TABELLTIPSET:

3.-PLASS: CHELSEA

Et Chelsea-lag på storshopping har forbauset Premier League-fansen i forkant av den kommende sesongen. Totalt har London-klubben brukt spinnville 223 millioner euro, over 2,3 milliarder norske kroner, på overgangsmarkedet denne sommeren.

Og enda er ikke vinduet stengt.

Etter Frank Lampards debutsesong i managerstolen på Stamford Bridge, som endte med 4. plass i Premier League, exit i åttedelsfinalen i Champions League, i tillegg til tap i FA-cupfinalen mot Arsenal, ruster nå vest-London-klubben tungt opp for å ta opp kampen om de gjeveste titlene.

Til tross for flere unge spennende spillere og en offensiv anlagt spillestil under Chelsea-legenden Lampard, fikk ikke laget ut sitt beste da det virkelig gjaldt i den foregående sesongen.

Opp til seriemester Liverpool skilte det hele 33 poeng. Om avstanden blir like stor kommende sesong, må det kunne karakteriseres som en stor skuffelse for de blåkledde fra den engelske hovedstaden.

Nå forbereder mannen med imponerende 429 kamper som spiller for klubben, en ny og kraftig forsterket tropp, som skal sørge for jubel hos Chelsea-fansen.

Spent om det blir flere Chelsea-handler? Følg overgangsrykter direkte her

Sterk sjef

Med seg på laget for igjen å bringe suksess til Stamford Bridge, har Chelsea den etterhvert velkjente og til dels myteomspunnede direktøren Marina Granovskaia.

Den russisk-kanadiske kvinnen har i sommer blitt hyllet for sin rolle i å få tak i noen av de mest spennende spillerne i europeisk fotball. 45-åringen har vokst frem til å bli en av de mektigste lederne i fotballen og beskrives som Roman Abramovichs «løytnant» på overgangsmarkedet.

Sportspill: Dersom du har troen på at Chelsea slår Brighton mandag får du 1,65 i odds på borteseier.

I 2018 ble hun kåret til den femte mektigste kvinnen i internasjonal sport. Og i en stor sak om Granovskaia i avisen London Evening Standard fra 2014 ble hun trukket frem som Abramovich sin ledestjerne i Chelsea.

Blant annet skal hun etter rapportene ha uttalt til Chelsea-legenden John Terry om å «godta avtalen eller stikk av», da Terry avventet å signere en ny kontrakt med klubben mot slutten av sin karriere i klubben.

Hun får også mye av æren for den store og økonomisk gode sponsoravtalen Chelsea inngikk med Nike.

Granovskaia tar selv lite plass i offentligheten. Hun er ifølge Sky Sports en svært privat person og har aldri gitt et intervju til media. Hun uttaler seg også kun sporadisk til Chelseas offisielle kanaler, men det er allikevel få om noen, som stiller spørsmål ved hennes autoritet og lederegenskaper.

Tysk superduo

I sommerens overgangsvindu må det også kunne sies at Granovskaia virkelig har vært på jobb.

Inn portene har kvalitetspillere som Hakim Ziyech, Ben Chilwell og Thiago Silva kommet. For ikke å glemme de to tyske stjernene Timo Werner og Kai Havertz.

Viasat-kommentator Eivind Bisgaard Sundet kjenner godt til den tyske duoens kvaliteter etter mange år som kanalens faste Bundesliga-kommentator.

- Werner har vært veldig god og et av de største talentene i Tyskland i mange år. Forrige sesong befestet han virkelig sin posisjon som en av de beste angriperne i Tyskland med Julian Nagelsmann som trener. Jeg tenker at det blir veldig spennende å se hvordan Lampard og Chelsea ønsker å bruke han, sier Bisgaard Sundet til Nettavisen.

Tyskland-eksperten er spent på hvordan Werner vil tilpasse seg engelsk fotball, i tillegg til hvilken rolle han kommer til å ta i Chelsea-laget.

- Han blir ofte karakterisert som en spiss, men han spilte ikke alltid det forrige sesong. Han var mer en tilbaketrukken angriper og opererte ofte litt ute til venstre. Han liker å jobbe rundt en større spiss og er med i oppbygging av angrep, ikke som for eksempel Lewandowski som «bare» tupper den i mål inne i boksen. Han hadde en rolle som passet han veldig godt. Før har han blitt sett på som en raff kontringsspiller som går rett på mål. Det blir spennende å se hvordan det utspiller seg, sier han videre.

