Schalke 04 er Tysklands nest største klubb etter Bayern München og har 160 000 medlemmer til tross for at klubbens hjemby Gelsenkirchen kun har 260 000 innbyggere. For tå siden spilte laget åttedelsfinale mot Manchester City. To år senere kommer laget til å rykke ned fra Bundesliga.

Hvordan kunne det gå så galt for Schalke 04?
Mangeårig Bundesliga-kommentator Eivind Bisgaard Sundet mener det er flere årsaker til hvorfor det har gått så overende når vi pratet med ham torsdag formiddag.

Omstridt eier

Pølsemagnaten Clemens Tönnies er en av årsakene. I august 2019 kom Tönnies i kjempetrøbbel etter at han på en næringsmesse sa at Tyskland burde bygge kraftverk i Afrika, slik at «afrikanere slutter å felle trær og slutter å bruke de mørke nettene til å produsere barn». Det skapte voldsomme reaksjoner blant mange Schalke-fans. De fylte tribunen i neste kamp med tusenvis av røde kort rettet mot rasisme generelt og styreformannen spesielt. Sportsdirektør Jochen Schneider kalte fanaksjonen en heksejakt, og Tönnies slapp unna med tre måneders permisjon. (kilde Aftenposten).

Samme Tönnies er også eier av pølsefabrikken som i juni 2020 sørget for Tysklands største smitteutbrudd til da under coronapandemien. Da ble Tönnies tvunget til å gå av som styreformann.

Spillertrøbbel
Da pandemien sendte Tyskland i lockdown, var Amine Harit rask med å oppfordre fans Instagram-følgere til å holde seg hjemme, respektere portforbudet og #StaySafe. Selv dro han rett på ulovlig fest på en shisha-bar, hvor han og frekke partyvenner ble fisket ut av politiet klokken tre på natten. Inneværende sesong åpnet Harit og Schalke med å bli knust 8–0 av Bayern München, før han gikk glipp av de to neste kampene (kilde Aftenposten).

Sparkingen av Tedesco

Bisgaard Sundet mener også sparkingen av trener Domenico Tedesco våren 2019 har vært en ulykke for klubben. Tedesco førte Schalke 04 til seriesølv sesongen. Siden den gang har trenere kommet og gått.

Tönnies kan komme tilbake ved nedrykk
Det russiske gasselskapet Gazprom er Schalke 04's hovedsponsor, men ved nedrykk så opphører sponsoravtalen. I følge Bisgaard Sundet kan Tönnies komme tilbake da i og med at klubben har dårlig økonomi, men dette gjenstår å se.

Fredag kveld venter et meget viktig bunnoppgjør mellom Schalke 04 og Mainz i Bundesliga.

Schalke 04 - Mainz B 2,00 (spillestopp fredag kl 20.25)
Det er ikke måte på elendighet for Schalke 04 denne sesongen. Før hjemmekampen mot Hoffenheim 19. januar i år, kunne de tangere en lite attraktiv rekord. I 1965 gikk Tasmania Berlin 31 seriekamper uten å vinne. Schalke 04 stod med 30 strake seriekamper uten å vinne og hadde altså tangert den rekorden dersom de ikke vant. Sensasjonelt nok vant Schalke hele 4-0. Siden den seieren, har det blitt tre poeng på de åtte neste seriekampene. Etter 23 serierunder står Schalke 04 med usle ni poeng, men de har "kun" ni poeng opp til sikker plass. Førstemålvakt Ralf Färhmann, velkjente Klaas -Jan Huntelaar (hentet på fri overgang fra Ajax i januar), forsvarsspillerne Matija Nastastic, Salif Sane, andrekeeper Frederik Rønnow og spissen Mark Uth er alle uaktuelle til fredagens hjemmekamp.

Fredag kveld tar de imot Mainz som også er i nedrykkstrøbbel, da de ligger nest sist og på direkte nedrykk med 17 poeng. Mainz er uansett i en veldig mye bedre posisjon og har kun ett poeng opp til sikker plass og de har tatt ti poeng på de fire siste seriekampene. Mainz kan glede seg over tilnærmet skadefritt mannskap.

Schalke 04 med 1-5 tap borte mot Stuttgart forrige lørdag og 0-4 tap hjemme mot Borussia Dortmund for to uker siden. Fire strake hjemmetap er det blitt og kun en scoring. Mainz har vist form i det siste og skal ha gode sjanser for tre poeng. Vi tror elendigheten fortsetter for Schalke og spiller Mainz.