TABELLTIPSET:
12. PLASS - SHEFFIELD UNITED

Vi tippet at Sheffield United skulle ende på en 20. plass før forrige sesong. Laget endte 11 plasser lengre opp, på en 9. plass. Bommer vi like mye i år blir det seriemesterskap, eller nedrykk.

En av de viktigste brikkene for at det skal gå bra i år igjen, foruten manageren, er norsk.

Dette må du vite om klubben

The Blades ble stiftet i 1889, og klubben er eid av Abdullah bin Musa'ad bin Abdulaziz Al Saud. Den saudi-arabiske prinsen er barnebarn av Ibn Saud, som var konge i riket fra 1932 til 1953. Foruten familiepengene har prins Abdullah tjent penger på papirproduksjon. Han eier også Beerschot i Belgia.

Klubben ble seriemestere i 1898, og har vunnet FA-cupen fire ganger. Sist i 1925. Klubben rykket opp fra League One i 2017, og var altså nye i Premier League forrige sesong.

Manager: Chris Wilder

Foruten pengene klubben har fått fra sine eiere så har Chris Wilder vært mannen bak den utrolige veien mot en 9. plass forrige sesong. Wilder tok over et lag som hadde endt på 16. plass i League One i 2016. Året etter vant de divisjonen, og etter to sesonger i Championship ble det Premier League.

Chris Wilder er en av mange managere som spilte i forsvar som spiller, og den tidligere høyrebacken har spilt for Sheffield United (1986-1992 og 1998/99) i tillegg til Rotherham United, Notts County og Halifax Town for å nevne noen.

I 2001 ble han manager for første gang, for Alfreton Town. Der var han i 27 uker, og vant 4 trofeer på de ukene. Wilder ble så manager for Halifax i 6 år inntil klubben gikk konkurs, og ble så assisterende manager i Bury i 6 måneder før han fikk jobb som øverste sjef i Oxford United hvor han var i 6 år. Nesten uten ressurser var han så særdeles effektiv som manager i Northampton Town før han fikk jobben i Sheffield United. Felles for alle klubbene Wilder har ledet er at de har overlevert stort i forhold til utgangspunkt og ressurser.

Slik gikk det forrige sesong

Nyopprykkede Sheffield United tapte kun 4 kamper før jul. Like mange som Manchester City hadde tapt på samme tid. En utrolig målvakt (Dean Henderson), et system som satt som som en kule med spillende forsvarsspillere, ballinnehav og kantlogikk som overrasket mange. Deres niendeplass var kanskje det største sjokket i hele Europa, rent fotballmessig. Muligens hadde motstanderne studert laget nærmere etter koronapausen for det gikk litt dårligere da fotballen startet opp igjen (3 2 5).

Overganger

Inn: Aaron Ramsdale (Bournemouth), Wes Foderingham (Rangers)
Ut: Mark Duffy, Oliver Greaves, Keenan Ferguson, Jake Easwtood (Kilmarnock, lån), Luke Freeman (Nottingham Forest, lån) og Tyler Smith (Reading, lån)

Ramsdale var god for Bournemouth sist sesong som sisteskanse, og årets spiller i Bournemouth fikk sitt gjennombrudd. Med kun 22 år er han en veldig spennende målvakt (26 U-kamper for England). Wes Foderingham var reservemålvakt for Rangers (etter at han mistet plassen til hjemkomne Allan McGregor i 2018), og skal nok bekle en lignende rolle i Sheffield United.

Fantasy-tips

Ramsdale er satt til en pris på 5, men kan likevel være interessant. Han fikk 127 poeng for Bournemouth forrige sesong. Fjorårets beste kjøp, John Lundstram, har både mistet plassen på laget og flyttet fram til midtbanen på Sheffield United så der må du ikke bli blendet av fjorårets poeng. De tre midtstopperne (O'Connoll, Egan og Basham) koster alle 5 - og kan vurderes. Basham var lagets nest beste spiller i fjor, etter målvakt Dean Henderson.

De beste kjøpene er nok Enda Stevens og George Baldock, som står i forsvar hos fantasy. De spiller mye mer offensivt enn forsvarsspiller skulle tilsi (vingbacker i 3-5-2-formasjonen).

Skal du ha en rimelig midtbanespiller som kommer til å spille mye er det enkelt: Sander Berge.

Stortalentet

De to yngste i første-elleveren til Sheffield United er Sander Berge og Aaron Ramsdale med sine 22 år. Det er ikke mange fra U-laget som det er satt store utropstegn ved foreløpig, men akademiet som har gitt oss spillere som festglade Harry Maguire og sosiale medier-kjendisen Kyle Walker har gode vekstvilkår.

Sett likevel en liten stjerne ved målvakt Marcus Dewhurst.

Kjendissupporter

Sean Bean. Han har tatovering med Sheffield United-budskap, og har vært aktiv i kampanjer for laget. Han har til og med spilt en Sheffield United-spiller på film!

Forventet 11'er

Det går rykter om at Sheffield United er på jakt etter noen som kan lage mål, og det kan det være gode grunner til. Oli McBurnie og Lys Mousset var toppscorere i fjor. Med 6 mål hver. Billy Sharp gikk fra 23 mål i Championship til 3 i Premier League. Vi har likevel ikke gjettet på en ny spiss i en forventet startoppstilling.

Vurdering

Sheffield United overrasket alle sist sesong, og kanskje også seg selv. Det ble litt vanskeligere etter koronapausen, og laget skal i år erstatte en veldig god Dean Henderson med det som også var en god Aaron Ramsdale i fjor.

Ser man på antall sjanser mot, statistikken for redninger og målsjanser skapt skulle nok Sheffield United helt teoretisk fått litt mindre poeng i fjor enn de fikk. Likevel ikke så mye at det er veldig mye svakere rent tabellmessig.

Sander Berge har vært en solid tilvekst, og viste etter pandemipausen hvor viktig han kan bli for Sheffield United i sesongen som kommer. Som det sies på forum: He’s Norwegian and he’s gonna play a lot this season. It’s Sander Burghe!

Sheffield United møter Wolverhampton på Bramall Lane mandag 14. september, og hvis du holder en knapp på at Sheffield United vinner får du 3,3 ganger pengene. Her kan du levere en kupong.

Pluss

  • Et system som sitter som et skudd
  • Spillere som fungerer som et lag
  • Sander Berge har vist sin klasse og sitt talent

Minus

  • Mangler fullstendig målfarlighet på spissplass
  • Hadde dårlig form etter pausen, som kan også skyldes at motstanderne begynte å skjønne systemet


Våre eksperter tror Sheffield United havner på en 12. plass