- Hvordan tror du en mann som Werner vil takle presset det medfører å ta steget til en storklubb i verdens største liga?

- Det er interessant det med press og da spesielt Werner. I mange år har han levd under et press innad i Tyskland fordi han har vært ganske upopulær av ulike grunner. Det er flere episoder, blant annet der han spilte skuespill mot Schalke og fikk pipekonsert mot seg konstant, forklarer Bisgaard Sundet.

Les også: Ekspertene spår. Dette blir sommerens villeste overganger (+)

Det er ikke den eneste situasjonen som har gjort at Werner har fått oppmerksomhet, uønsket vil kanskje flere mener.

- Han er ømfintlig for høy lyd og måtte forlate banen i en kamp mot Besiktas i Champions League for noen sesonger tilbake. Han måtte rett og slett bytte ut fordi det var for høy lyd og den hendelsen vakte litt oppsikt. Jeg synes han har taklet alle de tingene bra, for han har levd under press, i og med at han var blant Tysklands største talenter fra ung alder. Han dro fra Stuttgart til Leipzig tidlig, noe som også var veldig upopulært. Jeg ser på han som en fyr som takler slike situasjoner og da er nok ikke for eksempel prislapp noe problem tror jeg, forklarer Bisgaard Sundet.

I tillegg til Werner er Premier League-fansen muligens enda mer spent på hva gigantkjøpet Havertz kan utrette på balløya.

21-åringen har vært i Leverkusen siden han var elleve år og har kunnet utvikle seg i fred og ro i en veldrevet, men i europeisk målestokk, liten klubb.

- Havertz har ikke hatt det presset som Werner har hatt. Han har vært i samme klubb hele veien og Leverkusen er i tysk og internasjonal målestokk en rolig liten klubb. Det er klart at det er flere spørsmål rundt Havertz, men han virker alltid så rolig og balansert.

- Hvordan tror du han vil takle overgangen fra kjente omgivelser i Tyskland til stjernelivet i London?

- Han er ung og skal flytte til et nytt sted, noe som selvfølgelig kan være vanskelig å vite hvordan slår ut. Samtidig har alle rundt klubben han har vært i, sagt at han er det største talentet de har hatt og den beste spilleren som har vært der noensinne. Det som kan bli en ny utfordring ved å komme til Chelsea, hvor det er så mange andre stjerner, er at han fort kan drukne litt i et lag der han skal gjøre en del av jobben. Alt blir nok ikke spilt opp på hans kvaliteter hele tiden i England. I Leverkusen har spillet vært bygget rundt Havertz, forklarer Bundesliga-eksperten.

- Er du overrasket over at to av de største tyske stjernene drar til England og attpåtil samme klubb?

- Ja, litt kanskje. Men det ser jo ut til at det bare er Chelsea som klarer å kjøpe spillere denne sesongen. Den pakken de får der kan jo være veldig interessant og noe de tror på. Jeg synes det er litt rart at ikke Bayern München var hardere på Havertz, for han er den offensive og kreative spilleren i Tyskland som er mest spennende. Han er den mest spennende siden Mesut Özil, så det er litt rart at de ikke har klart å sikre seg han.

- Hva er det som gjør at Havertz er så spennende?

- Det er ikke så mange andre store tyske talenter i Tyskland akkurat nå. Havertz er tysk fotballs fremtid. Det som er gøy med han hvis man følger kun han, er at han nesten aldri gjør feil. Han gjør nesten utelukkende kloke ting. Han slår pasninger som gjør at laget plutselig passerer tre mann og kommer til farlige situasjoner, men han er overhodet ikke en «flashy» spiller. Han drar ikke av fem mann og scorer hver kamp. Han er en spiller som får spillet til å gli og et lag til å fungere, synes jeg. Med Ziyech inn i tillegg så ser Chelsea helt vilt spennende ut offensivt, avslutter Bisgaard Sundet.

Manager: Frank Lampard

Lampard ble hentet tilbake til Chelsea etter et opphold på fem år borte fra vest-London-klubben. Etter endt spillerkarriere dro han innom Manchester City og New York City FC før han la opp. Deretter satset han videre på en managerkarriere og fikk etterhvert managerjobben i Derby. Etter kun ett år som manager for Championship-klubben, som han ledet til en opprykkfinale, kom Chelsea på banen før 2019-sesongen med et tilbud om å ta over som manager i klubben han tilbragte 13 år i som spiller.

Etter en grusom start på karrieren i managerstolen, der de røk på et 0-4-tap borte mot Ole Gunnar Solskjærs Manchester United, fikk Lampard etterhvert god sving på sakene.

Lampard implementerte i løpet av sin første Chelsea-sesong flere unge talenter inn i laget. Spillere som Fikayo Tomori, Reece James, Mason Mount, Tammy Abraham, Callum Hudsom-Odoi og Billy Gilmour har alle fått mye tillit under mannen med over 100 landskamper for England.

Positivitet over å se egne Chelsea-talenter slippe til på det øverste nivået har fått supporterne til å se lyst på Lampard sitt prosjekt på Stamford Bridge.

Lampard, som selv er født og oppvokst i London, forfekter en offensiv og ballbesittende spillestil. Til tross for at sesongen på mange måter endte med skuffelse etter tapet mot Arsenal i FA-cupen 1. august, har den massive aktiviteten på overgangsmarkedet i sommer fått fansen til å drømme stort før den kommende sesongen.

Forventningene er store før Premier League-sesongen 2020/2021.

Slik gikk det i 2019/20

Chelsea gikk fra 72 poeng og 3. plass i Premier League, samt seier i Europa League den foregående sesongen under Marizio Sarri i 2018/2019, til 66 poeng og 4. plass i Premier League under Lampard i 2019/2020. Nettavisen tippet før sesongen Chelsea på 6. plass, mye på grunn av usikkerheten som preget klubben med overgangsnekt og Lampard som helt fersk i managerstolen.

Til slutt tok også Manchester United 3. plassen på bedre målforskjell enn Chelsea.

Sesongen kunne endt med en virkelig opptur, men 2-1-tapet i FA-cupfinalen mot Arsenal var en stor skuffelse for de blåkledde fra London i en finale der de ble regnet som favoritter.

1-7-sammenlagt mot Champions League-mester Bayern Munchen i åttedelsfinalen var også en tung smell i Lampards første Chelsea-sesong.

Når man i tillegg noterer seg tap etter straffekonkurranse mot Liverpool i Super Cup-finalen, kan man fastslå at Lampard fremdeles har en del å bevise før han har etablert seg som en manager som får sitt lag til å levere når det virkelig gjelder.

Overganger

Inn: Timo Werner (RB Leipzig), Hakim Ziyech (Ajax), Ben Chilwell (Leicester), Malang Sarr (Nice), Thiago Silva (PSG), Kai Havertz (Bayer Leverkusen)

Ut: Josh Grant (frigitt), Marcel Lavinier (frigitt), Richard Nartey (frigitt), Pedro (Roma), Willian (Arsenal), Marc Guehi (Swansea, lån), Jamal Blackman (Rotherham, lån)

Fantasy-tips

Kai Havertz er ventet å få en sentral rolle i Chelsea sitt offensive spill. På 30 kamper for Bayer Leverkusen produserte 21-åringen brukbare 18 målpoeng. Det var hovedsaklig fra en offensiv midtbanesposisjon eller litt ute til høyre.

Av 18 målpoeng var «kun» seks av de målgivende pasninger, men tyskeren kan fort finne på å øke denne kontoen betraktelig om han finner tonen med landsmann Werner og marokkanske Ziyech, i tillegg til det allerede eksisterende offensive arsenalet som befinner seg i klubben.

Med Christian Pulisic ute med skade og Willian borte fra klubben, er det ventet at Havertz vil få mye spilletid fra dag én.

Havertz er tilgjengelig for 8.5 millioner pund.

Stortalentet - Billy Gilmour

Gilmour fikk seks kamper sentralt på midtbanen til Chelsea i Premier League forrige sesong. Gilmour har enda ikke fått mange nitti-minuttere, men viste i FA-cupkampen mot Liverpool at han har en vanvittig kvalitet i seg. Han endret nærmest på egenhånd dynamikken i laget i 2-0-seieren i den femte runden.

Chelsea har generelt vært svært gode på å få frem egenproduserte talenter de siste sesongene.

Mange av disse har også fått godt med spilletid under Lampard, som til tross for storhandling denne sommeren, har gitt uttrykk for at han fremdeles vil gi unge spillere godt med spilletid også fremover.

Det er derfor knyttet store forventninger til 19 år gamle Gilmour kommende sesong.

Skotten er nå en permanent del av førstelaget, men er ute med en langtidsskade. Derfor er det ventet at det vil ta flere måneder før han igjen er en del av laget.

Uansett kan det være verdt ventetiden for Chelsea som etter alt og dømme har en fremtidig stjerne i sine rekker i unge Gilmour.

Kjendissupporter

Den verdenskjente tv-kokken Gordon Ramsay har etterhvert blitt en velkjent Chelsea-supporter. Ramsay er opprinnelig fra Skottland og skal selv ha vært en meget habil fotballspiller og fått kontrakt med storklubben Rangers fra Glasgow.

Etter at han etablerte seg som stjernekokk og flyttet til Chelsea-området i London skal han ha utviklet en lidenskap for klubben.

Ramsay er kjent for sitt temperament i tv-ruta. Kanskje kan Chelsea sørge for smil og glede kommende sesong.

Forventet startellever

Det er noe usikkerhet på enkelte posisjoner i Chelsea. Keeperplassen virker å være jevn der Wilfredo Caballero som ble foretrukket foran Kepa mot slutten av forrige sesong. Edouard Mendy er på vei inn dørene fra Rennes og kan fort vise seg å bli mannen som får keeperplassen etterhvert.

Allikevel ser det ut til at Kepa får sjansen i starten av sesongen. Spanjolen startet også i Chelseas eneste oppkjøringskamp mot Brighton før seriestart.

I forsvarsleddet vil halvparten være nye sammenlignet med forrige sesong. Chilwell og Thiago Silva er klare førstevalg så lenge de er skadefrie. Rüdiger og Azpilicueta er de to som vil fylle opp resten av leddet på en normal dag, men det er godt med alternativer bak dem.

Rutinerte Kante tar en av de sentrale midtbaneposisjonene sammen med Kovacic som kjemper med Jorginho om plassen.

Fremover i banen har Chelsea mengder av muligheter.

Det er naturlig å forvente at nyervervelsene Havertz, Ziyech og Werner alle tre er tiltenkt startplasser. Pulisic får den siste offensive plassen, men her det så jevnt og så mange om beinet at det garantert vil bli godt med rullering og spilletid på flere av Chelseas offensive stjerner.

Vurdering

Med klubbens investeringer før den kommende Premier League-sesongen er det vanskelig å tro noe annet enn at Chelsea vil bli betydelig sterkere kommende sesong. Manager Frank Lampard har unnagjort sitt første år i managerstolen og fått mer rutine i sekken. Det burde borge for at laget også tar ytterligere steg når han får satt sammen et slagkraftig lag.

Laget burde være nærmere seriegullet enn det de var forrige sesong og det burde være lov å ha forventninger om at de kan kjempe om de edleste medaljene kommende sesong.

Sportspill: Dersom du har troen på at Chelsea slår Brighton mandag får du 1,65 i odds på borteseier.

Det virker også som London-klubben har fått harmoni inn i gruppa etter noen turbulente år med usikkerhet på managerplass.

Vi tror det blir ett steg opp fra forrige sesong og at Chelsea ender på 3. plass i Premier League.

Plusser:

- Ungt lag med bøttevis av ekstreme talenter i de offensive posisjonene.

- De unge spillerne har fått ett år til med rutine. Sammen overgangene som er gjort før sesongen vil de kunne skape problemer for alle lag.

Minuser:

- Keeperplassen er et usikkerhetsmoment og det er ingen klar førstekeeper per dags dato.

- Hva gjør Chelsea om Ziyech, Havertz og Werner ikke tar tempoet i Premier League fra dag én. De kommer fra Bundesliga og Eredevisie og kan trenge noe tid på å tilpasse seg.