KEEPERSTJERNE: Sondre Rossbach kan bli årets store gjennombrudd i Tippeligaen.
KEEPERSTJERNE: Sondre Rossbach kan bli årets store gjennombrudd i Tippeligaen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (NTB scanpix)

Sondre (19) følger i pappas fotspor: - Tok valget sammen da jeg var elleve år

Sondre Rossbach fikk kontraktstilbud fra Manchester United, men er glad han spiller i Skien idag.

Kommersielt

TABELLTIPSET

4. PLASS: ODD:

Rune Almenning Jarstein og André Hansen gikk begge fra å være unge og lovende i Odd, til fast å være med når landslagstroppen skulle tas ut. Skiensklubben har tradisjoner for å gi unge spillere sjansen, og å la de få prøve seg på det høyeste nivået i norsk fotball. Det er denne mentaliteten, «Telemarksmodellen», som de kaller det, som har skapt to av de beste keeperne vi har her til lands.

Nå må du se opp for én til.

Sondre Løvseth Rossbach, sønn av tidligere landslagskeeper, og nå keepertrener i Odd, Einar Rossbach, får nemlig full tillit fra Odd-trener Dag Eilev Fagermo denne sesongen.

- Dette er ikke uvanlig for Odd. Vi har satset på unge keepere før. Vi har satset på Rune Jarstein, satset på André Hansen osv. Dette har vi gjort, og vært heldige med - og flinke med. Så det er en bevisst strategi. Sondre er et så stort talent, at han er god nok til å spille i Tippeligaen nå, sier Fagermo til Nettavisen.

- Største talentet i Norge
Rossbach har lenge blitt nevnt som et stort talent på vei opp. Han har allerede noen kamper for Odd i Tippeligaen, og han har representert Norge på flere ungdomsnivåer. Men hvor god er egentlig Rossbach?

HAR TROEN: Dag Eilev Fagermo tror Sondre Rossbach kan bli Norges beste keeper.

- Han er det største keeper-talentet i Norge, sånn som situasjonen er nå. Det blir spennende å se hvor langt han kan nå. Nå har han jo muligheten til å ta store steg i år, ved å spille mye eliteseriefotball, så får vi se hvordan det går videre. Å stabilisere seg i Tippeligaen bør være hovedprioritet for Sondre, forteller Odd-treneren.

Keeperen selv sier han er klar for utfordringen det blir å stå i mål i Odd, og at han gleder seg til å få mer erfaring i Tippeligaen. Rent fysisk, og kvalitetsmessig som keeper, står han ikke mye tilbake for noen av keeperne i Norge, skal vi tro  Fagermo. Utfordringen til Rossbach ligger mer i måten han framstår på banen.

- Den største utfordringen for meg, blir å fylle skoa til André Hansen. Det å fylle den autoritære stillingen han hadde i troppen. Det blir nok det tøffeste. Samtidig er jeg veldig glad for at det er nettopp i Odd jeg får muligheten til dette. Vi har et av ligaens beste forsvar, så det blir enklere enn om det hadde vært for et eller annet nedrykkslag som renner som en sil, forklarer Rossbach til Nettavisen.

Også lagkaptein, Steffen Hagen, mener det er er viktig at unggutten får lov til å vokse seg inn i rollen som ny førstekeeper. Han er enig med Rossbach i at 19-åringen kanskje mangler noe av den autoriteten som André Hansen strålte av i Odd-trøya.

- André var klar, sterk og autoritær. Man hørte han alltid bak seg, og man visste hvor man hadde han. Han var veldig stabil. Litt annerledes blir det nok med Sondre, men det er bare helt naturlig, sier kapteinen til Nettavisen.

Fakta: Rossbach om utenlandsdrømmen

Klikk for å åpne faktaboksen
 

- Jeg har så klart en drøm om å spille for en av de største klubbene i utlandet, ja. Jeg legger ikke skjul på det. Om det blir om ett år, eller om 5-6 år, det vet ikke jeg. Det blir jo opp til meg å prestere, så kommer mulighetene.

- Hvis jeg skal drømme, og kunne dra på den runden Martin Ødegaard dro på, så spørs det om jeg ikke hadde landet på samme sted som han. For meg er det Real Madrid og Bayern Munchen som skiller seg ut, for øyeblikket.

- Men favorittklubben, det er Portsmouth?
- Ja, det stemmer. Det stammer fra tilbake i 2010, da klubben fremdeles var ganske gode, og hadde en del penger. Jeg husker jeg så FA Cup-finalen mellom Chelsea og Portsmouth. David James var keeper i Portsmouth på den tiden, og han stod som en Gud. Jeg som keeper ble rett og slett helt frelst. Da var det gjort. Jeg tror jeg er rundt én av 100 i Skandinavia som er skikkelig Portsmouth-supporter.

Startet tidlig
Når du skal bli en god keeper, er det aldri dumt å ha andre gode keepere rundt seg. For Odds nye keeperstjerne, har dette vært en helt naturlig del av oppveksten. Pappa Einar har mange sesonger bak seg på toppnivå i norsk fotball, og har også seks kamper med flagget på brystet.

I dag er Einar keepertrener i Odd, og 19-årige Sondre innrømmer at han har et ekstra tett forhold til sin far.

- Det har vært noe spesielt å ha han der. Helt fra vi felles bestemte oss for at jeg skulle satse på å bli en topp-keeper, som elleveåring, har han alltid vært en sterk støttespiller for meg. Det å være far og sønn er noe helt spesielt. Det gjør at vi knytter veldig tette bånd, siden vi jobber sammen hver eneste dag, forteller målvakten.

Når du bestemmer deg for å bli fotballproff som elleveåring, da legger du lista høyt. For mange guttunger forblir det med drømmen. For Sondre, har drømmen vært virkelighet i flere år nå.

Kontraktstilbud fra Manchester United
Allerede som 15-åring var han nemlig veldig nær ved å bli Manchester United-spiller.

- Jeg fikk prøvespille i Manchester United som 15-åring. Det er klart det var utrolig stort å få prøve meg i en av verdens absolutt største klubber. Jeg fikk se hvordan jeg lå an i forhold til andre keepertalenter her i verden.

JUBEL: Om Sondre Rossbach fortsetter utviklingen sin, kan det bli mye å juble for i fremtiden for 19-åringen.

- Hvordan lå du an i forhold til de andre?

- Jeg endte jo opp med kontraktstilbud, da. Det sier kanskje sitt. Det var veldig gøy. Dessverre fikk jeg en ankelskade som gjorde at jeg ikke ble klar til det tidspunktet United ville ha meg, og da fikk jeg ikke gjennomført overgangen. Men jeg hadde nok takket ja den gang, innrømmer stortalentet.

Undertegnede forstår Rossbach godt, og lurer på om han ville takket ja dersom tilbudet fra Manchester United kom på nytt.

- Nei, nå tror jeg faktisk jeg hadde blitt i Odd. Som 19-åring skal du lete lenge etter en bedre arena å få utviklet deg på enn i Skien. Det ville vært vanskelig å få spille fast i Manchester United, for å si det sånn, så da er det veldig bra å få spille i Tippeligaen, forklarer den reflekterte unggutten.

Landslaget neste
Odd-keeperen har allerede rukket å få landskamper for U21-landslaget. Han har likevel ingen planer om å stoppe med det. Planen er nemlig å bli den mest merriterte i Rossbach-familien.

- Jeg er ikke sikker på hvor raskt jeg kommer meg på A-landslaget, men målet er jo å spille meg inn der. Hvis jeg kan sammenligne meg litt med André Hansen, igjen, så fikk han debuten i Odd som 20-åring. Tre år senere var han på landslagssamling. Klarer jeg den samme utviklingen som han, så kanskje jeg kan være der som 22-åring. Men det er vanskelig å si, forklarer Rossbach.

Fakta: Supporterleder i Oddrane, Tommy Hagen

Klikk for å åpne faktaboksen
 

- Din reaksjon på Nettavisens tips?
- Jeg tror og håper at det er litt for lavt. Her i Skien går vi for medalje.

- Hvor på tabellen ender din klubb?
- Jeg drømmer om andreplass, og tror det er realistisk.

- Hvem vinner Tippeligaen?
- Molde blir nok for sterke, er jeg redd. Det er kapitalen som rår.

- Din klubbs mest undervurderte spiller?
- Fredrik Oldrup Jensen. Her i Skien og Grenland er det nok mange som vet om han, men i norsk fotball har han ikke fått så mye oppmerksomhet. Han kommer til å bli en bauta i norsk fotball.

- Hvilken spiller misliker du mest i Tippeligaen?
- Jeg bruker ikke tid på å mislike. Jeg fokuserer på å like laget mitt og mine spillere. Det å mislike mennesker, det gjør jeg ikke.

- Hvilke klubber håper du rykker ned?
- Det er ingen lag jeg spesielt håper at rykker ned. Men jeg tror Start går ned, også frykter jeg dessverre at Mjøndalen ikke har det som kreves for å holde seg i den øverste divisjonen.

Ingen stjernenykker
I februar skrev 19-åringen under på en ny kontrakt med Odd. Det svirret rykter om at han krevde skyhøye lønninger, og at stjernenykkene nærmet seg unggutten. Dette skal bare ha vært oppspinn, sier hovedpersonen selv.

- Jeg skrev under for Odd i februar, og er veldig fornøyd med det. Alt mediasnakket om at jeg krevde kjempelønn, eller at det var problemer i forhandlingene, var bare oppspinn. Media fant det rett og slett opp. Begge parter ønsket en løsning, og forhandlingene var ryddige og gikk raskt. Det var veldig godt å få landet avtalen. Den nye kontrakten gir meg trygghet og visshet i treningshverdagen. Det gjør alt mye enklere for meg.

Man skulle tro det var fort for å bli litt høy på seg selv, når man til stadighet hører beskrivelser som «Norges største keepertalent» eller «Det beste vi har hatt noen gang». For Rossbach er ikke dette noe problem. Han bruker heller skryten som en ekstra utfordring.

- Det at jeg hører sånne ting, legger jo bare enda mer press på mine skuldre. Men det er bare positivt, det. Da blir det jo bare opp til meg å bevise at jeg faktisk er det. Det er ikke sånn at jeg går ut på matta og tenker på at jeg må bevise noe, hver eneste gang, likevel. Jeg er trygg på mine egne ferdigheter som keeper, forklarer han.

Så får vi se om Rossbach kan leve opp til godordene som strømmer til, og om han kan ta over tronen som familien Rossbachs beste keeper gjennom tidene. Klarer han det, kan det nemlig bli nok en jubelsesong i Skien.

Vår analyse av Odd:
Odd var for alvor et lag å regne med i toppen av Tippeligaen forrige sesong. Da var de ligaens nest beste lag bakover på banen, mens målfarlige midtbanespillere som Herolind Shala og Jone Samuelsen hjalp Frode Johnsen med å score målene riktig vei.

Dag Eilev Fagermo vil også denne sesongen være trofast mot sitt 4-3-3-system. Det er et system spillerne hans kjenner, og som de vet de er gode i. Mye ballinnehav, komme rundt på kantene og slå innlegg på Frode Johnsen er en oppskrift som kan lukte suksess nok en gang.

Før denne sesongen har deres suverene målvakt, André Hansen, forsvunnet til Rosenborg. Akkurat som i andre posisjoner, velger Odd å satse lokalt videre. Sondre Rossbach (19) og Viljar Myhra (18) er Odds to keepere denne sesongen. Mangelen på rutine bakerst kan gjøre at Odd taper noen poeng. Skiensklubben har likevel hatt suksess med å slippe til unge keepere før, i Rune Almenning Jarstein og André Hanssen, og Rossbach vil også bli en kjempekeeper. Han trenger bare litt tid. Litt svekket i forhold til fjoråret, her.

Forsvaret til Odd ser solid ut som vanlig. Det at Fredrik Semb Berge forsvant forrige sommer, utgjorde ikke den store forskjellen den gang, og vi tror midtstopperne Steffen Hagen og Lars Kristian Eriksen fortsetter å storspille. I tillegg vil 20 år gamle Vegard Bergan kjempe om en startplass på bekostning av Eriksen.

På backene er det ikke mange lag som er bedre enn Odd. Thomas Grøgaard storspilte på venstrebacken i fjor, og er blitt ett år eldre. På høyresiden har man hentet hjem Espen Ruud, som har vært meget god i treningskampene. Fjorårets høyreback, Jarkko Hurme, og 22 år gamle Emil Jonassen er back-up på backene. Begge to kunne spilt fast i de fleste andre tippeligaklubber, tror vi.

SAVNET: Herolind Shala scoret flere avgjørende mål for Odd forrige sesong. Både medspillere og Odd-fansen vil savne sin nummer ti.

På sentral midtbane i Skien, finner vi en av Tippeligaens mest undervurderte spillere. Fredrik Oldrup Jensen styrer skuta. Med få feilpasninger, mange gjenvinninger og god duellstyrke, er han en av Tippeligaens beste spillere i denne posisjonen. Ardian Gashi er en god reserve, og også Frode Johnsen trekkes ofte ned som anker mot slutten av kamper når Odd skal sikre seieren.

Jone Samuelsen har vært en av de beste spillerne her til lands de to siste sesongene, og virker fremdeles frisk. Sammen med han som indreløper, vil Fredrik Nordkvelle spille. Nordkvelle er litt mer ustabil enn Samuelsen, men på sitt beste, kan han være en viktig spiller for de hvitkledde fra Telemark. Nyinnkjøpte Oliver Berg har klart seg bra i vinter, og kan øke kampen om plassene på mitdbanen. Det at Herolind Shala har forsvunnet, vil være et savn. Både som ving og som indreløper utgjorde han en trussel foran motstanderens mål som få andre i Tippeligaen kan matche.

Vingene i Odd er de samme som sluttet fjorårets sesong. Ole Jørgen Halvorsen har vært god i treningskampene, og Chukwuma Akabueze «Bentley» er alltid en trussel mot motstanderen. Har i tillegg Håvard Storbæk som kan komme inn og score avgjørende mål.

Helt på topp har man byttet ut Henrik Kjeldsrud Johansen med Olivier Occean. Mange var skeptiske til Occean da han kom, men etter ni mål i treningskampene, fire av de mot Strømsgodset, er vi villige til å gi canadieren en sjanse. Occean og Frode Johnsen  vil gi hverandre kamp om spissplassen, noe som kan gi uttelling i enda flere scoringer fra spissene i Skien.

Fakta: Overganger og treningskamper

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Inn:
Oliver Berg (Raufoss)
Olivier Occean (Lån, Eintracht Frankfurt)
Espen Ruud (Odense)

Ut:
André Hansen (Rosenborg)
Herolind Shala (utgått kontrakt / Sparta Praha)
Christer Kleiven (utgått kontrakt)
Snorre Krogsgård (utgått kontrakt)
Henrik Kjeldsrud Johansen (Fredrikstad, lån hele sesongen)

Treningskamper:
23.01 Odd - Mjøndalen 2-2
27.01 Dinamo Zagreb - Odd 4-0
31.03 Odd - FC Vestsjælland 1-2
04.02 Randers - Odd 2-1
13.02 Aalborg - Odd 0-0
18.02 Hønefoss - Odd 1-1
27.02 Odd - Vålerenga 2-0
06.03 Odd - Strømsgodset 5-3
12.03 Odd - Start 1-0
21.03 Odd - Lillestrøm 6-1
30.03 Elfsborg - Odd 0-3

Ungguttene Mathias Fredriksen, Jonathan Lindseth, Rafik Zekhini og Eric Kitolano kan bli nye kometer fra Skien som tar Tippeligaen med storm. Likevel er det trolig at vi må vente enda et år før disse virkelig skal blomstre på øverste nivå i norsk fotball.

Alt i alt ser Odd sterke ut, også denne sesongen. De er nok litt svekket på keeperplass og på midtbanen, men har til gjengjeld styrket både forsvaret og angrepet. Med muligheten til å spre scoringene på flere angrepsspillere, tror vi mange lag skal slite med å holde nullen mot Odd denne sesongen. De vil nok være med i medaljekampen, men vi frykter tapet av André Hansen kan føre til at det blir fjerdeplass på skiensguttene i år.

Plusser
+ Kontinuitet. Fagermo står for 4-3-3, og alle spillerne vet hva de skal gjøre i de forskjellige rollene.
+ Talentutvikling. Odd er blant landets beste på talentutvikling. Mange spennende unggutter som kan slå gjennom, samt noen som allerede har slått gjennom og som har fått ett år til på beina.
+ Ny glød. Forrige sesong skapte en ny blest rundt Odd i Skien. Supporterne strømmer til stadion og spillerne selv har troen på medalje.
+ Olivier Occean. Angriperen har bøttet inn mål i treningskampene. Fortsetter scoringsformen, kan Odd være med hele veien inn.

Minuser
- Økonomi. Odd hadde en økonomisk oppsving forrige sesong, men kan likevel ikke måle seg med blant annet Molde og Rosenborg, rent økonomisk.
- Keeperplassen. Ja, Sondre Rossbach er kanskje Norges største

SE OPP FOR: Vegard Bergan kan bli Odds nye midtstopperbauta.

keepertalent. Han mangler likevel den rutinen og tryggheten som André Hansen hadde forrige sesong. Kan koste Odd noen poeng.
- Får ingenting gratis. Der Odd var outsidere og et lag få andre hadde regnet med forrige sesong, er de nå en av de største favorittene. De får ingenting gratis når de møter på papiret svakere motstand denne sesongen.
- Sesongstarten. Odd får nesten aldri en god sesongåpning. De gjør som regel gode treningskamper, men får nærmest et sjokk når serien starter. Skiensklubben åpner borte mot Molde denne sesongen. Det å stjele poeng der, ville snudd minustegnet til et plusstegn.

Se opp for: Vegard Bergan (20)
Vegard Bergan fikk noen få kamper for Odd forrige sesong, da Fredrik Semb Berge forsvant. Midtstopperen forventes å få enda mer spilletid i år, men det avhenger av om Lars Kristian Eriksen fortsetter storspillet fra høsten 2014. Bergan er en solid, duellsterk midtstopper. Med litt mer trygghet og selvtillit, kan han bli Steffen Hagens faste makker utover sesongen. 

Vårt tips:
4. plass

Dag Eilev Fagermo om Nettavisens tips:
- Nettavisen tippet oss på åttendeplass i fjor, niendeplass, tror jeg. Det var ubrukelig.

-Er det bedre i år?

- Ja, vi har sagt vi bør ha mulighet på topp-6, så sånn sett er tipset veldig ålreit det, for vår del.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus