Verdens største sykkelfest - Tour de France - er godt i gang, og rytterne er på vei mot Champs-Elysées. Her gir vi deg oversikten over historien, etappene og favorittene.
Tour de France 2022
Rittet startet i København 1. juli, og målgang er på Champs Elysées 24. juli
Tour de France ser du på TV 2, TV 2 Play, Eurosport og Discovery+
All oddsen på Tour de France finner du her
Tour de France er verdens største sykkelfest og skaper en enorm stemning der rittet passerer. Bobiler og mennesker i tusentall omkranser løypen, men om du synes det er for langt å reise til Frankrike for denne opplevelsen kan du i år ta en svipptur til København.
Danmark har i år fått æren av å arrangere Grand Départ i Tour de France. De tre første etappene av den 109. utgaven vil finne sted i København og den sørlige delen av landet.
Tour de France ble arrangert første gang i 1903, og var på 2 428 kilometer - fordelt på seks etapper. Den lengste etappen på 467 kilometer gikk fra Paris til Lyon, og rytterne måtte derfor også sykle om natten. Rittet ble vunnet av franskmannen Maurice Garin hele 2 timer og 49 minutter foran nummer to - Lucien Pothier.
Allerede året etter begynte skandalene. Syklistene kjørte både bil og tog for å komme seg raskest mulig til mål, og publikum kastet spiker på veien for å ødelegge for sine favoritters rivaler.
Maurice Garin vant også i 1904, men seieren ble fratatt ham da det ble kjent at han hadde tatt tog på deler av strekningen. Til slutt ble rittets femtemann - Henri Cornet - kåret til vinner etter at de fire foran på listen ble diskvalifisert.
Rittet er blitt arrangert årlig siden 1903, med unntak av opphold under første og andre verdenskrig.
Mestvinnende ryttere sammenlagt er Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault og Miguel Indurain med fem seire hver.
Favorittene i årets Tour de France
Den store favoritten før årets Tour er Tadej Pogacar fra Slovenia. Mannen som overrasket alle i 2020 - leverte en kruttsterk tempoetappe på rittets nest siste dag- og sikret seg den gule trøyen foran favoritten Primoz Roglic.
I fjor var det mer cruisekontroll på Pogacar. Han tok over ledelsen etter den syvende etappen, og holdt den helt inn. Sammenlagt vant han med over fem minutter til Rigoberto Uran.
Han syklet over målstreken som vinner av Tour of Slovenia i sitt siste ritt før TDF, og virker å være i god rute før årets høydepunkt.
Primoz Roglic har vunnet tre etapper i Tour de France-karrieren, og var som nevnt nære på å ta sammenlagt-tittelen for to år siden. Han er en treukersrytter, og har blant annet vunnet Spania Rundt tre ganger(2019-2021).
I Tour de France har han i tillegg til andreplassen fra 2020, fjerdeplass i 2018. I fjorårets Tour veltet han på tredje etappe - kom seg på sykkelen igjen og var med til etappe åtte - men da var det slutt og Roglic brøt rittet.
I år har resultatene svingt for sloveneren, men i Criterium Dauphine som gikk fra 5.-12. juni viste han form. Drømmen er å vinne Tour de France sammenlagt, men det kan bli tøft etter at han tapte mye tid på den 5. etappen.
Jonas Vingegaard er lagkamerat med Roglic og det blir spennende å se hvem av dem som er den råeste. I Criterium Dauphine virket dansken nesten sterkest av de to, og vi tror han er en rytter å være oppmerksom på.
Fjorårets andremann i rittet har nok en drøm om å ta steget helt til topps. Spørsmålet er om han får lov, og selvsagt om han er god nok.
Ha også et øye med Geraint Thomas. 36-åringen viser tegn til gammel storhet, og vinneren av Tour de France sammenlagt i 2018 henger bra med i teten. Han er utrolig sterk på tempo og i fjellene har han også hengt med de sterkeste rytterne så langt.
All oddsen på Tour de France finner du her
Trøyene det konkurreres om
Den gule trøyen
Dette er trøyen som bæres av sammenlagtlederen. Tour de France var den første idrettskonkurransen der lederen bar gul trøye. Nå er det vanlig i flere sykkelløp og andre idretter. Det er legenden Eddy Merckx som har hatt trøya oftest - med 96 dager i gult.
Den grønne trøyen
Grønn trøye bæres av den som leder poengkonkurransen i Tour de France. Trøya ble introdusert i 1953, og står vanligvis mellom de beste spurterne. Poeng deles ut ved målgang og spurter underveis. I mål fordeles poengene blant de første rytterne i forhold til hvilken type etappe det er, blant annet avhengig av hvor stor sannsynlighet det er for at etappen avsluttes med massespurt.
Klatretrøyen
Den rødprikkede klatretrøyen bæres av den som leder klatrekonkurransen. Denne konkurransen har vært en del av Tour de France siden 1933, men trøya kom ikke før i 1975. Stigningene i Tour de France er kategorisert etter hvor lange og bratte de er, og klatrepoengene fordeles etter hvilken kategori stigningen har.
Ungdomstrøyen
Hvit trøye - også kalt ungdomstrøyen - bæres og vinnes av den beste unge rytteren sammenlagt i rittet. Med ung rytter menes at man er 25 år eller yngre. På samme måte som for gul trøye er lederen den som har brukt kortest tid på etappene.
All oddsen på Tour de France finner du her
Etappene i Tour de France 2022
1. etappe - 1. juli
København – København, 13,2 km (individuell tempo)
Touren starter med ordentlig folkefest i sykkelbyen København, hvor det er individuell tempo som står på programmet. En flat og ganske teknisk tempo som kan sørge for at det blir litt avstand mellom sammenlagtrytterne fra dag én.
2. etappe - 2. juli
Roskilde – Nyborg, 202,2 km
En forholdsvis flat etappe med en utfordrende avslutning. Da skal man over den 18 kilometer lange og vindutsatte Storebæltsbroen som forbinder Fyn og Sjælland.
3. etappe - 3. juli
Velje – Sønderborg, 182 km
Nok en flat etappe(vi er i tross alt i Danmark) som høyst sannsynlig ender i en massespurt i Sønderborg.
4. etappe - 5. juli
Dunkerque – Calais, 171,5 km
Etter å ha forflyttet seg fra Danmark til Frankrike fortsetter rittet med en etappe på nordvestkysten i Frankrike. Her blir det en etappe i rullende terreng - utsatt for sidevind - som avsluttes i havnebyen Calais.
5. etappe - 6. juli
Lille Métropole – Arenberg Porte du Hainaut, 153,7 km
På denne etappen er brostein nøkkelordet. Totalt er det 19,4 km med brostein fordelt på elleve sektorer - som varierer fra 1,3 til 2,8 km i lengde.
6. etappe - 7. juli
Binche – Longwy, 219,9 km
Tourens lengste etappe. Start i Belgia - via Luxembourg - før målgang i Frankrike. Avslutningen er en 800 meter lang vegg før en litt slakere stigning tar rytterne inn til mål.
7. etappe - 8. juli
Tomblaine – La Super Planche des Belles Filles, 176,3 km
For sjette gang siden 2012 avsluttes en etappe opp til Planche des Belles Filles. Det var her den høydramatiske avslutningen i 2020 fant sted, da Tadej Pogacar snøt Primoz Roglic for seieren på nest siste etappe. Dette er en brutal avslutning hvor det er 24 prosent på det bratteste like før mål.
8. etappe - 9. juli
Dole – Lausanne, 186,3 km
Touren befinner seg nå øst i Frankrike, og rytterne skal en tur innom nabolandet Sveits. Det er kupert terreng med en kort og passe bratt avslutning som passer de mest eksplosive bakkerytterne.
9. etappe - 10. juli
Aigle – Châtel Les Portes du Soleil, 183 km
Her venter en ny etappe som i hovedsak går på sveitsisk jord, før de svinger inn i Frankrike. Rytterne skal over tre fjelltopper før de avslutter med en fire kilometer slak stigning til mål.
10. etappe - 12. juli
Morzine Les Portes du Soleil – Megève, 148,1 km
Etter rittets andre hviledag entrer de Alpene og en tøff avslutning venter i Megève. Klatringen er totalt over 21 kilometer - men ikke den bratteste - og avslutningen går på en liten flystripe i Megève med bra trøkk på slutten av etappen.
11. etappe – 13. juli
Albertville – Col du Granon Serre Chevalier, 151,7 km
En brutal dag i Alpene, hvor svært mye klatring står på programmet. Tidlig på etappen møter de Lacets du Montvernier før de 20 kilometer senere tar fatt på Col du Télegraphe. Deretter skal Col du Galibier erobres - 2 642 moh - og det høyeste punktet i årets Tour.
Etter den lange utforkjøringen ned fra Galibier venter Col du Granon som kun er blitt brukt én gang tidligere - i 1986. Det er en brutal klatring på 11,3 kilometer og målgang på 2 413 moh.
12. etappe – 14. juli
Briancon – Alpe d’Huez, 165,1 km
På Frankrikes nasjonaldag blir det folkefest når rittet skal opp ikoniske Alpe d'Huez. Veien frem dit er brutal med nok en tur over Col du Galibier - samt Col de la Croix de Fer - før 13,8 kilometer tøffe kilometer venter opp Alpe d'Huez.
13. etappe – 15. juli
Le Bourg d’Oisains – Saint-Étienne, 192,6 km
Fra foten av Alpe d'Huez - og etter tre brutale etapper - får sammenlagtkanonene sannsynligvis en roligere dag med en flat etappe. Dersom spurtlagene ikke er utmattet etter klatrefesten er det muligheter for dem på denne etappen.
14. etappe – 16. juli
Saint-Étienne – Mende, 192,5 km
Avslutningen på den 14. etappen er godt kjent for de som har fulgt med på Touren de siste årene. Opp til flystripen i Mende venter Côte de la Croix Neuve, som stiger med 10,2 prosent i tre kilometer.
15. etappe – 17. juli
Rodez – Carcassonne, 202,5 km
Carcassonne er en by som til stadighet blir brukt, og i fjor spurtet Mark Cavendish til nok en etappeseier her. I årets Tour er det en etappe som lukter massespurt igjen.
16. etappe – 19. juli
Carcassonne – Foix, 178,5 km
Etter den siste hviledagen venter en tøff etappe til Foix - som er stedet hvor Kurt Asle Arvesen vant i 2008. I avslutningen er det to klatringer - Port de Lers på 11,4 kilometer og Mur de Péguère 9,3 kilometer - før den teknisk krevende utforkjøringen på 27 km avslutter etappen ned til Foix.
17. etappe – 20. juli
Saint-Gaudens – Peyragudes, 129,7 km
En relativt kort etappe med fire klatringer på de siste 80 kilometerne hvor det kan bli tidlige angrep. Etappen avsluttes på flystripen i Peyragudes, hvor det det er stupbratt på slutten med 13 prosent stigning på de siste 500 meterne.
18. etappe – 21. juli
Lourdes – Hautacam, 143,2 km
Etappen starter i Lourdes og har avslutning opp Hautacam der det er den siste halvdelen som er hardest. Klatringen totalt sett er 13,6 kilometer, og underveis skal rytterne over Col d'Aubisque og Col de Spandelles. Dette er siste klatreetappe i årets Tour de France.
19. etappe – 22. juli
Castelnau-Magnoac – Cahors, 188,3 km
Før Touren skal avgjøres er det nesten hviledag for sammenlagtkanonene på den flate etappen mellom Castelnau-Magnoac og Cahors.
20. etappe – 23. juli
Lacapelle-Marival – Rocamadour, 40 km (individuell tempo)
Det er klart for en omtrent helt flat og potensielt avgjørende individuell tempo på Tourens nest siste dag.
21. etappe – 24. juli
Paris La Défense Arena – Paris Champs-Élysées, 115,6 km
På Tourens siste etappe får rytterne nesten parkeringsbot på vei inn til sentrum av Paris - før det smeller ordentlig på slutten og det er vill kamp om å vinne den prestisjefylte avslutningen på Champs Elysées.