*Nettavisen* Sportspill.

Vi garderer Norge på tippekupongen

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Sjekk hvordan vi skal få 12 rette på den spennende landskampkupongen.

Dagens tipsmeny fra Sportspill.no:
Odds:Slik tjener du penger på Drillos
Odds del 1:To lag som har sluttet å score
Odds del 2:Hellas og Hviterussland vinner
Odds: Lesernes oddstips fredag
Trav: Millionene skal fordeles i V75!

Midtukekupongen inneholder 12 oppgjør fra den pågående kvalifiseringen til EM. De fleste lagene har spilt to kamper før dagens runde, noen bare én, men de nasjonene som eventuelt står med 9 poeng etter tre kamper må ha lov til å begynne å håpe på EM-deltagelse. Norge kan være i denne siuasjonen klokken 22 i kveld.

Det er rundt 1,6 millioner i bonuspotten denne gangen, til en eventuell alenevinner. Leveringsfristen er klokken 19.55.

Kypros - Norge
Gruppe H. Kypros klarte et mye omtalt 4-4 resultat i sin forrige kamp, mot Portugal. De har aldri kvalifisert seg for EM eller VM, men heller ikke vært noe slaktoffer ala San Marino, og de er et lag som ikke må undervurderes, spesielt ikke på hjemmebane. Blant Kypros hjemmekamper de siste par årene finner vi seire over Hviterussland, Georgia og Bulgaria, uavgjort mot Ukraina, Montenegro og Island, og tap mot Irland, Serbia og Italia. For å gi en pekepinn.

Det snakkes mye om at klubbfotballen på Kypros har fått et løft de seneste årene. Anorthosis Famagusta, APOEL og Omonia er navn som har dukket opp i Champions League og Europa League-sammenheng de siste årene. Det er dyttet penger inn i klubbfotballen, og utenlandske stjerner er kjøpt inn. Flere europeiske klubber har fått sjokk og tapt mot kypriotiske klubblag når de må spille i 40 graders varme og tribunene har kokt over av elleville fotballfans. Mens dette er sant for klubbfotballens del, har ikke landslaget den samme oppslutningen. Dagens kamp spilles i Larnaca, der stadion tar 10.000, og det ventes ikke mye publikum. Det er heller ikke meldt mer enn 24 behagelige grader.

Drillos Norge har tradisjonen tro begynt å avgjøre landskampene til egen fordel, og Norge leder gruppen med seks poeng etter 2-1 på Island og 1-0 over Portugal på Ullevaal. Det var så vidt det ble seier på Island, etter en svak 1. omgang, og Kypros må regnes som en vanskeligere motstander.

Norge stiller trolig med disse: Knudsen - Høgli, Wæhler, Hangeland, J.A. Riise - Huseklepp, B.H. Riise, Hauger, Grindheim, Gamst Pedersen - Carew. Det er noe usikkerhet rundt Carews kne, og Moa er eventuelt den mest trolige erstatteren. For Kypros er midtbanespiller Chrysostomos Michail eneste usikre spiller.

Vi våger denne påstanden: Kypros scoret fire mål mot Portugal fordi Portugal var dårlige. I dag møter de et for tiden bedre defensivt lag. Men Kypros har hjemmekamp denne gangen, og vi vurderer kampen som åpen. Vi tror Drillo er tålelig godt fornøyd med å unngå tap og stå med 7 poeng etter tre kamper. Ikke dermed sagt at Norge legger seg bakpå fra start mot et lag som Kypros, men står det 0-0 et stykke ut i 2. omgang tviler vi på at Drillo tar ut en forsvarsspiller og setter innpå en ekstra spiss.

Folkerekka avspeiler norske tipperes tror på eget landslag. Bare 22 prosent tar høyde for at Kypros vinner på hjemmebane. Det gjør at vi går bort fra vår opprinnelige ide om en UB-gardering og helgarderer for premienes skyld. HUB i kamp 1.

Portugal - Danmark
Gruppe H. Portugal er i hardt vær etter skuffende 4-4 mot Kypros, der man gjorde flere defensive feil som endte med å koste poeng, og 0-1 tap for Norge. Dagens kamp må i praksis vinnes for at man skal ha sjans til å ta gruppeseieren. Den nye trener Paulo Bento kan bli syndebukk nummer to eller mer sannsynlig: Mannen som redder plassen i Euro 2012 for Portugal. Han leder laget for første gang i dag, et lag som har 0-2-2 på de fire siste.

Danmark vant nødvendige 1-0 over Island i Parken. Scoringen kom helt på tampen, etter at Island hadde forsvart seg godt hele kampen. Danmark på sin side leverte heller ikke noen oppvisning i effektivt angrepsspill. Danmark var sterke i kvalifiseringen til VM, der de senere vant 2-1 over Kamerun men tapte for Nederland og Japan, og det er vanskelig å si akkurat hvor sterke danskene er i øyeblikket. Det kan se ut som litt skader og litt mangel på gnist hos enkelte spillere har svekket laget noe.

Miguel Veloso og Liedson skal være ute med skader for Portugal, Rúben Micael og Manuel Fernandes er kalt inn som erstattere. Førstnevnte har ingen landslagserfaring. For danskene er Daniel Agger, Morten Skoubo og Thomas Kahlenberg ute. Det er flere nye, men ikke ukjente, ansikter i troppen denne gangen: Målvakt Jonas Lössl, Nicolai Jørgensen, Peter Løvenkrands, Mathias Jørgensen, Kasper Lorentzen og Daniel Jensen. Så får vi se hvem som får spilletid når alvoret begynner klokken 21.45.

Statistikken er på danskenes side når vi ser på de ferskeste resultatene:

05.09.2009 Danmark - Portugal 1 - 1
10.09.2008 Portugal - Danmark 2 - 3
01.09.2006 Danmark - Portugal 4 - 2

Vi gir gir desperate portugisere med ny trener all tillit i dag. Det er noe risikabelt, men danskene var ikke særlig skarpe mot Island, og vi tror Portugal skal klare oppgaven på hjemmebane denne gangen. Både fordi de har kvalitet nok i troppen, men først og fremst fordi de må. H i kamp 2.

OBS! Nå kan du tippe på Android-telefoner

Tyskland - Tyrkia
Gruppe A. Meget spennende kamp dette, da begge lag topper gruppen med 2-0-0 hittil. Det mangler heller ikke på tyske innbyggere med sympatier for det tyrkiske landslaget, spesielt ikke i Berlin der kampen spilles, og dette er nødt til å bli en fotballfest, trolig med dramatikk på bane og tribune.

Tyskland husker vi godt fra VM, og vi skal ikke gjenta oss selv for ofte, men innsatsen og evnen til det relativt unge, tyske laget i VM var ekstremt god. Nå har de slått Belgia 1-0 og Aserbadjan 6-1 og topper gruppen på bedre målforskjell enn Tyrkia.

Tyrkia har vunnet 3-0 i Kasakhstan og 3-2 hjemme mot Belgia. De regnes som Tysklands eneste reele konkurrent, eller hvertfall den mest sannsynlige outsideren, til gruppeseieren.

For Tyskland er viktige Bastian Schweinsteiger ute med skade. Toni Kroos nevnes som en sannsynlig erstatter. For Tyrkia er Selcuk Sahin ute og Arda Turan er usikker. De siste rapporter forteller at Turan etter all sannsynlighet ikke spiller, og hans kreativitet vil bli savnet.

Tyskland vant tilsvarende kamp i 2008 3-2. Skjønt tilsvarende er kanskje feil ord, for det var semifinalen i EM 2008. Tyrkia har kun én seier på syv forsøk i Tyskland.

Dette er en kamp fyllt med prestisje på flere nivåer. Det er en viktig kamp. Selv uten Schweinsteiger mener vi at tyskerne har det sterkeste mannskapet, og vi tror hjemmelaget tar en knepen seier på Olympiastadion i dag. H i kamp 3.

