*Nettavisen* Sportspill.

Spissene skremmer ikke Norge

Matej Vydra er en av kun to spisser i den tsjekkiske troppen. Han eies av Udinese, men er for tiden utleid til West Bromwich. Der sliter han med å få spilletid og står oppført med to mål på ti kamper.

Tsjekkias to eneste angripere er ingen målgarantister. Sjekk tippetipsene.

09.03.14 09:09

Flere tips fra Sportspill onsdag:
Oddstips 1:Lager sveitserost av Kroatia
Oddstips 2:
Liverpool vs Danmark
V65 Bjerke:Vi byr på en Martini
V5 Skive:Sjekk eksperttipsene

Midtukekupongen består av 12 privatlandskamper som alle spilles i kveld.

Bonuspotten er steget til pene 3,1 millioner kroner, og spillstopp er allerede kl. 18.25.

1. Tsjekkia – Norge
Per-Mathias Høgmo har tatt med seg en 22 mann stor tropp med 17 utenlandsproffer til Praha. Landslagstreneren kan glede seg over at mange av proffene har fått langt mer spilletid enn situasjonen var i høst, men det er likevel få spillere i troppen som kan betegnes som profiler på sine klubblag.

Norge har spilt to kamper så langt i 2014. Den første endte med 1-2-seier over Moldova, mens det ble 0-3-tap for Polen i midten av januar.

Kaptein Brede Hangeland måtte ut med en hodesmell mot Chelsea i helgen, men er friskmeldt til kveldens kamp.

Tsjekkia har ikke spilt landskamp siden 15. november, men vant sine tre siste kamper i fjor (Canada, Bulgaria og Malta). Måtte ta til takke med tredjeplassen i VM-kvaliken og går dermed glipp av VM.

Pavel Vrba debuterer som landslagssjef i dette oppgjøret. Han kan stille med en verdensklassekeeper i Petr Chech og Arsenals Tomas Rosicky på midtbanen, men i angrepsrekka ser det meget tynt ut. Kun West Bromwichs Matej Vydra (21 år og 8 landskamper) og Sparta Praha-spissen David Lafata (32) er tatt med i troppen.

Vi ser for oss en målfattig kamp og velger en halvgardering. HU.

2. Tyrkia – Sverige
Tyrkia endte på fjerdeplass i sin VM-kvalikgruppe, og landet er dermed ikke kvalifisert. Avsluttet imidlertid 2014 sterkt og vant fem av de seks siste landskampene (tapet kom mot Nederland).

Den ettertraktede Werder Bremen-midtbanespilleren Tolga Cigerci er ikke tilgjengelig i for landslagstrener Fatih Terim.

Sverige kom heller ikke til Brasil, men gjorde en hederlig innsats i thrillerkvalifiseringen mot Portugal. Har slått Island og Moldova i sine to eneste kamper i år.

Landslagssjef Erik Hamren har tatt med debutantene Muamer Tankovic, Emil Krafth og Oscar Hiljemark i troppen. Han har varslet at han vil eksperimentere med noen nye ting i dette oppgjøret og at noen uerfarne spillere vil få sjansen.

Tyrkia har hjemmefordel og stiller trolig med et mer normalt mannskap enn Sverige. Sistnevnte har imidlertid Zlatan Ibrahimovic på topp, og vi tror dette fort kan bli målrikt. HB.

3. Sveits – Kroatia
Sveits var det klart beste laget i Norges VM-gruppe og gikk gjennom kvalifiseringen uten tap. Landet har gjort det stabilt godt over tid og ligger helt oppe på sjetteplass på FIFA-rankingen.

Landslagstrener Ottmar Hitzfeld råder over en tropp av meget god kvalitet, og mange av spillerne er sentrale brikker i sterke lag i ligaer som Serie A, La Liga og Bundesligaen.

Til kveldens kamp er Xherdan Shaqiri, Johan Djourou og Pirmin Schwegler tilbake fra skader, og Hitzfeld har dermed tilnærmet fulltallig mannskap.

Dette er ikke den beste Kroatia-årgangen vi har sett, og landet hadde en langt mer humpete vei mot VM enn Sveits. Avsluttet gruppespillet meget svakt, og sikret VM-billetten ved å slå Island i playoffen.

Landet har kjente spillere som kaptein Darijo Srna, Real Madrids Luka Modric, Sevillas Ivan Rakitic og Bayern München-stjernen Mario Mandzukic, men resten av troppen er langt mer ordinær. Flere spillere sliter med formen, og det er også noen skadefravær.

Den nokså uerfarne treneren Niko Kovac ble ansatt som ny landslagssjef etter VM-gruppespillet, og det er ventet at han kommer til å bruke de første treningskampene til å eksperimentere en del med laget for å finne rett formasjon og riktig startellever.

Sveits er det beste laget av disse to og er som regel til å stole på hjemme i slike oppgjør. H.

