*Nettavisen* Sportspill.

Sunderland er årets overraskelse

Foto: Steve Pond (Pa Photos)

Er det ett lag du skal se opp for i år så er det Sunderland.

10.08.11 11:00

Denne saken er en del av årets Premier League-tips. Se alle tipsene her.

Fakta:

Sunderland Association Football Club (The Black Cats)
Stadium of Light (49 000)

Sunderland ble grunnlagt i 1879, og har faktisk vunnet serien hele seks ganger. Riktignok er siste gang i 1936. Laget har også vunnet FA-cupen to ganger (sist i 1973) og har vært i en ligacupfinale (1985).

Plassering i fjor: 10.plass

Hjemmeside:http://www.safc.com

Supporterklubb i Norge:http://www.sunderland.no/

Overganger:

Inn: Connor Wickham (Ipswich), Keiran Westwood (Coventry), Sebastian Larsson (Birmingham), Ahmed Elmohamady (ENPPI), Ji Dong-Won (Chunnam Dragons), Craig Gardner (Birmingham), David Vaughan (Blackpool), Wes Brown (Manchester United), John O'Shea (Manchester United)

Ut: Jordan Henderson (Liverpool), Christian Riveros (Kayserispor, lån), Bolo Zenden, Nathan Luscombe (Hartlepool), Michael Key (Tranmere)

Nyttige lenker for odds og tipping:
Langoddsprogrammet
Lever spillene og sjekk resultatene på mobilen!
Bestill gratis kortleser her!
Følg kampene LIVE her
Øk vinnersjansene med systemspill

Vurdering:

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Rui Vieira / Pa Photos

Keeper

Den skotske landslagskeeperen Craig Gordon er en meget solid målvakt. Han var likevel svært skadeplaget forrige sesong, og er også ute i starten av årets sesong. Det er muligens bakgrunnen for at Steve Bruce har hentet en ny målvakt i Keiran Westwood. Han spilte tidligere for Coventry og har 7 landskamper for Irland. Den belgiske 22-åringen Simon Mignolet spiller også for Sunderland. Han har tre landskamper for sitt hjemland. Nord-irske Trevor Carson er den siste målvakten i Sunderland. Han var forrige sesong lånt ut både til Lincoln City og Brentford.

For Sunderland er det selvfølgelig dumt at en så god målvakt som Gordon er skadet, men det er gode alternativer i både Westwood og Mignolet for Steve Bruce.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Afp/scanpix

Forsvar

Eks-United? Phil Bardsley spilte sine ungdomsår i United før han kom til Sunderland i 2008. John O'Shea er også et United-produkt. Det samme er Wes Brown. For ikke å glemme Kieran Richardson. Alle er solide spillere fra England, Skottland og Irland med landskamper for sine respektive land.

I tillegg har Steve spillere som Titus Bramble, Anton Ferdinand og Michael Turner i forsvaret. Også det tre solide engelskmenn. De to ungguttene Blair Adams og Louis Laing er foreløpige ubeskrevne blad. Den eneste fra utenfor de britiske øyer/Irland er argentineren Marcos Angeleri, som har tre landskamper for Argentina. Han var mye skadeplaget med et kne sist sesong, men har vært regnet som en av Argentinas beste forsvarsspillere.

Skal man oppsummere forsvaret til Sunderland er det solid arbeidsmoral, men muligens lavt på kreativitet. Det er neppe slik at forsvarsspillerne til Sunderland kommer til å prøve på et spill som ligner det man til tider ser fra Arsenal. Samtidig har de tonnevis med Premier League-erfaring og det er garantert mange klubber som kunne tenke seg å bytte forsvar med Sunderland. At O'Shea og Brown ble funnet overflødige hos United er sannsynligvis mer et tegn på at Ferguson bygger et nytt lag enn at de var for svake for Premier League.

OBS! Nå kan alle spille uten kortleser

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: PA Photos/Scanpix

Midtbane

Svenske Sebastian Larsson kom til Sunderland fra Birmingham før denne sesongen. 26-åringen er en god kantspiller som har 31 landskamper for Sverige. Ahmed Elmohamady er også kantspiller og ny som signert i klubben. Egypteren har 42 landskamper for sitt hjemland, og spilte på lån i Sunderland forrige sesong (37 kamper).

Stéphane Sessègnon kom til Sunderland i overgangsvinduet i januar fra Paris Saint-German. Midtbanespilleren fra Benin (37 landskamper) er en god playmaker som faktisk ble brukt som spiss forrige sesong i enkelte kamper. Den defensive midtbanespilleren Lee Cattermole, som kom fra Middlesbrough i 2009, har vært et yndet transferryktemål for mange store klubber. 23-åringen har 23 kamper for aldersbestemte lag for England og var kaptein for Sunderland sist sesong (årets kaptein er John O'Shea).

24-åringen Craig Gardner var lenge regnet som et av de største talentene i engelsk fotball. Han kom fra ungdomssystemet i Aston Villa og fikk 59 kamper for Birmingham-klubben før han gikk til Birmingham-klubben Birmingham. Han ble toppscorer for laget som rykket ned forrige sesong, og gikk til Sunderland rett etter sesongslutt. Gardner har fortsatt noe å bevise, men han har vist mange gode takter i sitt fotball-liv.

Ny på laget er waliseren David Vaughan (25 landskamper). Han startet i Crewe, men gikk til Real Sociedad før 2007/8-sesongen. Der ble han ingen suksess, og han ble hentet til Blackpool i 2008. Han var en suksess for laget i deres ferd mot Premier League, og signerte på free transfer for Sunderland før denne sesongen.

Midtbanen til Sunderland er muligens ikke den mest spennende i ligaen, men den gjør jobben den skal. Signeringene Bruce har gjort før sesongen styrker laget, og sammen med Sessègnon som kom i januar er det en god midtbane Bruce har.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Afp/scanpix

Angrep

Det var ingen tvil om at det var framover på banen Sunderland hadde størst problemer sist sesong. Det var bare Wigan, Birmingham og West Ham som laget færre mål (to av de lagene rykket ned og Wigan var nære ved). Bruce har prøvd å rette på det før årets sesong.

Inn har supertalentet Connor Wickham kommet. Den raske spissen med 22 kamper for aldersbestemte engelske lag er utvilsomt et gedigent talent som visstnok flere av storklubbene var interessert i. Om han slår til med en gang i Premier League er selvfølgelig uvisst. Han spilte totalt 41 kamper for Ipswich i fjor med 9 mål. En mann for framtiden er han likevel.

Spennende er også Ji Dong-Won. Koreaneren, som bare er 20 år, har allerede 11 landskamper (6 mål). Han er relativt høy til å være koreaner (189) og var topscorer i Sør-Korea i 2010-sesongen.

Den tidligere United-spilleren Fraizer Campbell (ja, han også) har ikke helt fått det til hos Sunderland. Fjorårssesongen ble ødelagt av skader, og i sin første sesong ble det bare 4 seriemål på 31 kamper. Han er likevel å regne som et talent fortsatt og kan slå til i årets sesong.

Ghaneseren Asamoah Gyan (48 landskamper, 26 mål) er utvilsomt en god spiss som kom til Sunderland på siste dag i fjorårets høsttransfervindu. Han er Sunderlands dyreste kjøp (tangert av Connor Wickham) noensinne. Han fikk 10 mål sist sesong, men fikk store deler av sesongen ødelagt av skade.

Unngår Sunderland skader på Gyan og Campbell, samt at Dong-Won fortsetter å lage mål i England har Sunderland et interessant angrep. Legger man på supertalentet Wickham på toppen av det så tror vi Sunderland lager flere enn 45 mål neste sesong.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Graham Stuart

Manager: Steve Bruce (50 år)

Den tidligere United-spilleren Steve Bruce (...) tok over Sunderland i 2009. Han hadde da tidligere vært manager for (pust inn) Sheffield United, Huddersfield, Wigan, Crystal Palace, Birmingham og Wigan igjen i perioden 1998-2009. Bruce har flere ganger nevnt som en arvtager for Ferguson i Manchester United, men siden det ser ut til at Sir Alex blir der til han blir båret ut så er det ikke sikkert at det skjer.

Oppsummering av vurdering

Sunderland spilte godt sist sesong, men slet med å lage mål. To spennende signeringer i angrepet, samt en i januar, kan være med på å løse akkurat det problemet. Signeringen på midtbanen og i forsvar styrker også laget klart. Sunderland blir årets overraskelse i Premier League.

Vårt tips: 6.plass

Nyttige lenker for odds og tipping:
Langoddsprogrammet
Lever spillene og sjekk resultatene på mobilen!
Bestill gratis kortleser her!
Følg kampene LIVE her
Øk vinnersjansene med systemspill

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.