Foto: Reuters/Scanpix

Stoke leverer igjen

Stoke går løs på sin fjerde sesong i Premier League og lykkes igjen.

Kommersielt

Denne saken er en del av våre tips til årets Premier League. Se alle tipsene her.

Fakta:

Stoke City Football Club (The Potters)
Britannia Stadium (28 384)

Stoke City er en av de eldste fotballkubbene som eksisterer i England. De lærde strides fortsatt om klubben ble stiftet i 1863 eller 1868. Stoke var uansett en av de 12 klubbene som startet The Football League i 1888. Byen Stoke-on-Trent ligger i den engelske regionen West-Midlands, omtrent midt mellom Manchester og Birmingham.

Stoke City har kun vunnet en tittel av betydning, og det var Ligacupen i 1972. Spilte sin første finale i FA-cupen i mai 2011 mot Manchester City, men tapte som kjent 0-1. Stoke gjorde sin første sesong på øverste nivå igjen i 2008/09-sesongen, etter å ha vært ute av det gode selskap i 23 år, og går således på sin fjerde strake sesong i Premier League nå.

Plassering i fjor: 13

Hjemmeside:http://www.stokecityfc.com

Supporterklubb i Norge:http://www.stoke.noOverganger:

Inn: Jonathan Woodgate (Tottenham)

Ut: Abdoulaye Faye (West Ham), Eidur Gudjohnsen (AEK Athen), Ibrahima Sonko (frigitt), Carl Dickinson (Watford), Andrew Davies (Crystal Palace)

Ut: Nyttige lenker for odds og tipping:
Langoddsprogrammet
Lever spillene og sjekk resultatene på mobilen!
Bestill gratis kortleser her!
Følg kampene LIVE her
Øk vinnersjansene med systemspill

Vurdering:

Keeper

Asmir Begovic og Thomas Sørensen hadde en tøff kamp om å være førstevalget til Tony Pulis sist sesong, men førstnevnte vant den kampen. Bosnieren Segovic startet 28 av 38 ligakamper sist sesong, og er regnet for å være et kjempetalent. Han har faktisk spilt 11 landskamper for Canada U-21, men valgte i 2009 å melde seg til tjeneste for Bosnia. Der er han foreløpig ikke førstekeeper, men han har fått noen landskamper allerede, og er tross alt ikke mer enn 24 år. Det er ingenting som tyder på at ikke Begovic også blir førstevalget denne sesongen.

Thomas Sørensen mistet altså plassen til Begovic forrige sesong, men var i det minste den faste keeperen i FA-cupen, der laget altså spilte seg frem til finale. Sørensen er godt kjent for oss nordmenn som mangeårig dansk landslagskeeper.

Av lagene fra plass ni og nedover i Premier League sist sesong, var Stoke best i klassen med sine 48 baklengsmål. Samme antall som sesongen før. Det er oppsiktsvekkende lavt målt mot alle andre lag på nedre halvdel og tyder på at Stoke har en bra keeperduo, godt hjulpet av et velorganisert forsvar. Og tall som lyver som kjent sjelden.

Asmir Begovic gjorde en solid sesong i fjor, og med Thomas Sørensen som dekk opp, er det ingen grunn for Stoke til å være bekymret for nivået på keeperplassen.

Forsvar

Unge og svært lovende Ryan Shawcross dannet et knallsterkt midtstopperpar sammen med rutinerte Robert Huth sist sesong, og med henholdvis 36 kamper fra start (Shawcross) og 35 kamper fra start (Huth), var det lite rokeringer i midten bak. Duoen dannet for øvrig også stopperpar sist torsdag i Europa League-kvalifiseringskampen mot Hajduk Split. Som vi nevnte innledningsvis, var Stoke suverent best i klassen hva gjelder baklengsmål av lagene på nedre halvdel i fjor, og stopperduoen beviste til fulle at de er et solid stopperpar.

Skaderammede Jonathan Woodgate er hentet fra Tottenham, og var i det minste på benken på Hajduk Split og sammen med rutinerte Danny Higginbotham er de gode alternativer og backup for det solide stopperparet. Andy Wilkinson er en lokal spiller, som ble foretrukket på høyre back i store deler av fjorårssesongen og kan ligge an til å bekle denne plassen også kommende sesong.

Danny Collins var den foretrukne venstrebacken for The Potters i fjor, og ligger an til å bli valgt der også kommende sesong, men får skarp konkurranse av Marc Wilson som ble foretrukket mot Hajduk Split.

OBS! Nå kan alle spille uten kortleser

Midtbane

Ikke veldig mange navngjetne spillere på midten hos Stoke. Rory Delap og Dean Whitehead var stort sett de foretrukne sentralt på midten i fjor, og Delaps verdenskjente innkast kommer til å bli en trussel også denne sesongen. Matthew Etherington er kanskje likevel den viktigste mannen på denne lagdelen, da han tilfører laget sårt tiltrengt kreativitet og samtidig er en målscorer. Også evigunge Jermaine Pennant er viktig, og hadde en bra sesong i fjor.

