Gå til sidens hovedinnhold

- Sportslig er det mørke skyer over LSK

Vi konfronterte LSK-trener Magnus Haglund med ti påstander fra egne fans.

TIPPELIGATIPSET:
14.PLASS: LILLESTRØM

LSK-HALLEN (Nettavisen): Lillestrøm har siden 1975 vært en gigant i norsk fotball. Sesongen 2014 markerer klubbens 40. strake sesong på toppnivå i Norge, en rekord ingen andre lag er i nærheten av å matche.

Men frykten for at den rekka blir brutt virker å være større enn på lenge.

Klubben har nylig gjennomført en runde med lønnskutt både blant spillere, ledere og administrativt ansatte, og slike runder er aldri hyggelige for noen.

Fansen skriker mayday, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor.

Gultrøyene har ikke vært på øvre halvdel av tippeligatabellen siden 2007, og en vinter preget av økonomisk trøbbel, varierende kamper og få signeringer har ikke gjort sitt for at forsikre Lillestrøm-supporterne om at 2014 blir noe bedre.

Vi saumfarte derfor Kanarifansens eget diskusjonsforum i et forsøk på å ta tempen på Romerike. Vi hentet ut ti påstander om den kommende sesongen og tok dem med til Åråsen for å la LSK-trener Magnus Haglund svare.

Er situasjonen virkelig så dyster som man kan få inntrykk av?

Påstand 1:


Magnus Haglunds reaksjon:
- Økonomisk sett, ja, det er den. Vi har vært gjennom et lønnskutt, og vi har hatt en sesongoppkjøring der alt har vært gjennomført på minimalt budsjett. På den måten stemmer påstanden. Fordelen vår er at vi har ganske god kontinuitet i laget. Vi har en ganske liten stall, en ganske tynn stall, men vi har kontinuitet.

Påstand 2:


Magnus Haglunds reaksjon:
- Det er jeg ikke enig i. Hvis vi er skadefrie, klarer vi å dominere kamper. Det viste vi i fjor sommer i ganske mange kamper. Har vi flere spillere ute med skade, kan det hende vi må justere litt i måten å spille på. Det gjorde vi også i noen kamper i fjor, som borte mot Molde, der vi avgjorde på to dødballer. Vi har den variabelen også.

Påstand 3:


Magnus Haglunds reaksjon:
- Jeg tror faktisk ikke det er så farlig. Det er ingen som synes det er gøy å gå ned i lønn, men når det først er gjennomført, kan det til slutt bli en positiv ting som alle har vært med på. Jeg opplevde at dette var et tema i 14 dager, men så fikk vi en løsning, og etterpå har det ikke vært et tema. Ser vi på det daglige arbeidet, er det ingenting som tilsier at det (lønnskuttet) har stor betydning.

Påstand 4:


Magnus Haglunds reaksjon:
- Alle spillere er til salgs for rett sum, uansett hvilken klubb du er. Slik fungerer markedsøkonomien. Er tilbudet godt nok, selger man uansett hvilken klubb som byr.

Påstand 5:


Magnus Haglunds reaksjon:
- Jeg tror det er slik. Vi går inn i sesongen som underdogs med tanke på den økonomiske situasjonen og den tylle stallen. Slik er det, og de ytre forventningene er lave.

Påstand 6:


Magnus Haglunds reaksjon:
- Er den nykomponert?

Nettavisen: Man tenker nok på omskoleringen av Anders Østli som høyreback og at Frode Kippe får ny stoppermakker i enten Ruben Gabrielsen eller Magnar Ødegaard.

- Jeg tror det skal gå fint. Jeg er overbevist om det. Det er så bra spillere, alle sammen. Jeg tror det går fint.

Påstand 7:


Magnus Haglunds reaksjon:
- Man står selvsagt fritt til å tro det. Hvordan kan jeg kommentere det? Noen tror det blir bingo, noen tror vi gjør det bra og noen tror vi rykker ned. Dette hører med spekulasjonene før sesongen. Vi tror i hvert fall vi kan gjøre det klart bedre enn det.