Irland - Russland
Gruppe B. Irland leder gruppen på bedre målforskjell enn Slovakia. 1-0 over Armenia og 3-1 over Andorra er bra, men kanskje ikke noen stor overraskelse med full pott i disse to. Nå venter Russland og Slovakia i de to neste.

Russland er gruppefavoritt sammen med Slovakia. De har skuffet litt med bare 2-0 over ursvake Andorra og hjemmetap 0-1 for Slovakia. I dag kreves seier, men trener Dick Advocaat mener Russland ikke kan være favoritter i Dublin.

Irland er uten Damien Duff og Keith Andrews i dag og mot Slovakia på tirsdag. For russerne er Roman Pavlyuchenko ute med skade. Alan Kasaev og Aleksandr Bukharov er hentet inn i troppen.

Ser vi bort fra privatlandskamper har Irland tapt kun en av de fjorten siste kampene sine. De har også en brukbar statistikk mot Russland, men tallene er gamle.

06.09.2003 Irland - Russland 1 - 1
07.09.2002 Russland - Irland 4 - 2
13.02.2002 Irland - Russland 2 - 0

Vi stoler ikke på Russland for tiden. De er nesten nødt til å vinne i dag, men vi tror Irland kan klare poeng, muligens alle tre. Med resultater som 1-1 i Aserbdjan,1-1 i Ungarn og 0-1 tap i Slovenia, ligner ikke Russland den stormakten de pleier å være på fotballbanen. HU i kamp 4.

Bli nettspiller hos Norsk Tipping! Bestill gratis kortleser her.

Nord-Irland - Italia
Gruppe C. Nord-Irland fikk en meget god start med 1-0 borteseier i Slovenia. De har kun spilt denne ene kampen.

Italia leder gruppen etter forventede seire 2-1 i Estland og 5-0 over Færøyene. I dag begynner alvoret.

Nord-Irland ser ut til å ha skadefritt lag. Andrew Little er tatt med i troppen etter at Pat McCourt trakk seg. Italia-sjef Prandelli har hentet inn rutinerte Gianluca Zambrotta og Stefano Mauri i en ellers ganske ung tropp. Ingen skader av betydning.

Nord-Irland har 8 seire på de siste 11 kvaliifiseringskampene på hjemmebane. De er et vrient lag å møte for hvem som helst. Italia skal kanskje være små favoritter, men uavgjort er neppe langt unna i Belfast. Italia som favoritter med 57 prosent på folkerekka synes vi ser for høyt ut, og markeringen blir også av den grunn UB i kamp 5.

Nyttige lenker for odds og tipping:
Langoddsprogrammet
Lever spillene og sjekk resultatene på mobilen!
Bestill gratis kortleser her!
Følg kampene LIVE her
Øk vinnersjansene med systemspill

Hellas - Latvia
Gruppe F. Hellas skuffet oss da de åpnet med svake 1-1 hjemme mot Georgia. De fulgte opp med noe sterkere, men akk så kjedelige 0-0 borte mot Kroatia. 0-2-0 og 1-1 i målforskjell på to kamper er litt typisk Hellas, og de bekrefter sin posisjon som verdens kanskje minst underholdende fotballag. Men nå er det tipping det handler om, og i dag blir Hellas store favoritter på hjemmebane mot en antatt svakere motstander.

Latvia røk 0-3 hjemme for Kroatia i sin første kamp, før de slo gruppens klart svakeste lag Malta 2-0 i Valetta. Om Latvia klarer flere bortepoeng enn disse tre, er slett ikke sikkert.

For Hellas er Sakis Prittas definitivt ute med brudd i kragebenet. Georgios Samaras og Nikos Liberopoulos sliter med småskader og Ioannis Fetfatzidis fra Olympiacos er hentet inn. Han er 19 år og har 0 landskamper. For Latvia er viktige Rafalskis ute, Kolesnicenko og Kacanovs er trolig også ute med skader. Grebis og Zirnis er hentet inn som erstattere.

Latvia slo Hellas i Athen i 1999, et enslig lyspunkt i innbyrdes historikken. I 2009 ble det uvanlig målrike 5-2 til Hellas, og Hellas vant 2-0 i Latvia året før.

Latvia kan slå nasjoner som Malta, Georgia, Luxembourg og Andorra på bortebane, men mot et lag av Hellas kaliber skal det nesten ikke være mulig. Med skader i det latviske laget taler mye for hjemmeseieren her. H i kamp 6.

Albania - Bosnia-Hercegovina
Gruppe D. Albania topper gruppen inntil videre, etter sterke 1-1 i Romania og 1-0 hjemme over Luxembourg. Trener Josip Kuze fikk desverre slag her om dagen og må hvile. Han leder ikke laget sitt i dag eller på tirsdag, kanskje aldri mer, selv om ham skulle bli bedre. Det er ennå ikke annonsert hvem som tar over for Kuze i dag.

Bosnia-Herzegovina åpnet kvalifiseringen med 3-0 i Luxembourg. I neste kamp holdt de ut lenge mot Frankrike, men to sene mål resulterte i tap. De skal ikke være helt sjanseløse i denne gruppen med Frankrike, Romania, Luxembourg, Albania og Hviterussland, og vinner de i dag vil det se lovende ut.

Ingen skader av betydning i noen av troppene. Debatik Curri hadde vanligvis spilt for Albania, men han er skadet og erstattes av Elvin Beqiri. Venstreback Subasic kan få sin landslagsdebut for Bosnia i kveld.

Albania har ikke de helt store stjernene i laget, men de kan holde middels gode lag til uavgjort på en god dag. De er i form med 2-2-0 på de fire siste. Ser vi lengre tilbake finner vi seire over Nord-Irland, Malta og Liechtenstein. De har spilt uavgjort mot lag som Portugal og Danmark. Bosnia skal være et bedre lag. Vi tror ikke Bosnia taper denne. Det er fare for uavgjort, men med hovedtreneren ute for hjemmelaget og en sjanse for litt ubalanse i rekkene, går vi for en ren B i kamp 7.

Moldova - Nederland
Gruppe E. Her skal det være så store kvalitetsforskjeller på lagene at det nesten ikke er vits å skrive mer enn B i kamp 8. Nederland stiller uten Nigel de Jong, og Vurnon Anita og Theo Janssen som er skadet. Fra før er Eljero Elia, Hedwiges Maduro, Ron Vlaar, Robin van Persie og Arjen Robben ute med skader. Moldova imponerte med å slå Finland 2-0 i sin første gruppespillkamp, men dagens oppgave må fortone seg nærmest umulig, selv med et par skader hos bortelaget. B i kamp 8.

Montenegro - Sveits
Gruppe G. Montenegro har fått en fin start på kvalifiseringen med 1-0 over Wales og Bulgaria. De taper sjelden på hjemmebane, og vi teller 6-3-1 på de ni siste hjemmekampene, der tapet kom for Italia. med seier i dag topper de gruppen frem til England spiller på tirsdag, kanskje lenger.

Vi så Sveits i VM, og ble vel ikke imponert. De var sterke defensivt og slapp ikke inn mer enn ett mål, og de var de eneste som klarte å slå de regjerende verdensmesterne, men akk så kjedelig og lite oppfinnsomt angrepsspill. Videreeffektivt var det heller ikke, man klarte bare 0-0 mot Honduras da man hadde matchball til avansement i siste kamp. 1-2-4 på de siste syv for Sveits er svakere enn vi er vant til. 1-3 hjemmetap for England i første og foreløpig eneste gruppespillkamp.

Montenegros tropp er uendret fra de to foregående kampene. Pekovic er suspendert i dag. Jovetic er skadet. Kun 16 spillere på tirsdagens trening for Sveits, leser vi på UEFA.com. Reto Ziegler, Marc Streller, Pirmin Schwegler og Tranquillo Barnetta ble hvilt, i håp om at de skal bli fit for fight i dag. Målvakt Benaglio kan muligens også rekke dagens kamp.

