Gå til sidens hovedinnhold

Stinn av selvtillit kom Haaland bort til Godsets trener: - Han hadde veldig lyst til det

Tabelltips-intervjuet:

Strømsgodset har mistet både trener, daglig leder og styreleder i opptakten til 2021-sesongen. Nå skal Håkon Wibe-Lund (40) få skuta på rett kjøl.

TABELLTIPS ELITESERIEN:
13.-plass: Strømsgodset

- Hva tror du om Strømsgodset denne sesongen, Håkon Wibe-Lund?

- Vi har vært gjennom forskjellige typer utfordringer internt, som de fleste sikkert har fått med seg. Koronasituasjonen har gått utover treningene og vi har ikke hatt en like god oppkjøring som de beste. Men jeg tror det vi har vært gjennom nå, er noe vi kommer styrket ut av. Det er en samlet gjeng og et godt kollektiv her. Av forventninger så håper jeg at vi klarer å finne den gode Godset-ånden. På vårt beste skal vi få til mye bra. Vi har et ungt lag med unge spillere som har fått mye spilletid. De har blitt et år eldre og mer rutinerte. Det er spennende spillere som ligger godt an i løypa for å slå gjennom i 2021-sesongen.

- Hvilken spiller på ditt lag er det verdt å følge ekstra med på i år?

Det er et godt spørsmål. Jeg vil si det er ganske mange i Godset. Det er unge spillere som har et høyt høyeste nivå. Jeg er overbevist om at flere av dem kan slå til. Vi har en del U-landslagsspillere i Godset som gjør ting veldig bra. At en av dem får et gjennombrudd kan fort skje. I tillegg har vi også tatt opp nye spillere fra egen avdeling og de har også vist seg spennende. Det er en god miks av sultne unge spillere og noen med litt mer erfaring. De kan virkelig ta noen kule steg.

LES OGSÅ: Strømsgodsets styreleder og daglig leder trekker seg

- Hvem tror du vinner Eliteserien i år?

- Det synes jeg blir vanskelig å svare på, slik oppkjøringen har vært for veldig mange. Men det vil overraske meg om lagene i toppen i fjor, ikke er i toppen i år.

- Hvem rykker ned?

- Det tror jeg også er et åpent spørsmål. Det blir en sesong der lagene har hatt en veldig ulik tilnærming til seriestarten. Kampprogrammet kommer tett og skader og flyt vil spille inn. Jeg synes det er vanskelig å spå Eliteserien, men vi har i hvert fall en ambisjon om å unngå nedrykk.

- Hvilken spiller tror du blir årets store profil – og hvorfor?

- Det er mange interessante spillere og jeg har trent flere av dem på U-landslaget. Det blir vanskelig å si et konkret navn, så jeg velger å si pass her.

- Hvis du ikke kan velge deg selv, hvilken trener i Eliteserien har du størst sans for?

- Jeg har stor respekt for alle som er trenere i Eliteserien. Det er mange dyktige fagfolk hele veien. De står i tøffe jobber hele gjengen. Det er mange flinke folk som er trenere i Fotball-Norge nå. Jeg har ingen klar favoritt. De fleste trenerne har forskjellige typer styrker, selvfølgelig.

- Hvis du må trekke frem et talent i Eliteserien du har stor tro på, hvem velger du da?

- Det blir spennende å se hvilke talenter som slår til i år. Jeg er kanskje mest spent på hvor bra Osame Sahraoui blir for Vålerenga.

- Hvor ser du for deg at du er om fem år?

- Det er helt umulig å svare på.

- Hvilken bortebane liker du best i Eliteserien?

- Det velger jeg å ikke kommentere.

- Det er kanskje ikke alle som kjenner deg som trener siden du har hatt mange assistentjobber. Kan du si litt om bakgrunnen din?

LES OGSÅ: Strømsgodset-spillerne med uttalelse: - Det har vært splittelser

- Bakgrunnen min er egentlig som fotballspiller hele veien med karriere fram til Hønefoss, der jeg ble idrettsinvalid. Deretter var jeg seks sesonger der som assistenttrener. Jeg hadde tre sesonger i Fredrikstad som assistent og nå har jeg vært i Godset sju sesonger. I tillegg har jeg vært innom U-landslaget som trener og jobbet med gutter på U18, U19 og U20. Det er kort fortalt min bakgrunn fra treneryrket.

- Hvordan vil du beskrive din fotballfilosofi?

- Jeg er veldig glad i angrepsfotball, der ting går fort framover. Jeg liker kamper med høy energi som igjen medfører et aggressivt fotballspill. Det skal være høyt press og en gjennvinningskultur. og vi skal flytte ballen fort framover med mye folk for å skape overtall og sjanser.

- Det sies at du er ekstremt opptatt av detaljer når du jobber med spillere?

- Jeg ønsker først og fremst en plan og en identitet som spillerne identifiserer seg med når de går på banen. Det handler mye om hvordan du klarer å gjøre ting i hverdagen din, som medfører at du blir hakket bedre hele tiden. Det å pushe grensene for hvor høyt et potensial kan bli. Det er noe av det mest spennende i yrket vårt, det er så mange som vil så mye. Det er veldig gøy å jobbe med.

- Hvor henter du inspirasjonen fra i trenerjobben?

- Jeg blir inspirert og påvirket av retningen som fotball utvikler seg i hele tiden. Det er stadig nye trendsettere. Først og fremst de lagene som bryter trender og tør å være annerledes for å ta noen steg. Dem er det jo noen av. Jeg følger med på trenere som inspirerer meg mye, som Barcelona, Bayern München og Manchester City under Josep Guardiola. Jeg henter litt inspirasjon fra sånne miljøer. Vi har også to ansatte i Godset nå som kommer fra Leeds og har Marcelo Bielsa sin måte å tenke fotball på. Det er veldig inspirerende. Jeg bruker den erfaringen jeg selv har fra Eliteserien og også kollegaene mine sin måte å utvikle lagene på. Det å jobbe med landslagsfotball har også vært lærerikt, der vi blant annet fikk lede et norsk lag i U20-VM. Det er mange ulike kulturer i fotballen og jeg ser mye på hvordan de beste landene jobber systematisk etter en filosofi og en kultur.

- På alderbestemte landslag jobbet du med blant andre Erling Braut Haaland. Det hevdes at ditt først møte med ham var av det minnerike slaget?

- Ja, det stemmer og var veldig gøy. Etter en kamp mot Molde var vi ute og spiste litt sammen med folk som Leo Østigård og Tobias Svendsen og da ble jeg introdusert for Erling. Han er en veldig kul fyr med bra selvtillit. Han sa til meg at han hadde veldig lyst til å vise hva han kunne og synes det hadde vært veldig kult å få være med på landslaget fordi han likte det vi drev med der. Etter hvert fikk han den muligheten og den tok han godt vare på, for å si det sånn.

LES OGSÅ: GodsetUnionen med uttalelse etter rasismeanklagene mot trener Pedersen: - Sjokk og vantro

- Du har vel kanskje gitt Haaland noen tips og råd som kan ha kommet godt med for ham på veien mot det nivået han holder for Borussia Dortmund i dag?

- Det er fantastisk å ha jobbet med en spiller av dette kaliberet. Du får en referanse på hvor kravspekket ligger for å bli så god. Vi har hatt masse gode spillere på landslaget, men han er den som har nådd lengst så langt. Det er artig å ha fått være del av et slikt miljø og trent ham.

- Du sa du kun ville ta Strømsgodset-jobben om du fikk med deg Bjørn Petter Ingebrigtsen i teamet. Hvorfor var det så viktig for deg å få med ham?

- For det første så var det jo «BP» som hentet meg til Godset da jeg først kom dit. Han har en helt fantastisk personlighet og vi har stor respekt for hverandre. Vi trives med å jobbe sammen. Jeg mente at det var viktig for klubben å få folk til å trives igjen nå og det er en av de viktigste egenskapene «BP» har. Det ble derfor helt avgjørende for meg at han var med.

NB! Intervjuet med Håkon Wibe-Lund ble gjort før det ble klart at styreleder Ivar Strømsjordet og daglig leder Dag Lindseth Andersen hadde sagt opp sin stillinger i Strømsgodset.

- Det har jo vært en alt annet enn optimal inngang til sesongen med personalsaken rundt Henrik Pedersen. Hvordan har du opplevd det som har skjedd i klubben?

- Jeg har opplevd det som en veldig tøff periode, selvfølgelig. Det er på ingen måte en situasjon man ønsker å oppleve. Jeg synes det har vært tøft.

LES OGSÅ: Bekreftes av flere vitner: - Dette sa Strømsgodset-treneren til klubbens ansatte

- Hvor stor belastning har denne saken vært for spillergruppa, føler du? Hvordan reagerer de på det som har skjedd?

- Det blir spennende å se hvordan de reagerer på dette videre nå. Jeg opplever en veldig energisk gruppe. Smilet er på plass igjen. De tenker framover og det tror jeg kan være en styrke for oss. Men samtidig har det vært noen tøffe runder, men vi har kommet samlet ut av det. Det har vært splittelser i gruppa, men nå står vi samlet.

- Hvilke grep har du og «BP» tatt etter at dere tok over for å samle troppene og få rettet fokuset inn mot fotball igjen?

- Vi har hatt noen runder internt i teamet og pratet sammen. Vi har pratet med administrasjonen og blitt enige om en samlet retning. Vi har gjort det samme med spillergruppa. Vi har pekt ut en vei for hvordan vi skal framstå på banen og hvordan vi skal framstå som klubb. Vi har gått gjennom noen prosesser som jeg mener har vært veldig, veldig bra. Midt oppe i all motgangen, mener jeg dette har gjort oss til en mer samlet gruppe. Vi har vært veldig tydelige på hvordan vi skal gjøre ting sammen i Strømsgodset.

- Tror du denne saken kommer til å prege Strømsgodset videre inn i 2021-sesongen?

- Nei, det tror jeg egentlig ikke. Vi har lagt denne saken bak oss og anser oss ferdig med den. Som jeg allerede har nevnt, tror jeg dette vil føre til at Strømsgodset står mer samlet. Det blir spennende å se etter hvert som vi står i det. Min opplevelse er at det nå er et rått fokus på prestasjon. Vi har også blitt bedre kjent med hverandre i denne prosessen.

- Du har jo stått i stormen før. Da du en kort periode ledet Fredrikstad tok du et modig oppgjør med hets og trakassering som spillere og trenere i klubben opplevde. Hva lærte du av det og har det vært god ballast inn i det Godset nå går igjennom?

LES OGSÅ: Strømsgodset gjennomførte intern granskning etter rasistiske uttalelser fra treneren

- Ja, du lærer jo en del av slikt. Men jeg må presisere at jeg ikke har noe imot kritikk eller kritiske røster innenfra og utenfra. Det er måten spillere og trenere blir trakassert og hengt ut på, blant annet i sosiale medier, som jeg reagerte på den gang. Det er noe jeg har på agendaen som et større samfunnsproblem. En fotballtrener velger selv å stå i det eller ikke, men de som vokser opp i dag, på barneskole, ungdomsskole og videregående, opplever ofte hets de ikke får gjort noe med og ikke kan noe for. Det er en lei trend. Jeg tenker at kritikk som er konstruktiv eller ikke, er noe vi kan leve godt med. Trakasserende hetsing og den type ting, mener jeg er en kjempeutfordring i samfunnet. Det påvirker den neste generasjonen. Det blir et bilde og en form for adferd jeg synes er trist.

- Har dere opplevd hets av den typen mot Strømsgodset som klubb i kjølvannet av saken rundt Henrik Pedersen og styrets håndtering av denne saken?

- Det har vært veldig vanskelig å ikke legge merke til denne saken vi nå har opplevd i Godset. Alle som følger Godset og er glad i klubben, synes nok dette bare er trist. Det har det også vært. Men jeg har ikke opplevd noen andre type tilbakemeldinger enn at folk selvfølgelig blir lei seg. Det er mange som er glad i klubben. På den andre siden er det nok mange som finner styrke i dette og det kan vi bruke til å skape et slagkraftig lag og en slagkraftig klubb igjen. Jeg ser konturene av det allerede.

LES OGSÅ: Jostein Flo slutter som sportssjef i Strømsgodset

Overganger:

INN:
Fred Friday (klubbløs)
Gustav Valsvik (Rosenborg)

UT:
Magnus Lankhof Dahlby (utgått kontrakt)
Matias Finnestrand (utgått kontrakt)
Daniel Hamde (lån, Florø)
Mustapha Fofana (lån, Bærum)
Mathias Fjeld Gulliksen (Asker)

Treningskamper:

26. april: Strømsgodset - Sandefjord 1-0
2. mai: Strømsgodset - Fredrikstad 1-6

Odds Eliteserien 2021

Favoritt til å vinne Eliteserien 2021 på oddsen er Molde med 2.35 i odds foran Rosenborg med 4 og Vålerenga med 5,25.

Favoritter til å rykke ned er Sandefjord, Strømsgodset og Mjøndalen med Tromsø og Brann rett bak.

Vidar Örn Kjartansson er favoritt til å bli toppscorer med 8 i odds.

Her kan du levere ditt spill