4. Belgia – Elfenbenkysten
Belgia ble suveren vinner av gruppe A i VM-kvaliken og kan nå langt i mesterskapet. Spilte to privatkamper i november som begge endte med tap (mot Colombia og Japan).

Landet har et meget spennende lag, med Premier League-stjerner som Romelu Lukaku, Vincent Kompany, Eden Hazard og Christian Benteke i troppen. Lukaku er akkurat kommet tilbake fra skade, og det er godt mulig at vi ikke får se ham i samtlige 90 minutter.

Elfenbenskysten hadde få problemer med å kvalifisere seg for VM og var suveren både i gruppespillet og playoffen mot Senegal. Har ikke spilt landskamp siden midten av november.

Har mye kvalitet i troppen, og stiller trolig med Didier Drogba, Kolo Toure, Yaya Toure og Gervinho fra start.

Elfenbenskysten er kjent for en offensiv fotballfilosofi, og Belgias kvikke angripere kan fort få mye rom å boltre seg i. Hjemmelaget er imidlertid litt for mye betrodd på folkerekka, og vi garderer. HU.

5. Tyskland – Chile
Tyskland var som vanlig suveren i sin VM-kvalikgruppe og avga bare to poeng. Slo England borte i den siste treningskampen i november og spilte uavgjort mot Italia i den nest siste.

Landslagssjef Joachim Löw har Thomas Müller og flere andre stjerner ute med skade og har tatt med en del uerfarne spiller i troppen. Han kommer likevel til å starte med en meget sterk 11-er.

Chile kom på tredjeplass i den søramerikanske kvalikgruppen og er også klar for VM. Spilte bedre og bedre utover i kvalifiseringen og knuste Costa Rica 4-0 i årets hittil eneste landskamp.

Chile har spillere som Juventus-stjernen Arturo Vidal og Barcelonas Alexis Sanchez i troppen og er et lag som ikke skal undervurderes. Slo England i en treningskamp i november og spilte også uavgjort mot Spania i fjor høst.

Tyskland på bortebane er imidlertid en av verdens tøffeste oppgaver, og vi tror H holder.

6. Polen – Skottland
Polen skuffet i VM-kvalifiseringen og endte på fjerdeplass med 13 poeng i gruppe H. Har gjort sine saker bra så langt i år, med seier over Norge og Moldova og uavgjort mot Irland.

Stiller svekket i dette oppgjøret; Borussia Dortmund-stjernene Robert Lewandowski og Jakub Blaszczykowski er begge ute med skader. Lewandowskis fravær gjør at det ser meget tynt ut fremover på banen for Polen.

Skottland gjorde det enda svakere i sin gruppe og tok bare 11 poeng. Spilte seg imidlertid opp mot slutten av kvalifiseringen og vant de to siste kampene (mot Kroatia og Makedonia). Etter kvaliken fulgte skottene opp med uavgjort mot USA og seier over Norge, så laget står med fire på rad uten tap.

Darren Fletcher ser ut til å rekke kampen etter et avbrekk på nesten halvannet år, men landslagstrener Gordon Strachan har ikke røpet om han starter med United-spilleren. Grant Hanley og Robert Snodgrass har trukket seg fra troppen.

Skottlands keepere Allan McGregor og David Marshall er i kanonform i Premier League, og vi ser ikke for oss at Polens svake angrepsrekke kommer til å bøtte inn mål.

HUB.

7. Irland – Serbia
Irland var aldri i nærheten av VM-billett og endte på fjerdeplass med 14 poeng i gruppe A. Spilte to privatkamper i november. Der ble det 3-0 over Latvia og 0-0 borte mot Polen.

Landslagssjef Martin O'Neill må klare seg uten Robbie Keane, Rob Elliot, Andy Reid og Kevin Doyle i kveld.

Serbia leverte en sterk avslutning i VM-kvaliken, men klarte aldri å ta igjen Kroatia på andreplass. Spilte 1-1 borte mot Russland i midten av november og har siden ikke vært i aksjon.

Ljubinko Drulovic debuterer i dag som landslagssjef. Han har hentet tilbake Roma-midtbanespilleren Adem Ljajic og kan glede seg over at Twente-spissen Dusan Tadic scorer bra med mål i den nederlandske ligaen. Har Premier League-profiler som Branislav Ivanovic og Aleksandar Kolarov i backrekka.

Det er mye gråstein i Irlands tropp, men laget kjemper hardt og er normalt vanskelig å slå på bortebane i slike privatkamper. Trolig ingen målfest.

HUB.

8. Wales – Island
Wales gjorde en skrekkelig VM-kvalik og endte nest sist i sin gruppe med 10 poeng. Spilte 1-1 mot Finland i november i sin siste opptreden.

Det er mange grå mus også i Wales-troppen, men landet kan - i motsetning til Irland – skilte med et par stjernespillere. Gareth Bale har funnet formen i Real Madrid og spiller i dag, men Aaron Ramsey er ute med skade. Det samme er Nottingham Forests David Vaughan.

