Denne artikkelen er en del av Nettavisens og Sportspill.nos tips for årets Premier League.

Fakta:

West Bromwich Albion Football Club (the Baggies)
The Hawthorns (28 003)

West Bromwich Albion Football Club ble stiftet i 1878 og var en de tolv klubbene som startet The Football League i 1888. Byen West Bromwich ligger i den engelske regionen West-Midlands, rett nordvest for Birmingham.

West Bromwich har ett ligamesterskap, men det er snart hundre år siden, sesongen 1919/20. Klubben har faktisk vunnet FA-cupen fem ganger (1888, 1892, 1931, 1954 og 1968), mens Ligacupen er vunnet en gang i 1966. I tillegg har det blitt to triumfer i Charity Shield (1920 og 1954).

Klubben hadde sin lengste periode på øverste nivå i perioden 1949 til 1973, men var også på øverste nivå sammehengende fra 1986 til 2002, så det er uten tvil en svært tradisjonsrik klubb. Inneværende sesong lagets andre på rad i Premier League, det siste tiåret har stort sett vært preget av opp- og nedrykk.

Plassering i fjor: 10 (vårt tips: 11.plass)

Hjemmeside:http://www.wba.co.uk

Supporterklubb i Norge:http://www.baggies.no

Overganger:

Inn: Ben Foster (Birmingham etter lån), Yassine El Ghanassey (AA Gent, lån), Claudio Yacob (Racing Club de Avelleneda)

Ut: Keith Andrews (Bolton), Joe Mattock (Sheffield Wednesday), Nicky Shorey (Reading), Martin Fulop (Astera Tripolis), Somen Tchoyi, Paul Scharner, Jamie Edge, Lateef Elford-Aliyu (Bury), Paul Downing

Vurdering:

Keeper

Ben Foster kom på lån fra Birmingham foran forrige sesong og er nå hentet inn på permanent basis. WBA-fansen pustet nok lettet ut etter at man klarte å hente inn keeperen i kamp med en del andre etter at Foster hadde en god sesong for WBA. Et lite sidespor er det muligens, men Fosters første klubb var den relativt lite profilerte klubben Racing Club Warwick. Klubben spiller på nå ellevte nivå i England.

Backup for Foster er walisiske Boaz Myhill (på lån hos Birmingham i fjor) og engelske Luke Daniels (på lån hos Southend i fjor).

Foster er en god målvakt, og WBA er godt nok besatt helt bakerst.

Forsvar

Svenske Jonas Olsson slet litt med skadeproblemer før forrige sesong, men i sesongen som gikk var han sentral for WBA. Olsson er solid, og viktig.

Liam Ridgewell ble hentet inn i januar (fra Birmingham), og fikk 8 kamper etter overgangen. 28-åringen er også en solid og god forsvarsspiller. Chileren Gonzalo Jara har ikke helt slått til for WBA, og var i fjor på lån hos Brighton & Hove Albion i store deler av sesongen. Selv om han har fått 55 kamper for WBA siden overgangen fra Colo-Colo i 2009 er han neppe den mest sentrale eller viktigste spilleren hos WBA.

Gareth McAuley kom fra Ipswich før forrige sesong, og mannen som fyller 33 år i desember fikk 22 kamper for laget. En erfaren mann som aldri stjeler de virkelig store overskriftene er uansett en fin brikke i forsvarspuslespillet til Albion. Steven Reid er også viktig for WBA.

Som Ben Foster har Craig Dawson bakgrunn fra et lag relativt langt nede i divisjonene. 22-åringen spilte fram til sommeren 2009 for Radcliffe Borough, en klubb han signerte for etter at eieren av den klubben ble kjent med ham gjennom sin sønn. Det har bare blitt 8 kamper for WBA hittil i sesongen, men den OL-spillende forsvarsspilleren kan få et virkelig gjennombrudd i år.

Unggutten James Hurst venter fortsatt på sitt gjennombrudd for WBA (han var på lån hos Blackpool, Shrewsbury og Chesterfield i fjor), men hans 20 kamper for aldersbestemte lag tilsier i hvert fall at vi snakker om et talent.

Billy Jones kom fra Preston North End før forrige sesong og fikk 18 seriekamper. Den tidligere u-spilleren for England kan spille både i forsvar og på midtbanen. Rumenske Gabriel Tamas kom til WBA først på lån fra Auxerre og senere overgang. Han har 57 landskamper for Rumenia og den gode midtstopperen er god å ha for WBA.

Det er ingen av forsvarsspillerne til Albion som virkelig stjeler overskrifter, men det var selvfølgelig en grunn til at laget ikke slipper inn alt for mange mål. Laget slet likevel i enkelte kamper i fjor med forsvarsspillet til tross for at Hodgson ikke akkurat kan beskyldes for å ønske å ta sjanser der så det kan fort være at Steve Clarke vurderer å restrukturere noe.

Midtbane

Ny på midtbanen er argentineren Claudio Yacob, som spilte for Racing Club de Avellaneda før han kom til WBA før årets sesong. Han var kaptein for sitt lag i Argentina og den defensive midtbanemannen har også tre landskamper for Argentina. 25-åringen har også 20 landskamper for aldersbestemte lag. Han er nok tiltenkt å skulle erstatte Paul Scharner, som ble frigitt da kontrakten hans gikk ut denne sommeren.

Offensive James Morrison laget fem mål i serien i fjor, og er ofte en sentral brikke i det offensive spillet til laget. Den raske skotske landslagsmannen (som spilte for England på u-nivå) kan også i år bli sentral. Sentral er også kaptein Chris Brunt (som spiller offensivt/på venstrekanten). Nord-iren har over 170 seriekamper siden han kom fra Sheffield Wednesday i 2007.

På venstrekanten spiller Jerome Thomas, den tidligere Arsenal-unggutten som kom fra Porstmouth i 2009 har etablert seg som en sentral figur for laget og fikk totalt 26 kamper for laget i fjor.

Den offensive unggutten George Thorne (36 kamper for aldersbestemte lag for England) venter på sitt store gjennombrudd for WBA. Han spilte 14 kamper på utlån hos Portsmouth i fjor før han ble skadet i mars. Man forventer seg mye av Thorne, men denne sesongen kan muligens være litt for tidlig.

Ung og lovende er også Scott Allan. Skotten var også hos Portsmouth på lån i fjor (15 kamper), og venter på sin ligadebut (han signerte fra Dundee i januar). Han har 11 landskamper for aldersbestemte lag for SKottland. Graham Dorrans er også skotsk, men noen år eldre. 25-åringen kom til WBA i 2008, men slet med å få fast plass på laget i fjor. Hans kreativitet når han er i form er likevel viktig for laget.

Youssof Mulumbu er defensivt på midtbanen, en plass han nok vil ha ved siden av argentineren Yacob. Han var relativt fast i fjor (kun Foster og Macauley spilte flere kamper). Ungarske Zoltan Gera ble 33 år i mars i år, og hadde bare tre kamper i fjor etter en langvarig skade. Han kan dog bli viktig om han kommer i form.

Det er vel ikke slik at midtbanen skaper skrekk hos mange av lagene WBA møter, men det hjelper lite når man har en solid organisering (under Hodgson, og det er ingen grunn til å tro at det blir mindre under Clarke) og nok defensiv trygghet til at det er vanskelig å spille dem ut. Defensivt er midtbanen mer enn god nok, om vi skal tro rapportene om nyanskaffelsen.

Angrep

Nigerianeren Peter Odemwingie var det store navnet for WBA i 2010/11-sesongen, og 15 ligamål på 29 ligakamper fra start ( i tillegg tre som innbytter) er svært gode tall. I fjorårssesongen ble det 9 seriemål, men han ble likevel lagets toppscorer. Shane Long kom fra Reading tidlig i august i fjor og han ble nummer to på toppscorerlisten med syv mål.

Inn på lån har Yassine El Ghanassy kommer. Belgieren er 22 år og kan spille både på kantene og som spiss. Spesielt målfarlig er han ikke, så han er nok mest tenkt som en offensiv tilvekst på en midtbane. I stallen har også WBA Marc-Antoine Fortune, som heller ikke lager alt for mange mål (4 mål på 41 kamper for WBA). Irske Simon Cox fikk totalt tolv seriekamper i fjor (5 fra start), uten å lage mål. Muligens kan Chris Wood slå til for laget i år. 20-åringen har 24 landskamper for New Zealand, men bare 21 seriekamper for WBA etter at han kom til klubben i 2009. På lån i fjor spilte han mange kamper for Birmingham og Bristol City så det er mulig dette kan bli sesongen for ham.

Unggutten Saido Berahino, med 33 kamper for U-lag for England laget to mål i en treningskamp i oppkjøringen, og det kan være mulig han kan bli inkludert i førstelagsspill. Etter rapportene å dømme var han god på utlån i fjor (hos Northampton og Brentford.)

Det var ikke mange lag som laget færre mål enn West Bromwich Albion i fjor, noe som kanskje ikke vil overraske noen ettersom Roy Hodgson var manager. Nå er vel heller ikke Steve Clarke kjent for å kaste alle defensive hemninger overbord han heller...

Manager: Steve Clarke (48 år)

Offisielt er ikke Clarke manager, men hovedtrener. I praksis er han manageren til laget, noe som blir hans første offisielle jobb som sjef for et lag. Hans erfaring fra Newcastle, Chelsea, West Ham og Liverpool som assistent vil nok likevel være viktig og han er kjent som en meget god trener.

Spillestilen til Clarke, eller hans holdning til spillet, har vært debattert tidligere. Han regnes som en som heller satser på defensiv organisering enn kreativ offensiv fotball. Slikt sett er det ingen revolusjon for West Bromwich Albion. Den tidligere Chelsea-spilleren har i hvert fall et godt kontaktnett, og kan muligens bruke dette om det skulle røyne på i spillerstallen.

Oppsummering av vurdering

Vi tippet ellevteplass i fjor, det ble en tiendeplass. Hodgson tryllet igjen, men vi tror ikke Clarke tryller like mye. Det er selvfølgelig små marginer på midten av tabellen, men det noe grå laget til Albion skal ha problemer med å kravle seg opp på den øvre delen av tabellen.

Treningskampene har ikke avslørt mye av hvor gode WBA er. Motstanderne har vært svake, og WBA har ikke storspilt i noen av kampene. Ikke at det er uvanlig i oppkjøringen til en seriestart. Selv om tap mot Worchester, Malmö og Tamworth kanskje ikke er noe å rope mye for så var to av de kampene mot en blanding av reserver og u-spillere.

Usikkerhetsmomenten til West Bromwich er om Clarke kan trylle like godt som Hodgson, for det er ingen tvil om at sistnevnte var en stor faktor i at WBA til tider overleverte resultatmessig i fjor. Uansett tror vi det blir noen plasser ned, med et usikkerhetsmoment på at det kan bli dårligere.

Svaret får nok WBA-fansen ganske fort. Lagets tre første kamper er ikke enkle: Hjemme mot Liverpool, borte mot Tottenham og hjemme mot Everton.

Vårt tips: 12. plass