Iren Glenn Whelan fikk en del kamper fra start i fjor, og startet mot Hajduk Split sist torsdag og kan være på vei inn i førsteelleveren. Utover disse fem er det lite kjente navn i Stoke-mannskapet på midten, men det er spillere som kjenner hverandre og som har dannet stammen i Stoke i flere sesonger nå.

Angrep

På topp hviler det et tungt ansvar på Kenwyne Jones. Han ble hentet til Stoke fra Sunderland i fjor sommer, og er den dyreste spilleren Stoke noensinne har signert. Med ni mål på 33 ligakamper, kan man vel si Jones innfridde på et av Premier Leagues mest scoringsfattige lag (46 mål) i forrige sesong. Jones er sterk og en real duellspiller og Stoke er svært avhengig av at han leverer varene også denne sesongen.

Tony Pulis velger som oftest et 4-4-2 system, og Kenwyne Jones hadde i all hovedsak Jonathan Walters som partner på topp i fjor. Den tidligere Ipswich-spilleren hadde en bra sesong i fjor, med seks ligamål på 27 kamper fra start (og ni som innbytter). Slik det ser ut nå en drøy uke før seriestart, er det Kenwyne Jones og Jonathan Walters som danner spisspar i serieåpningen hjemme mot Chelsea neste søndag.

Ikke minst siden Ricardo Fuller har vært skadet i det siste. Fuller spilte 22 ligakamper fra start sist sesong, i tillegg til 13 innhopp, men noterte seg kun for tre mål. Er ganske lik Kenwyne Jones i spillestilen, men kanskje ikke like bra en mot en. Bak disse tre er det begrenset med alternativer for Tony Pulis.

Manager: Tony Pulis (53 år)

Tony Pulis er inne i sin andre periode som Stoke-manager. Han overtok klubben første gang i november 2002, men ble sparket grunnet uenigheter med eierne i juni 2005. Hele denne perioden befant laget seg i Championship. Pulis startet for øvrig sin managerkarriere i Bournemouth så langt tilbake som i 1992.

Det skulle dog ta bare ett år før Tony Pulis igjen overtok Stoke foran 2006/07-sesongen og etter to sesonger i Championship. ledet Pulis laget til opprykk foran 2008/09-sesongen og Stoke går altså løs på sin fjerde strake sesong i Premier League nå.

Tony Pulis har tross av at han vært manager i nesten 20 år, enda ikke oppnådd noen meritter bortsett fra opprykket for Stoke til Premier League og FA-cupfinalen mot Manchester City i vår.

Han har uten tvil satt klare preg på Stoke, og må berømmes for å ha fått mye ut av begrensede ressurser, og sverger til en litt klassisk type engelsk fotball der innsats står i hovedsetet, og en tilhenger av possession-football kan han neppe beskyldes for.

Oppsummering av vurdering

Med plasseringene 12, 11 og 13 har Stoke klort seg godt fast i Premier League etter at de kom tilbake. Klubben har vært klar av nedrykkstriden i god tid før sluttspurten i alle de tre foregående sesongene, mye takket være en solid hjemmestatistikk og et svært hardtarbeidende lag.

Det er ikke lett å få øye på mange profiler i dette Stoke-laget, der Kenwyne Jones uten tvil er den største stjernen og han innfridde vel også etter den rekorddyre overgangen fra Sunderland sist sommer. Jonathan Walters viste seg også som et smart kjøp, og med Ricardo Fuller som et tredje alternativ ser det ikke så halvgalt ut på topp for Stoke.

Da er det mye større grunn til å sette spørsmålstegn ved midtbanen. Med all respekt for Rory Delap og Dean Whitehead, det er ikke veldig høy klasse på noen av dem, og variable Jermaine Pennant har ikke lykkes i toppklubbene han har vært i. Derfor må det igjen hvile et tungt ansvar på Matthew Etherington som er det kreative holdepunktet i sin offensive kantrolle. Det er ikke mulig å sette mer enn godkjent minus på denne lagdelen, men på den annen side så har denne gjengen klart å overleve med klar margin tre sesonger på rappen.

Defensivt er heller ikke navnene på de mest kjente, men tallenes tale er klar (55 - 48 - 48) er sifrene for antall baklengsmål for Stoke de tre siste sesongene, og det vitner om en svært sterk defensiv som er velorganisert og holder mål på dette nivået.

Stoke ser omtrent like sterke (eller svake) ut som de har gjort de tre foregående sesongene, og da er det liten grunn til å tro noe annet enn at Stoke havner noenlunde på samme plass igjen. Det er veldig mye rutine i mannskapet, en klar fordel, og de fleste av disse gutta vet hva dette handler om. Hardt arbeid og enda mer hardt arbeid. Stoke kommer til å gjøre en ok sesong igjen.

Vårt tips: 12. plass

Nyttige lenker for odds og tipping:
Langoddsprogrammet
Lever spillene og sjekk resultatene på mobilen!
Bestill gratis kortleser her!
Følg kampene LIVE her
Øk vinnersjansene med systemspill

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus