Gå til sidens hovedinnhold

Sterlings elendige Liverpool-statistikk

Gameweek 12 byr på et gigantoppgjør. Hvem bør være din kaptein?

Den siste uken har det vært mye fokus på hvorvidt Sadio Mane bør sees på som et bedre alternativ enn rekkekamerat Mo Salah, og Manchester Citys Raheem Sterling. Diskusjonene har løpt over kilometervis av digitale spaltemeter, og kan oppsummeres som en sparring mellom to transferfilosofier.

I det ene hjørnet finner man managere som bevisst unngår såkalte «sideways moves». Denne tankegangen går i korte trekk ut på at man ikke benytter transfers på å hoppe fra èn spiller til en liknende spiller, eksempelvis en annen spiller i omtrent samme posisjon og prisklasse, og som leverer omtrent like tall. Transfers behandles som en begrenset ressurs, og benyttes kun på spillere man klart forventer vil forbedre lagets poengfangst. Et bytte fra Mo Salah til Sadio Mane vil, til tross for Manes form, kunne betegnes som et slikt «sideways move».

I det andre hjørnet finner man managerne som i større grad fokuserer på å «hoppe på» spillere som viser god form i øyeblikket, og som i mindre grad er opptatt av at liknende spillere ofte presterer noenlunde likt sett over en hel sesong. Tankegangen er at man jevnt over vil samle flere poeng ved å aktivt jakte spillere som viser god form, på bekostning av transfers og potensielle poenghits. Tankegangen bringer med seg en mer aggressiv og risikofylt spillestil, og står dermed litt i motsetning til den mer tålmodige og risikoaverse tilnærmingen du gjerne finner hos managerne som unngår «sideways moves». Det finnes naturlig nok ingen «riktig måte» å spille FPL på. En aggressiv tilnærming kan være vel så vellykket som en mer tålmodig spillestil, forutsatt at man treffer på riktige spillere til riktig tid.

Men hvem er egentlig det beste valget av de tre premiumgutta?

For de av dere som sliter med å velge mellom Raheem Sterling og Sadio Mane vil jeg dra frem Fantasy Football Hubs sammenlikning av prestasjoner over de siste seks ukene. Og for de av dere som vurderer å droppe Salah nøyer jeg meg med å vise til Kasper Wikestads tweet om gul-ball-fenomenet.

Oppover eller nedover

Oppover

Er Diogo Jota (6.1) i ferd med å finne formen? Portugiseren har, i år som i fjor, startet sesongen svakt. Jota stod frem som en vårens fremste formspillere, og 8 skudd og 2 store sjanser på de to siste kampene indikerer at han kanskje er i ferd med å kvikne til igjen. Rekkekamerat Raul Jiménez er for tiden et populært valg, men Jota kan kanskje vurderes som en rimeligere differential.

Det er en stund siden sist Dele Alli (8.4) var et reelt FPL-alternativ. Med 270 minutter og 2 scoringer på de siste tre kampene har den angrepsvillige midtbanespilleren igjen fanget oppmerksomheten vår. Alli hadde en skuffende fjorårssesong (5 mål, 4 assist), men tallene han leverte i de tre foregående sesongene (22, 29 og 22 returns) viser hva han er kapabel til. Er Dele endelig tilbake?

Spilletidmessig er Leandro Trossard (5.4) et usikkert kort. Belgieren har ikke startet en PL-kamp siden gameweek 4, og har kun tre starter totalt. Nå ser det ut som han er i ferd med å riste av seg høstens lyskeproblemer, og det er definitivt verdt å holde et øye med ham fremover. Trossard fikk 31 minutter i forrige helgs kamp mot Norwich, og leverte scoring, assist og 4 skapte sjanser. Det er grunn til å forvente at Trossard vil få starte kamper i ukene og månedene som kommer.

Nedover

Chelseas gode form til tross, venstrebackplassen ser ut til å være en uløst gåte for Frank Lampard. Brasiliansk-italienske Emerson (5.5) startet sesongen som det foretrukne valget inntil en hamstringskade satte ham på sidelinjen. FPL-legenden Marcos Alonso (6.3) tok over plassen, og løste oppgavene i velkjent stil med tre returns og tre clean sheets på seks starter. I gameweek 11 tok derimot moroa slutt for denne gang, og Emerson var tilbake på venstre flanke. Og som om ikke det var nok ble Alonso tatt av banen etter 45 minutter av midtukens kaoskamp mot Ajax, til fordel for en løsning hvor Cesar Azpilicueta (5.9) tok over venstrebackplassen (og scoret) og Reece James (5.0) tok plass på høyrebacken (og scoret). Tiden vil vise hvem som etablerer seg som førstevalget. Min lille spådom er at vi vil få se mye av talentfulle Reece James i månedene som kommer.

Dette er mer en enkeltkampsbetraktning enn en trend, men det er verdt å nevne at Raheem Sterlings (12.1) prestasjoner i kamper mot Liverpool ikke akkurat er imponerende. Inkludert Community Shield og Carabao Cup kan Raz vise til en scoring og to gule kort på elleve spilte kamper. Målet kom i årets Community Shield-kamp, og Sterling har gitt uttrykk for at han gjerne scorer flere mot gamleklubben. Samtidig gav han i samme intervju en pekepinn på hvorfor han ikke har levert varene i Liverpool-oppgjørene.

En annen enkeltkampsbetraktning er at Jürgen Klopp i tidligere sesonger har hatt en tendens til å foretrekke James Milner eller Joe Gomez som høyreback i «storkamper». Til helgen kommer Manchester City på besøk, og spørsmålet er om Trent Alexander-Arnold (7.2) igjen ofres til fordel for mer defensiv trygghet. Det nevnes også at TAA spilte samfulle 90 minutter av midtukekampen mot Genk. Start ham om du eier ham, men gameweek 12 er kanskje ikke uken man henter inn TAA.

Smått og godt

Sheffield Uniteds enorme sesongstart er grobunn for mange fantastiske stats. Hvem hadde trodd dette før sesongen? Og selv Lundstram-løse managere bør kunne sette pris på denne statistikken.

Vær ærlig, er du blant de 50 som har byttet inn Romelu Lukaku i forkant av GW12?

I disse dager går det litt tid mellom hver gang man ser positive United-statistikker. Det er derfor verdt å fremheve at bookmakerne har tro på Uniteds defensive kapabiliteter. Det er godt noe funker i United-land. Det er nemlig mye som ikke funker.

Ukens kapteinsalternativer

Gameweek 12 er en av de ukene hvor spillere med høy eierandel møter hverandre, og hvor de normalt fremste kapteinsalternativene kolliderer i det som er blant årets største kamper. I en runde hvor Liverpool møter Manchester City til gigaduell på Anfield er det naturlig å se til andre lag for ukens kaptein.

Så langt i sesongen har ingen spillere levert flere poeng enn Jamie Vardy. Ligaens toppscorer har nok overprestert tallene sine litt, noe 10 scoringer på 10 store sjanser illustrerer. Likevel bør han være en het kandidat til kapteinsbåndet denne uken. Vardy har 8 scoringer på 8 kamper mot et Arsenal som i tillegg sliter med borteformen (4 seiere på de siste 14 bortekampene). FPL Princes tweet oppsummerer egentlig Vardys kapteinskandidatur på en fin måte.

Kan tiden være inne for en mexicansk kaptein? Raul Jimenez har sett frisk ut de siste fire rundene, med 2 scoringer, 2 assists og 7 bonuspoeng. Wolves står uten tap på de siste seks ligakampene, og ser stadig mer solide ut. Jimenez’ kapteinsappell forsterkes av at han denne helgen møtet laget som over de siste fem rundene har sluppet til soleklart flest skudd fra innenfor egen boks (74, Norwich har 57 som nest verste lag), og klart flest skudd totalt (102, Norwich har 90 som nest verste lag).

Chelseas form og angrepsvillighet betyr at Tammy Abraham vil være et populært kapteinsvalg i gameweek 12. Abraham har gode tall i nær sagt alle offensive primære og underliggende statistikker, og er i så henseende et godt valg. Det kan likevel være grunn til betenkning denne uken. Som de dyktige gutta i Fantasyrådet påpeker har Tammy levert 20 av sine 73 fantasypoeng i hjemmekamper, mot 53 poeng i bortekampene. 13 av de 20 «hjemmepoengene» kom i tillegg i gameweek 4-kampen mot Sheffield United, og spissen står uten returns i sine tre siste hjemmekamper. Kun 7 av Chelseas 25 ligamål er scoret på Stamford Bridge, og til helgen får de besøk av et Crystal Palace-lag som har sluppet til tredje færrest store sjanser på bortebane og kan vise til ligaens femte beste expected goals conceded på bortebane. I lørdagens tidligkamp møtes altså et lag som sliter med å dominere på hjemmebane, og et lag som fremstår defensivt solide på bortebane. Det er også verdt å merke seg at Tammy spilte 90 minutter i midtukekampen mot Ajax.

Etter tre tørre kamper var Pierre-Emerick Aubameyang tilbake på målscorerlisten i forrige helgs møte med Wolves. Utover scoringen, som for øvrig kom på målgivende fra Alexandre Lacazette, gjorde gaboneren lite ut av seg, og det er fremdeles lite som tilsier at Aubameyang fortjener kapteinstillit. Denne helgen tar han turen til King Power Stadium for å møte det som er ligaens statistisk sett nest beste forsvar. Leicester har sluppet til færrest store målsjanser, delt færrest scoringer, og kan vise til ligaens nest beste expected goals conceded. Det kan fort bli en tøff lørdagskveld for The Gunners.

Harry Kane er tilbake fra sykdom, og den koreanske superstjernen Heung-Min Son er klar for kamp etter helgens fryktelige opplevelse mot Everton. På papiret bør en hjemmekamp mot Sheffield United være saftig kapteinsmat for Kane- og Son-eiere. Men slik begge lagene har holdt på til nå i sesongen er det vanskelig å konkludere med noe annet enn at vi ikke har et fnugg av peiling på hva vi kan forvente i lørdagens oppgjør på Tottenham Hotspur Stadium. Sheffield United har delt flest clean sheets (5), og har sluppet inn delt færrest mål (8). Laget er altså absolutt i stand til å frustrere Spurs-mannskapet. Før eller siden snur det for Spurs, men spørsmålet er om Lord Lundstram tillater at det skjer allerede på lørdag.

Kan man velge en kaptein fra et lag som har scoret 9 mål på 10 kamper, og som har scoret mer enn ett mål i 1 av de 10 kampene? Dersom svaret ditt på det spørsmålet er ja, har Manchester United et par kandidater til deg. Og dersom svaret ditt på det spørsmålet er ja, vil du finne stor glede i at Brighton har sluppet til delt flest store målsjanser (17, sammen med West Ham og Newcastle). Marcus Rashford har levert 8 returns på 11 kamper, og kan skilte med ligaens femte beste xG. Anthony Martial har på sin side sett farlig ut i nierrollen, og vil høyst sannsynlig fortsette i denne rollen på søndag.

I tabellen nedenfor har jeg samlet underliggende stats for rundens mest aktuelle kapteinsalternativer. Tallene er hentet fra Opta (Optas stats for Fantasy Football)

Til sist nevner jeg at FPLSalah hver uke samler og legger sammen bookmakernes målscorerodds. Dette kan være et nyttig verktøy dersom man sliter med å skille kapteinsalternativer fra hverandre.

Siste nytt på skadefronten

Nyeste tilskudd på flagglisten er Mason Mount. Sjekk innom Ben Dinnery for siste nytt på skadefronten.

Verdt å sjekke ut

Avslutningsvis vil jeg igjen trekke frem en FPL-kilde jeg selv har stor glede og nytte av. Tanken er å vie litt oppmerksomhet til en ressurs som utmerker seg på en positiv måte, eksempelvis gjennom grundig kvantitativ analyse, gjennomtenkte og erfaringsbaserte anbefalinger eller rett og slett underholdende og originalt content.

Denne uken vil jeg gjerne trekke frem podcasten Always Cheating. Podden kombinerer lystig amerikansk lynne med statistiske og taktiske FPL-betraktninger, og er i tillegg kåret til «Best Fantasy Football Creator». Ta en lytt!

Lykke til i Gameweek 12, alle sammen!

Klikk her for å spille Eurojackpot innen fredag kl. 19:00. Det er gigantiske 803 millioner kroner i potten!