Montenegro er formlaget av disse to. På hjemmebane tror vi de skal ha meget gode muligheter mot et svakt og litt skadepreget Sveits, dog må vi ta høyde for at Sveits dreper kampen med sitt effektive forsvarsspill og manglende angrepsvilje, hvilket kan resultere i 0-0. Sveits er favoritter på folkerekka med 39 prosent, det passer dårlig med lagenes vinnersjanser i kveld slik vi vurderer denne. HU i kamp 9.

Wales - Bulgaria
Gruppe G. Wales har spilt én kamp i denne turneringen, og den endte med 0-1 tap for Montenegro. 9-0-11 på de siste 20 for Wales er sjeldent lite uavgjort.

Bulgaria ser ikke spesielt sterke ut der de står med 0 poeng etter 0-4 for England og 0-1 for Montenegro. De har tapt fire bortekamper på rad, og vi må tilbake til august 2008 for å finne deres forrige borteseier (over Nord-Irland). Men nå er det den tyske kjempen Lothar Matthäus som er sjef, og hans påvirkning kan muligens slå positivt ut fra første stund.

For Wales er Robert Earnshaw, Brian Stock og Neal Eardley ikke aktuelle for landslaget for tiden på grunn av skader. Trener Brian Flynn har kalt inn et par nye spillere denne gangen, Andrew Crofts, Darcy Blake og den 19 år gamle Southampton-spissen Ryan Doble er med, så også de unge målvaktene David Cornell og Jonathan Bond. Her tenker man tydeligvis langsiktig, og det er godt mulig noen av de unge får spilletid i dag.

Ingen nye skader hos bortelaget så vidt vi kan se, men nye spillere er kalt inn, Boyan Peykov, Nikolay Bodurov og Daniel Dimov kan få spilletid og da må eventuelt andre vike.

Innbyrdes oppgjør
22.08.2007 Bulgaria - Wales 0 - 2
15.08.2006 Wales - Bulgaria 0 - 0

Det er enten-eller for Wales, og vi tror de vinner denne. Bulgaria virker ikke så giftige om dagen, men med nytt lederskap kan det komme positive endringer, og vi garderer for en uavgjort. HU i kamp 10.

Luxembourg - Hviterussland
Gruppe D. Luxembourg har tapt 0-3 for Bosnia-Herzegovina og 0-1 for Albania. Alt er som vanlig, og de ligger nederst i gruppen med null poeng og null plussmål. Det er ikke mulig for en lilleputtnasjon å hevde seg i dette selskapet. Skulle de klare å detonere en bomde blir det trolig i dag eller hjemme mot Albania senere. Luxembourg har 2-4-14 på de siste 20, og vi merker oss at dene ene seieren kom borte mot dagens motstander i 2007.

Hviterussland har fått en bedre start en de turte å håpe på. Spesielt 1-0 borteseier i Frankrike var overraskende, men sett i etterpåklokskapens lys og i lys av franskmennenes VM-farse, var det muligens ikke så overraskende likevel. 0-0 hjemme mot Romania i tillegg gir 4 poeng og delt tabelltopp med Albania. Det går en stund mellom hver hviterussiske borteseier, men vi finner 3-1 over Andorra, 5-1 over Kasakhstan og 3-1 over Armenia før sjokket i Frankrike. Dette er lag av noenlunde samme kaliber som Luxembourg. "Kun seier over Luxembourg og Albania er godt nok", ser vi trener Bernd Stange uttale. Vi er enige.

Hjemmelaget får tilbake Jeff Strasser etter skadefravær i dag. Hviterussland mangler Vitali Kutuzov i forsvaret, han erstattes av Maksim Bordachev fra BATE Borisov.

Historikken:
13.10.2007 Hviterussland - Luxembourg 0 - 1
24.03.2007 Luxembourg - Hviterussland 1 - 2

Det er nesten alltid sjokkartet når Luxembourg tar poeng i en fotballkamp av betydning. Det vil være et sjokk hvis de skulle klare det i dag, mot et lag som er mye bedre og i tillegg i god form. Det ser nesten lite ut at Hviterussland er favoritter med 75 prosent på folkerekka, kanskje skulle det vært oppe i 85 prosent. Vi mener bortelaget adskillig bedre i dag enn da de tapte for Luxembourg i 2007. Vi markerer B i kamp 11.

Tsjekkia - Skottland
Gruppe I. Meget svak start av Tsjekkia da de tapte 0-1 hjemme for Litauen. De har bare spilt denne ene. De tapte en treningskamp mot Skottland i mars med samme sifre. Når man tenker tilbake på hvor gode Tsjekkia var for ikke så veldig mange år siden, og ser at de nå har 0-0 mot Nord-Irland, 0-0 mot Emiratene, 0-1 for Skottland og 0-1 for Litauen i sine fire siste, blir man nesten lei seg på tsjekkernes vegne. Landslaget er nede i en bølgedal, ganske så dyp også.

Skottene leder gruppen, uten at vi skal legge for mye i det. De har gjort to heller svake kamper, 0-0 mot Litauen er og 2-1 over Liechstenstein er godkjent, men man var uhyggelig nære å gå på tidenes smell før man scoret et sent mål mot Liechtenstein.

Skottlands siste bortekamper:
03.09.2010 Litauen - Skottland 0 - 0
14.11.2009 Wales - Skottland 3 - 0
12.08.2009 Norge - Skottland 4 - 0
28.03.2009 Nederland - Skottland 3 - 0

Dette skremmer ingen. Når man topper dette med en nesten-krise mot Liechtenstein, ser man det totale fraværet av form i skottenes bortekamper.

For Tsjekkia er Milan Baros og Martin Fenin fraværende, mens Roman Bednar mangler kamptrening. Det kan bety at 21-årige Tomas Necid og 18-årige Vaclav Kadlec kan få ansvar i dag. For skottene er Lee McCulloch suspendert ,mens Kirk Broadfoot, Matthew Gilks og Scott Brown står over med skader. Nye navn i troppen er Phil Bardsley (Sunderland), målvakt Cameron Bell (Kilmarnock) og dessuten er Kevin McNaughton (Cardiff) og Don Cowie (Watford) kalt inn igjen.

Innbyrdes:
03.03.2010 Skottland - Tsjekkia 1 - 0
30.05.2008 Tsjekkia - Skottland 3 - 1

Hvilket lag er i minst dårlig form? Vi holder en knapp på Tsjekkia, men her må det være stor fare for at ingen klarer å score, og 0-0 er ikke usannsynlig. Ren U frister, men blir for tøft, og vi markerer HU i kamp 12.

Klikk her for å levere vår 96-rekker

Klikk her for å levere vår 486-rekker

Klikk her for å levere 486-rekkeren med TippStation. TippStation reduserer innleveringsprisen uten å redusere vinnersjansene like mye. Det fungerer og det er gratis å bruke.

96-rekker

HTML EMBED
Tipping Midtuke, frist: 08.10.2010 19:55
1. Kypros - Norge H U B
2. Portugal - Danmark H
3. Tyskland - Tyrkia H
4. Irland - Russland H U
5. Nord-Irland - Italia U B
6. Hellas - Latvia H
7. Albania - Bosnia-Hercegov B
8. Moldova - Nederland B
9. Montenegro - Sveits H U
10. Wales - Bulgaria H U
11. Luxembourg - Hviterussland B
12. Tsjekkia - Skottland H U

-

486-rekker

HTML EMBED
Tipping Midtuke, frist: 08.10.2010 19:55
1. Kypros - Norge H U B
2. Portugal - Danmark H
3. Tyskland - Tyrkia H
4. Irland - Russland H U B
5. Nord-Irland - Italia U B
6. Hellas - Latvia H
7. Albania - Bosnia-Hercegov H U B
8. Moldova - Nederland B
9. Montenegro - Sveits H U B
10. Wales - Bulgaria H U B
11. Luxembourg - Hviterussland B
12. Tsjekkia - Skottland H

-

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag