Gå til sidens hovedinnhold

- Under denne landskampen skjedde det noe

Derfor kommer Per-Mathias Høgmo til å følge ekstra godt med på Viking denne sesongen.

TIPPELIGATIPSET:
7.-PLASS: VIKING:

En rekke sentrale spillere har forlatt Viking siden femteplassen fra forrige sesong.

Men at profiler som Trond Olsen, Rune Almenning Jarstein og Johan Lædre Bjørdal ikke lenger er på Vikings lønningsliste, ser ikke ut til å bekymre trener Kjell Jonevret.

Både ukjente og kjente spillere har kommet inn i løpet av vinteren, og fra før av har klubben en rekke talenter de velger å sette sin lit til.

Det største talentet er trolig 21 år gamle Yann-Erik de Lanlay.

- Fikk et «kick»
Man har ventet lenge i Stavanger på at «Yanni» skal blomstre, men skal vi tro trener Jonevret har en landslagstur til Abu Dhabi virkelig satt fart på 21-åringen.

- Han var god i fjor, og han har vært god i mange år, men helt siden han fikk den landslagsdebuten i Abu Dhabi har han sett veldig bra ut. Jeg tror han fikk et «kick» av det. Jeg håper at han klarer å holde seg skadefri. Hvis vi kan ha han på den ene kanten og Thorsteinsson på den andre, tror jeg en del skal få noe å jobbe med. Det føles bra, sier Jonevret til Nettavisen.

De Lanlay hadde fra tidligere debutert på landslaget vinteren 2013 som innbytter mot Sør-Afrika, men i Abu Dhabi fikk han muligheten fra start mot både Polen og Moldova.

Mens det ble 3-0-tap mot Polen, kunne unggutten gå av banen som matchvinner i 2-1-seieren mot Moldova.

21-åringen legger ikke skjul på at det gav mersmak.

- Det har inspirert kraftig. Jeg vil gjerne være med også når de «voksne» troppene tas ut, sier de Lanlay til Nettavisen.

Vil imponere Høgmo
Og han vet hva som skal til for å få det ønsket oppfylt.

- For min del handler det om å score flere mål og gi flere assists. Jeg vil være mer skapende i det offensive spillet. Jeg er allerede ganske skapende, men kanskje ikke alltid effektiv nok, sier «Yanni».

-Det er Per-Mathias som tar ut laget, så jeg vil gjerne imponere litt. Men det kan jeg kun gjøre med innsatsen på banen. Det gikk bra for min del i Abu Dhabi, jeg fikk også fine tilbakemeldinger etter turen. Da er neste steget å vise godt spill igjen i Tippeligaen. Det er et mål jeg har, sier 21-åringen.

Nettopp på grnn av De Lanlay, tror Viking-trener Jonevret at Norges nye landslagssjef vil følge nøye med på laget hans denne sesongen.

- «Yanni» er en smart og moderne fotballspiller med stor fart. Det er sånn man ønsker at spillerne skal være nå for tiden. Jeg vet at Per Mathias kommer til å følge veldig nøye med, sier Jonevret.

Jonevret om ny spiss
Trond Olsen, Patrik Ingelsten og Benjamin Sulimani var Vikings mestscorende spillere i Tippeligaen forrige sesong.

Nå har alle tre forlatt klubben, og diskusjonen om hvem som skal score målene for Viking i år har allerede startet.

Selv om de fortsatt ikke utelukker at klubben kan komme til å signere en ny spiss før overgangsvinduet stenger, virker trener Jonevret å ta det hele med stor ro.

- Dette med at vi skal hente inn en ny spiss, er mest en mediesak. Det er media som har skrevet veldig mye om dette. Internt i klubben har vi ikke snakket så mye om det, sier svensken.

- Media har vel skrevet at laget ser bra ut, men de lurer på hvem som skal score alle målene. For oss spiller det ikke så stor rolle om hvem som scorer. Vi har sett mer etter gode fotballspillere, og vi har sett på veldig mange spillere. Vi har muligheter til å hente noen, men vi er veldig klare på at vi ikke skal kjøpe feil. Troppen vår er litt liten, men de er gode de som er her. Vi er fortsatt veldig forsiktige med å ikke gjøre noe feil, for vi stresser ikke. I Stavanger opplever vi ikke det presset om at vi må vinne gull. Det er ikke det som gjelder akkurat nå. Vi holder på å bygge opp noe nytt, forklarer Jonevret.

- Vil gi dem tillit
For Viking-treneren håper De Lanlay, Veton Berisha og Steinthor Thorsteinsson har det som skal til for å finne veien til mål i 2014.

- Trond Olsen scoret ganske mange mål for oss forrige sesong. Men vi har hentet inn Thorsteinsson, som var en bra poengplukker for Sandnes Ulf. Han lagde mange mål og hadde flere målgivende, så jeg tror vi har lykkes ganske bra med å erstatte Olsen, sier Jonevret.

Svensken venter også at De Lanlay vil plukke langt flere målpoeng enn han gjorde forrige sesong.

- Hans avslutninger synes jeg tidligere har vært for dårlige. Han har skapt for få målpoeng. Han burde absolutt ikke gjøre det noe dårligere enn hva Trond Olsen gjorde i fjor. Vi har jobbet mye med det, og jeg håper han blir bedre på det nå. Da kommer han til å komme mer til synet. Han har alt det andre som trengs, sier Viking-treneren.

De Lanlay er enig i kritikken fra treneren, og tror allerede at han har blitt en bedre spiller.

- Jeg har fått en bedre fysisk kapasitet som vil hjelpe meg i alle faser av kampene. Jeg føler at jeg har større selvtillit og stoler mer på mine ferdigheter. Relasjonene med mine lagkamerater er også blitt mye bedre, sier De Lanlay.

Vet ikke om Berisha er rett mann
Til tross for at Jonevret virker å være trygg på sine offensive kanter, fremstår han noe mer usikker i omtalen av 19 år gamle Veton Berisha.

- Vi hadde mange spisser i fjor. Vi hadde fire-fem stykker. Men når vi startet sesongen, var det Veton Berisha som var vår nummer én. Det var han vi hadde tenkt til å satse på. Han avsluttet 2012-sesongen med 7-8 mål på høsten. Han startet også bra i fjor, men så brakk han armen mot Brann i Bergen. Han måtte da løpe med noen metalldeler i armen og hadde ingen bra sesong. Han hadde også veldig mange å konkurrere med, og fikk aldri den selvtilliten han trenger, forklarer svensken.

- Alle lag som ønsker å gjøre det brukbart i en toppserie trenger en spiss som scorer 10-15 mål. Jeg vet ikke om vi har det. Jeg vet ikke om Veton kommer til å gjøre det, sier Jonevret ærlig.

Han ønsker likevel å gi 19-åringen sjansen.

- Jeg tror det fantes seks eller syv spisser her da jeg kom til Viking. Det var nesten sånn at man hadde kjøpt spisser hver eneste uke her. Det var ikke lett. En spiss trenger selvtillit. Han må få kjenne trygghet, og det fikk ikke Veton. Vi håper å kunne gi han den tryggheten nå, hvis det ikke skulle dukke opp noen, sier Jonevret.

For svensken mener potensialet er der.

- Han er ikke stor, og han er ikke veldig rask. Men han er en jævel inne i boksen der. Han bruker sin lille kropp på en veldig bra måte. Han er lur, og framfor alt, så vil han. Han synes det er gøy å score. Han er utrolig ambisiøs. Med litt margin kan han bli veldig bra. Jeg er usikker på hvor langt han vil nå, men jeg tror absolutt på at han vil bli en god Tippeliga-spiller. Han er fortsatt bare 19 år, så han er fortsatt veldig ung. Men vi vil gi han tid, forklarer Viking-treneren.

Reiser til Lerkendal
Neste lørdag får Jonevret og Viking-supporterne første indikasjon på hva slags tilstand laget deres er i når de reiser til Lerkendal for å møte Rosenborg.

- Jeg tror laget er bedre enn i fjor. Men så spørs det om hvor mange andre lag som også har blitt bedre. Det var jo flere lag som i fjor sa at de skulle bli bedre i år. Rekdal var vel ganske tydelig på at han trengte ett år på seg for å rydde opp etter Martin (Andresen), og i Brann har det vel vært hallelujastemning nå, sier svensken.

- Det blir helt sikkert tøft. Men jeg tror at vi har vært heldig med våre nye signeringer. Vi har også hatt en bra vinter. Ting føles bra, sier Jonevret.

Vår analyse av Viking:
En rekke sentrale spillere fra fjorårssesongen har forlatt Viking, men med unntak av spissplassen har klubben hentet inn erstattere på de fleste plasser.

Man må nok vente å måtte gi de nye spillerne litt tid på å spille seg ordentlig inn i laget, men Jonevret er klar på at det ikke skal ta for mange uker.

Viking-treneren vil trolig benytte seg for det meste av et 4-2-3-1-system.

Starter vi bakerst på banen, er det knyttet stor spenning til hva 22 år gamle Arild Østbø kan få til mellom stengene den kommende sesongen. Unggutten får ingen enkel oppgave i å erstatte landslagskeeper Rune A. Jarstein, og det tar nok fortsatt litt tid før han holder samme nivå. Det er likevel liten tvil om at Jonevret har bestemt seg for å satse på 22-åringen den kommende sesongen. I bakhånd har Viking også en brukbar keeper i Iven Austbø.

I midtforsvaret har islendingen Sverrir Ingason blitt hentet inn for å erstatte Johan Lædre Bjørdal. Ingason får ingen lett oppgave med å ersatte Bjørdal som ble belønnet med A-landslagsdebut for sin innsats for Viking forrige sesong. Den 20 år gamle islendingen er imidlertid en svært spennende spiller. Ut ifra vårens treningskamper fremstår han som en pasningssterk og fysisk sterk midtstopper. Defensivt har han foreløpig ikke blitt satt på de virkelig store prøvene, så det gjenstår å se hvordan han vil takle duellene mot de beste angriperne i Tippeligaen.

Ingason danner stopperpar med landsmann Indridi Sigurdsson, som blir viktig med sin rutine i Viking-forsvaret.

På backplassene har Jonevret god dekning med fire alternativer. Trolig vil han flytte André Danielsen ned på høyrebacken, mens Trond Erik Bertelsen blir lagets venstreback. Bertelsen må imidlertid vente seg knallhard kamp fra unge Kristoffer Haugen som fremstår som en svært lovende backtalent. Samtidig vil Håkon Skogseid utfordre Danielsen på høyrebackposisjonen. Viking har dermed flere gode alternativer på backplassen, og fremstår her noe mer offensive enn tidligere.

Flytter vi oss frem på banen, kan det endelig se ut til at laget begynner å få orden på den sentrale midtbanen etter at Martin Ørnskov forlot klubben til fordel for Brøndby i fjor sommer. Joachim Jørgensen har blitt hentet inn fra Elfsborg, og sammen med nysigneringen Björn Daniel Sverrisson danner de to en spennende sentral midtbane. Man må likevel vente at det vil ta noe tid før de spiller seg varme i trøya.

Det er noen sesonger siden vi har sett Makhtar Thioune holde det nivået han holdt i blant annet Molde. Likevel tyder alt på at Jonevret vil fortsette å satse på senegaleseren i den kommende sesongen. Viking-treneren håper Sverrisson og Jørgensen kan vekke liv i 29-åringen i den offensive sentrale midtbaneposisjonen, og det er liten tvil om at en god Thioune vil bety mye for Viking. Men vi setter spørsmålstegn ved om senegaleseren noen gang vil finne tilbake til nivået han en gang hadde inne.

Ute på kantene finner vi kanskje de mest spennende spillerne for Viking denne sesongen. 21 år gamle Yann-Erik de Lanlay har fått en fin oppkjøring og vil trolig bli en av laget viktigste offensive bidragsytere. Såpass spennende er denne unggutten at det er usikkerhet i om Viking i det hele tatt kan holde på ham i en hel sesong. Heldigvis for Stavanger-klubben, signerte de Lanlay nylig en ny kontrakt med klubben. Det skal med andre ord en god sum til for at de lar ham gå.

På den andre kanten finner vi Steinthor Thorsteinsson, som er hentet fra naborival Sandnes Ulf. Islendingen hadde en meget god sesong i fjor, og med enda bedre medspillere skal man ikke se bort ifra at Thorsteinsson vil skape problemer for en rekke forsvarsspillere i Tippeligaen.

Et armbrudd ødela mye av sesongen for Veton Berisha forrige sesong, men det er ventet at Viking vil fortsette å satse på unggutten om de ikke får på plass en klassespiss før vinduet stenger. Det er en stor risiko for Stavanger-klubben, ettersom de kun har Osita Henry Chikere som back-up for unggutten. Berisha har tidligere vist at han har kvaliteter til å bli en viktig spiller for Viking, men spørsmålet er om det blir et litt for stort ansvar som ligger og venter på 19-åringen denne sesongen.

Kjell Jonevret er i ferd med å bygge opp et spennende lag, men vi tror ikke de er helt klare til å kjempe i toppen ennå.

Plusser:
+ Det sies at Viking-styret ønsker å gi Kjell Jonevret tid til å bygge et lag, og det er ventet at det fortsatt vil ta noe tid før Stavanger-laget er tilbake i toppen av norsk fotball. Viking-spillerne har dermed ikke helt det samme presset som flere av motstanderne, noe som kan slå positivt ut.

+ Yann Erik de Lanlay har allerede vist at han er et stort talent, og holder 21-åringen seg skadefri, vil han skape problemer for de fleste motstanderne.

+ Kjell Jonevret har nå skaffet seg mye erfaring som Tippeliga-trener, og spillerne ser virkelig ut til å trives under svenskens ledelse.

Minuser:
- Jonevret sier selv at han har kun 16 spillere han ser på som Tippeliga-spillere til rådighet. Det blir fort veldig tynt i en lang sesong. Viking tar med andre ord en stor risiko om de ikke henter inn flere spillere.

- Det har vært store utskiftninger i laget, og man må vente at det vil ta tid før laget virkelig sitter.

- Veton Berisha er per dags dato spissen Viking kommer til å satse på den kommende sesongen. 19-åringen var riktignok skadet i deler av forrige sesong, men hva gjør klubben om Berisha ikke presterer på nivået de forventer i år?

Se opp for Björn Daniel Sverrisson:
Kjell Jonevret legger ikke skjul på at han store forhåpninger til sin nye midtbanespiller. Viking signerte 23-åringen allerede fjor sommer, men hans tidligere arbeidsgiver FH Hafnarfjördur ville ikke gi slipp på ham før på høsten på grunn av Champions League-kvalifisering. Sverrisson har imidlertid markert seg på trening og på treningskampene i vår. Viking ser ut til å ha skaffet seg en dyktig pasningsspiller og fysisk sterk midtbanespiller, som fort kan bli en profil i Tippeligaen.

Kjell Jonevret om tipset:
- Jeg synes det er vanskelig å se for meg at seks lag skal være før oss. Da får det bli en overraskelse for dere når sesongen kommer i gang. Men jeg tror mange vil tippe oss cirka der. Det tror jeg passer oss ganske bra. Det gjør absolutt ingenting, men dere må ikke bli skuffet om dere tar feil. Jeg har i hvert fall advart dere, husk det.

Her finner du alle tabelltipsene.

Kommentarer til denne saken