Gå til sidens hovedinnhold

Slik tar Ståle Solbakken Norge til VM

Onsdag starter den lange veien til VM i Qatar for Norge. Første hinder på veien er miniputtnasjonen Gibraltar.

Etter at EM-drømmen ble knust i playoff-kampen mot Serbia i fjor høst, venter nå en tøffere vei til det neste VM-sluttspillet. Mens det er 24 europeiske lag i EM, er det kun 13 lag fra Europa som får lov til å spille VM i Qatar i 2022.

Slik går Norge til VM:

Norge kan kvalifisere seg til VM i Qatar på to måter:

1) Ved å vinne VM-kvalifiseringsgruppen. VM-kvaliken i Europa blir delt inn i ti grupper. Mens EM-kvaliken sender nummer en og to direkte til sluttspill, er det kun nummer en i gruppene som er sikret VM-billett i den kommende kvalifiseringen.

2) Nummer to i hver gruppe kvalifiserer seg nemlig til et ekstra playoff-sluttspill mot hverandre. De ti gruppetoerne, samt to gruppevinnere fra UEFA Nations League, fordeles i tre ulike playoff-grupper. Hver gruppe har videre semifinaler og finaler, og det er finalevinnerne som kvalifiserer seg til VM. Det er ingen tvil om at å ende opp som gruppevinner er å foretrekke, all den tid da Norge ikke klarte å ta seg gjennom playoff-muligheten – som kunne gitt EM-billett i fjor.

Her kan du spille på oddsen på Norges kamp mot Gibraltar. Tror du hjemmelaget vinner får du 60 i odds....

Det betyr at skulle ikke Norge klare å bli nummer én eller to i VM-kvalifiseringen vil de ha en mulighet gjennom Nations League.

De to beste gruppevinnerne fra det pågående Nations League får plass i playoffspillet. Dette gjelder altså de to best rangerte landslagene som vinner sin Nations League-gruppe. Gruppevinnerne rangeres etter UEFAs Nation League-ranking, hvor man rangeres etter poeng og målforskjell.

Dette er Norges tropp:

Groningen-spilleren Jørgen Strand Larsen har meldt forfall til landskampene på grunn av skade.

De to største profilene i den norske landslagstroppen er bare 20 og 22 år gammel. Det stilles store forventninger til stjerneduoen Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland.

At Martin Ødegaard leverer en assist til Erling B. Haaland gir 2,00 i odds

Den ferske norske landslagskapteinen dominerer for Arsenal i Premier League, mens målmaskinen fra Jæren fortsetter å hamre inn mål for Dortmund. Haaland er toppscorer i Champions League.

Med den kreative kraften til Ødegaard, og avslutningsferdighetene til Haaland vil Norge kunne lage skape problemer for alle lagene i VM-gruppen.

Norges VM-kvalikgruppe:

Norges gruppe består av seks lag, og motstanderne er Nederland, Tyrkia, Montenegro, Latvia og Gibraltar.

Nederland er naturlig nok gruppens soleklare favoritter, mens Norge og Tyrkia er ventet å kjempe om andreplassen. De færreste tror at de tre andre lagene vil være i stand til å kjempe om topplasseringene.

Ståle Solbakkens første kamp som landslagssjef er mot den ferske fotballnasjonen Gibraltar som ble medlem av UEFA så sent som i mars 2013.

Gibraltar har gått på flere stortap hjemme i EM- og VM-kvalifiseringene. I 2014 tapte de 0-7 mot Polen, i 2015 tapte de både 0-7 mot Tyskland og 0-6 mot Skottland. De har også tapt 0-5 hjemme mot Latvia og 0-6 mot Estland. Det største tapet til fotballminiputten kom borte mot Belgia. Gibraltar tapte 0-9 i Liege i VM-kvaliken i 2017.

At Norge vinner med fem mål eller mer mot Gibraltar gir 2,40 i odds

Gibraltar spiller sin 53. landskamp i historien mot Norge. Fasiten fra de første 52 kampene viser seks seire, fem uavgjorte og 41 tap.

De har scoret 20 mål og sluppet inn 178! Det betyr at de i snitt slipper inn 3,4 mål per kamp.

Hele ni av 41 tapene endt 0-4.

Tror du Norge vinner 4-0 får du 6,00 i odds

Lagets første seier kom mot Malta i juni 2014. Den gangen vant Gibraltar 1-0. De har også vunnet 2-1 mot Liechtenstein, og de har vunnet 1-0 mot Armenia, Latvia, Liechtenstein og San Marino.