Selv om det kanskje ikke virker sånn, finnes det også optimisme å spore blant fansen på Romerike. Vi avslutter derfor med å gi Haglund tre optimistiske påstander fra Kanarifansens debattforum:

Påstand 8:


Magnus Haglunds reaksjon:
- Ja, det vil jeg si. Vi har fått en yngre tropp. Ruben Gabrielsen er tilbake fra skade, Magnar Ødegaard er her fortsatt og vi har hentet inn spillere som Marius Lundemo og Simen Kind Mikalsen. Moryke Fofana har lagt enda et år bak seg. Vi har en yngre gjennomsnittsalder på startelleveren nå som Thorstein Helstad og Fredrik Stoor er borte. De eldre som fortsatt er her har også fått større konkurranse fra de yngre. Vi trener godt, har en sulten og ambisiøs tropp, og det betyr mye.

Påstand 9:


Magnus Haglunds reaksjon:
- Helt enig!

Påstand 10:


Magnus Haglunds reaksjon:
- Jeg tror ikke det er avgjørende for oss at vi får en targetspiss. Jeg tror det kan være nyttig av og til, i kamper vi slår mange innlegg og er nødt til å spille på den måten. Men i vårt spill har vi nytte av fart på spissplass, for å få plass til det spillet og de pasningene vi ønsker å gjøre.

For ordens skyld: Påstandene over er hentet fra Kanarifansens debattforum, men noen av dem er omskrevet for presentasjonens skyld.


Analyse av Lillestrøm:
Vi begynner med keeperplassen. Lillestrøm har en solid duo i Kenneth Udjus og Arnold Origi, men begge har hatt en tendens til å gjøre enkle feil. Ingen av dem har virkelig gjort seg selv til ubetinget førstekeeper, men begge er også i stand til å avgjøre kamper på egenhånd med viktige redninger. Nå er spørsmålet hvem som klarer å levere på stabilt høyt nivå. Mye tyder på at seriestarten kommer for tidlig for en kneoperert Udjus, og trolig er det derfor Origi som står i mål når LSK gjester Haugesund i serieåpningen.

I LSKs bakre rekker er det flere spørsmålstegn. Anders Østli var Frode Kippes faste makker forrige sesong, men blir Fredrik Stoors arvtager på høyrebacken denne sesongen. Hvordan det vil slå ut i praksis, gjenstår å se.

Spørsmålet er om den nykomponerte fireren fungerer. Trolig blir Ruben Gabrielsen den nye makkeren til Kippe i midtforsvaret, og den talentfulle unggutten virker å ha lagt skadeproblemene bak seg. På venstreback er Stian Ringstad blant lagets sikreste kort, og skal etter rapportene ha tatt nye steg i vinter. Her lukter det landslagsplass hvis utviklingen fortsetter. Magnar Ødegaard er en fin backup i forsvaret, og den utleide Molde-spilleren kan bekle både høyrebacken og stopperplass. Også unge Simen Nordermoen er et alternativ på høyresiden i forsvaret. Nye Simen Kind Mikalsen er en fin backup for Ringstad på venstreback.

Alt i alt er det for tidig å si om det nye LSK-forsvaret klarer å fungere.På åtte kamper i vinter har LSK sluppet inn 15 mål, det er rett i underkant to baklengsmål i snitt per kamp. Da er det ikke enkelt å vinne fotballkamper.

Midtbanen skal være Lillestrøms mest solide lagdel hvis man ser på papiret. Moryke Fofana og Bjørn Helge Riise tar hver sin kant, og Riise passer etter vårt skjønn bedre som kant enn sentralt i banen, der han spilte forrige sesong. Sammen med Fofana utgjør Riise ett av Tippeligaens beste vingpar, etter vår mening. Sentralt i banen blir Johan Andersson viktig for Lillestrøm, og svensken har endelig hatt en skadefri sesongoppkjøring.

Ohi Omoijuanfo, nykommerne Marius Lundemo og Simen Kind Mikalsen (omskolert tilbake fra back til ving), Palmi Rafn Palmason og Erik Mjelde sørger for god bredde i midtbaneleddet. Trolig blir det Omoijuanfo som blir Anderssons makker sentralt i banen, men også Palmason kan bekle den plassen.

Petter Vaagan Moen får trolig rollen som hengende spiss, men har nok en gang slitt med skader i vinter. Syv uker var han ute denne gangen, men virker likevel å være i rute til sesongstart. Hvis han finner formen, blir han en viktig brikke i LSKs offensive spill. Hedmarkingen har Tippeligaens kanskje beste fot, og er en vandrende assist når han er i form.

På topp er det verre for de kanarigule. Fred Friday (18) og Joachim Osvold (19) er lagets eneste spisser, men det er likevel ikke de to unggutta som må dra lasset fra seriestart. Erling Knudtzon har tidligere vist at han gjør en brukbar jobb som spiss, og det er han som trolig blir Haglunds førstevalg på topp når serien setter i gang. Knudtzon har en tendens til å variere i prestasjonene, og med all respekt for ham, det ser ikke lyst ut hvis en omskolert ving er LSKs beste kort på topp. Det eneste forbeholdet er at LSK plutselig signerer kanonspissen de har lett etter hele vinter.

Flere av dem som følger LSK tettest påpeker at det ikke er mange mål som er borte fra forrige sesong. Fredrik Gulbrandsen (nå Molde) scoret to mål for LSK i fjor, Thorstein Helstad scoret fem. Likevel er det på spissplass det ser styggest ut for LSK kort tid før alvoret braker løs.

I vinter har klubben spilt åtte treningskamper. Det har endt med fire seire, tre tap og én uavgjort. Prestasjonene har variert fra det fenomenale til det helt grusomme, men det er selvsagt ikke uvanlig i en oppkjøring. Både mot Strømsgodset (3-4-tap) og Molde (1-1) har gultrøyene vist at de kan spille jevnt mot de beste, men problemet virker å være stabiliteten i prestasjonene.

LSK har en bra førsteellever, men hva skjer når skadene begynner å renne inn? Vi tror bredden i stallen er farlig tynn, og økonomien gjør at klubben er helt avhengig av ekstern hjelp for å forsterke laget. Vi ser heller ikke bort fra at man blir nødt til å selge en eller flere av sine største stjerner underveis i sesongen. Stian Ringstad er for eksempel en spiller som LSK kan få en god pris for, og han står trolig på blokka til flere klubber etter den høstsesongen han leverte i fjor. Kommer det et greit bud, har klubben neppe råd til å si nei.

Åtte av førstelagsspillerne er samtidig inne i sine siste kontraktsår, og Magnus Haglund er det samme. Hvis klubben går på et par strake tap, tar det neppe lang tid før krisestemningen melder seg. Fansens tålmodighet er nedslitt etter en rekke tunge sesonger, og med en trener på ettårskontrakt kan det fort bli ramaskrik på Åråsen om resultatene uteblir.

Vi tror det går mot en turbulent og skuffende LSK-sesong i bunnen av Tippeligaen.

Plusser:
+ Kontinuitet. LSK har nå en stall som kjenner hverandre, og mange av spillerne er i riktig fotballalder.

+ Kanarifansen, en av Norges beste supportergrupper.

+ Klubben har blant Norges beste treningsfasiliteter, egen innendørshall, oppvarmede utendørs kunstgressbaner og flere gressbaner.

+ LSK har to gode vinger i Bjørn Helge Riise og Moryke Fofana. Spesielt Fofana kan trylle med ball hvis han har dagen.

Minuser:
- Økonomiske problemer, klubben er avhengig av investorer for å hente spillere. Økonomien gjør også at klubben kan bli tvunget til å selge viktige spillere.

- Tynn stall, noe som gjør klubben svært sårbar for skader.

- Kort tid før seriestart mangler LSK fortsatt spissen som skal score et tosifret antall mål.

- Åtte spillere og hovedtrener Magnus Haglund er inne i siste kontraktsår.

Se opp for: Joachim Osvold (19 år)
Unggutten, som for øvrig er sønn av tidligere LSK-spiller Kjetil Osvold, har lenge bøttet inn mål for LSKs andrelag i 3. divisjon. Scoret over 30 mål i fjor, og er ifølge LSK-trener Haglund lagets kanskje vasseste avslutter. En målsnik som begynner å ta tippeliganivået, og kan gå mot et gjennombrudd denne sesongen. LSK har ikke enormt med alternativer på topp, og utsiktene for spilletid er gode.

Magnus Haglund om tipset:
- Man står fritt til å velge. Dere har vel tenkt at vi blir påvirket av økonomien. Vi, eller spillerne spesielt, får bevise at vi klarer oss med det vi har. Man skal være ydmyke overfor alle tips og heller la virkeligheten vise hva som er riktig.

P.S: Slik har vi tippet LSK de tre siste årene:
2013: Nettavisens tips: 10.plass. Fasit: 10.plass
2012: Nettavisens tips: 8.plass. Fasit: 9.plass
2011: Nettavisens tips: 12.plass. Fasit: 13.plass

Her finner du alle tabelltipsene.

Kommentarer til denne saken