte 432-rekkere eller 486-rekkere, har spilt for 57.085 og vunnet 70.325 kroner.

Den som har levert alle våre tippetips, har spilt for 68.805 og vunnet 72.575 kroner. Fortsetter denne tendensen i 2011, vil det lønne seg å levere kun de store tippesystemene.

Langoddsen
Målet med oddstipsene har selvsagt vært å gå i pluss, helst mye. Vi visste det kom til å bli vanskelig, og vi har heller ikke nådd målet. Vi har spilt for 57.700 og vunnet 41.041 kronerr i 2010. Vi har fått tilbake 71 prosent av pengene vi satset.

Den gjennomsnittlige oddsspiller hos Norsk Tipping fikk tilbake 65,7 prosent av innsatsen i 2010. Vi har spilt på langoddsen hver eneste dag siden 10. mars, til Norsk Tippings odds og regler. Å avstå fra spill på dager med lite utvalg, eller å kunne velge en annen bookmaker når Norsk Tipping ikke har høyest odds, er aldri et alternativ for oss. Dette øker vanskelighetsgraden noe, ganske mye vil mange si.

Styring av innsats
Det er lett å tro at suksess innen oddsspill kun handler om å velge de riktige objektene. Men det er bare halve sannheten. Hvor mye man satser, når og hvordan, er også viktig.

Når vi klarer å gå i pluss på tipping, bør det gå an å få tilbake mer enn 71 prosent av innsatsen på langoddsen. Det kan være objektene vi velger, måten vi setter innsatsen på, eller begge deler, som gjør at vi ikke har lykkes i større grad. Vi skal nå teste ut noen forskjellige måter å satse på ved gå tilbake i regnskapet og endre innsats på forskjellige måter. Hvordan hadde årsregnskapet sett ut hvis:

- Vi hadde spilt med flat innsats (lik innsats på alle spill)
- Vi hadde bestemt oss for å gå med samme potensielle overskudd på alle spill og justert innsatsen deretter.
- Vi hadde variert innsatsen mer og satset mye hardere på de spillene vi hadde mest tro på.

Flat innsats
Mange sverger til dette. Man mener at det er en god måte å kontrollere egne taps- og seiersrekker på. Man unngår blant annet fristelsen til å sette mer penger over styr i ren iver når det går veldig bra, eller i desperasjon når det går veldig dårlig.

Hvis vi ikke hadde variert innsatsen mellom 10 og 400 kroner slik vi vi gjorde, men satset 100 kroner hver gang, hadde oddstipsene gitt 73 prosent av innsatsen tilbake. Vi har altså gjort oss selv en liten bjørnetjeneste, siden vi bare fikk tilbake 71 prosent av innsatsen når vi prøvde å øke gevinstene ved å variere innsatsen.

Samme potensielle gevinst hver gang
Andre hevder at det beste man kan gjøre er å bestemme seg for at man skal vinne det samme beløpet, for eksempel 500 kroner, på hvert eneste oddsspill man setter. På langoddsen satser man i hele 10-kroner, så vi justerer innsatsen på alle fjorårets oddstips til nærmeste beløp i hele 10-kroner som ville gitt en potensiell gevinst på 500 kroner, eller så nær 500 kroner vi kommer. For eksempel på vårt tips med lavest odds (1,28) i fjor later vi som vi satset 390 kroner og vant 499 (tipset gikk inn). På tipset med høyest odds (41,06) later vi som vi satset 10 kroner for å vinne 411 (tipset gikk ikke inn).

Denne måten å satse på ville gjort at vi hadde fått tilbake 72 prosent av innsatsen, marginalt bedre enn hva vi fatisk klarte, og marginalt svakere enn hvis vi hadde satset 100 kroner flatt hver gang.

Lavere terskel for maksspill
Vi har ofte satset enn hundrelapp på hvert oddstips, men av og til har vi økt innsatsen til 150, 200, 300 eller 400 fordi vi mente å ha funnet et ekstra godt spill. Hvordan hadde regnskapet sett ut hvis vi hadde vært mye tøffere til å øke innsatsen når vi mente å ha funnet gull? Vi lar alle innsatser på 100 eller mindre stå, og øker alle innsatser over 100 kroner til 1000 kroner per spill.

Denne måten å satse på hadde gitt oss noen pene enkeltgevinster, men et langt større tap og kroner og øre, og bare 66 prosent av innsatsen tilbake.

Hvilke ligaer og idretter treffer vi best på?
Dette spørsmålet hadde vært enklere å svare klart på hvis vi kun spilte singler. Hos Norsk Tipping spiller vi stort sett dobler, ikke alltid fordi vi ønsker det, men fordi det ofte er et krav. Vi kom med 470 oddstips i 2010, og en del av dem besto av to forskjellige idretter. Vi hakker likevel opp regnskapet og sorterer tipsene for å se hva slags idretter vi treffer best på. En dobbel med for eksempel fotball og hockey sorteres som fotballtips hvis hovedspillet var fotball og kombinasjonsobjektet var hockey, og omvendt. Regnsakpet viser følgende:

Norsk fotball (128 tips): 59 prosent av innsatsen tilbake
Engelsk fotball (81 tips): 74 prosent av innsatsen tilbake
Fotball-VM, sluttspillet (59 tips): 67 prosent av innsatsen tilbake
Ishockey (42 tips): 85 prosent av innsatsen tilbake
Champions League (37 tips): 109 prosent av innsatsen tilbake
Europa League (28 tips): 82 prosent av innsatsen tilbake

Vi kunne snevret inn, til mer spesifikke ligaer, men da blir grunnlaget for tynt til å se tydelige tendenser. Det er flott at vi har fått tilbake 185 prosent av innsatsen på tysk cup, men det er ikke nødvendigvis vår sterkeste side, vi har bare satt ett spill.

Konklusjon
Det hadde vært lett å konkludere med at vi fra nå av bare skal spille objekter fra Champions League, med flat innsats. Det er bare det at vi kommer med daglige oddstips, og Champions League spilles som kjent ikke hver dag. Når det gjelder valg av objekter er det bare en ting som gjelder: Få tak i enda mer og enda bedre bakgrunnsinformasjon, uansett sportsgren og liga. Dette har vi blitt bedre på i løpet av 2010, og vi kommer til å bli enda bedre og få enda større nettverk av kontakter i tiden fremover.

De funnene vi gjør her gjelder for vår måte å spille på. Kanskje gjelder de for din spillestil også, kanskje ikke. Lærdommen for oss etter et snaut år med daglige oddstips er at vi ikke trenger å variere innsatsen uansett hvor lyst vi måtte ha i blant. Vi taper penger på å varierer innsatsen. Vi får mest igjen når vi satser det samme beløpet på alle spill.

Vi anbefaler alle som spiller mye på odds og tipping å føre regnskap. For mange spillere ligger en del lærdom i det. Vi hører gjerne fra lesere med synspunkter på oddsspill og regnskapsføring, vi vet at det er mange der ute som er veldig gode på dette.

PS: Det har gått svært bra med oddstipsene så langt i 2011, med pluss i regnskapet fem av seks dager.

Fredagens oddstips: Trøbbel for Malmö Redhawks


HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.