Island ble et nummer for små mot Kroatia i VM-playoffen og går glipp av Brasil-turen. Tapte 0-2 for Sverige i landets eneste kamp så langt i år. Har ikke for vane å imponere i slike privatkamper.

Hjemmefordelen gjør at vi tror mest på Wales i kveld. H.

9. England – Danmark
England kjempet en tøff kamp mot Ukrainia i gruppe H, men trakk til slutt det lengste strået og ble kvalifisert direkte til VM. Spilte to privatkamper etter kvaliken, og begge endte med tap (mot Tyskland og Chile).

Tottenham-backen Kyle Walker har trukket seg fra troppen, og det ser ut til Southamptons Luke Shaw debuterer i kveld. Theo Walcott, Phil Jagielka og Ashley Young er uaktuelle.

Danmark fikk en elendig start på VM-kvalifiseringen og klarte ikke å nå playoffen til tross for en god sluttspurt.

Tottenham-stjernen Christian Eriksen sliter med en ryggskade og er høyst usikker i kveld.

Daniel Sturridge bøtter inn mål om dagen og er garantert gira på å bevise at han er et naturlig førstevalg på topp i VM. Fire andre spillere fra Liverpool er aktuelle fra start: Glenn Johnson, Steven Gerrard, Raheem Sterling og Jordan Henderson.

Vi tror England blir et nummer for store mot et dansk lag som trolig stiller uten sin største kreative kraft i Christian Eriksen. H.

10. Frankrike – Nederland
Frankrike fikk det tøft mot Ukraina i VM-playoff, men klarte å gå videre med 3-0 på hjemmebane etter å ha tapt 0-2 i det første møtet. Har ikke spilt kamper etter dette.

Landslagssjef Didier Deschamps har tatt med en del uerfarne spillere i troppen og utelatt en del etablerte profiler, blant andre Smir Nasri og Yoann Gourcuff.

Nederland vant ni kamper og spilte én uavgjort i kvaliken. Like imponerende var målforskjellen, som endte på 29 plussmål. Spilte uavgjort mot Colombia og Japan i november, og har senere ikke vært i aksjon.

Laget er svekket offensivt av at Arjen Robben har trukket seg fra troppen. Rafael van der Vaart sliter med sykdom.

Åpen kamp, og alle tegn må med. HUB.

11. Portugal - Kamerun
Portugal tok en fortjent VM-plass etter å ha slått ut Sverige i playoffspillet. Har ikke spilt kamper siden.

Kamerun vant sin VM-kvalikgruppe med fire poengs margin til Libya og hadde få problemer med å ta seg til Brasil på beskostning av Tunisia i playoffen. En del spillere fra kvalifiseringen er utelatt i dag.

Portugal roter det tidvis til mot svakere motstandere, men med en Ronaldo i ekstrem målform bør dette bli hjemmeseier. H.

12. Spania - Italia
Spania tapte ikke en eneste kamp i VM-kvaliken og vant gruppe I tre poeng foran Frankrike. Gikk på et sjeldent tap for Sør-Afrika i sin siste kamp, som ble spilt i november.

Juan Mata og Fernando Torres er utelatt fra troppen, og det er ventet at formspissen Diego Costa debuterer for det spanske landslaget etter å ha fått innvilget statsborgerskap høsten 2013.

Italia tapte heller ikke noen av sine kvalikkamper og vant gruppe B med seks poengs margin til Danmark. Når man tar med privatkampene mot Nigeria og Tyskland i november, har laget spilt uavgjort i sine siste fire matcher.

Mario Balotelli må stå over kampen grunnet en skulderskade. Romas Daniele De Rossi er kastet ut av troppen etter sin ufine opptreden mot Inters Mauro Icardi i helgen.

Spania er nummer én på FIFA-rankingen og er med rette favoritter her. Men vi utelukker ikke at Italias forsvar klarer å holde stand. HU.

96-rekker:
1. Tsjekkia – Norge HU

2. Tyrkia – Sverige HB

3. Sveits – Kroatia H

4. Belgia – Elfenbenkysten H

5. Tyskland – Chile H

6. Polen – Skottland HU

7. Irland – Serbia UB

8. Wales – Island H

9. England – Danmark H

10. Frankrike – Nederland HUB

11. Portugal - Kamerun H

12. Spania - Italia HU

Klikk her for å levere vår 96-rekker

432-rekker:
1. Tsjekkia – Norge HU

2. Tyrkia – Sverige HB

3. Sveits – Kroatia H

4. Belgia – Elfenbenkysten HU

5. Tyskland – Chile H

6. Polen – Skottland HUB

7. Irland – Serbia HUB

8. Wales – Island H

9. England – Danmark H

10. Frankrike – Nederland HUB

11. Portugal - Kamerun H

12. Spania - Italia HU

Klikk her for å levere vår 432-rekker

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.