Foto: hesteguiden.com

Tjomsland for alle penga

Fremgangsrike Øystein Tjomsland setter seg opp bak et par hete vinnerkandidater på Forus i kveld, og vi gir full tillit til en av dem. Sjekk våre V5-tips her.

Kommersielt

Klikk her for å se våre V5A-forslag.

Det eneste som er sikkert innen travet og dagen er at ingen ting er sikkert, og vi ser ikke helt bort i fra at det kan komme noen smeller i Stavanger i kveld også. De siste to ukene har det vært voldsomt mye overraskende resultater på de forskjellige arenaene, og utbetalingene i de forskjellige spilleformene har da blitt deretter.

Storfavoritter som nærmest har stått med ”beina i mål” har røket på nederlag den siste tiden, og når en hest som Tinita Love kan tape for høyst ordinære Sean Trot på søndag på Sørlandet, ja så er det nesten så vi ikke tror det vi ser.

Normalt er sommeren den ”enkleste” tiden å spille på, noe som så absolutt ikke har vært tilfelle så langt i år, og selv om løpene i Stavanger i kveld på forhånd ser relativt oversiktlig ut, nytter det ikke å tro at det skal bli så enkelt som at favorittene innfrir over en lav sko, sånn som tilstandene er om dagen.

Skreddersydde forutsetninger
I slike tider må man i hvert fall prøve å unngå å banke ”galopphester” samt hester i fra kinkige utgangsposisjoner, og vi synes at alt ser riktig ut for 4 Blue Man Chu i V5A-4/V5B-1 i kveld. 4-åringen har vært litt tvilsom så langt i år, men i den siste starten synes vi at vi så tegn som tyder på at den stammesterke krabaten er på vei mot full form. Langslått av en opplagt Boggy Twinstar ved den anledningen, men innsatsen til sølv på 16.2 full vei får Tjomsland-traveren klart godkjent for.

Løp i kroppen etter en mindre pause har normalt gjort godt, og vi tror vår banker for dagen er på vei mot den fine formen som sørget for at det ble tre strake sprinttriumfer på 14-tallet i fjor sommer. Litt enklere i mot i kveld kontra i den siste starten, og sporet samt distansen skal være midt i blinken for andrevalget i spillet denne gangen. Øystein Tjomsland har desutten kommet inn i en ny voldsom seiersstim (vunnet hele ni løp så langt i juni), og det er alltid betryggende å singelstreke kusker/trenere i flytsonen.

Vår rangering: A: 4 B: 11-6-8-2-7 C: 1-10-5-12-9-3

V5A-1, 2040 meter voltestart
Vi støter på en storfavoritt i dette kaldblodsløpet som innleder denne rebusen, og i en feilfri utgave lar ikke 10 Stilfaksen seg slå. Etter to strake triumfer som ble hjemført på imponerende vis hoppet 5-åringen seg vekk i den siste starten, men det var i et forsøk på å svare ut svært gode Järsöviking.

Voldsomt mye enklere i mot ved denne anledningen, men dette er dog snakk om en hest som har slitt voldsomt med det helsemessige. Vi synes ikke aksjonen har stemt helt som best de to siste gangene, og når han først falt ut av det i fjor var det jo nesten ikke mulig å få Järvsöfaks-sønnen feilfritt rundt.

Fra strek går trolig 5 Sjerpen en lav 28-tid, og da skal ikke storfavoritten ha mange feilskjær underveis før han kan gå på en smell. Vi tyr således til noen garderinger på våre to største spilleforslag, og sistnevnte er da snakk om det opplagte motbudet. Klart positiv til sølv på 28.0 full vei i den siste starten, og fra tidligere av vet vi at Alm Viktor-sønnen er en type som forsvarer svært godt i fra spiss (tror han får overta fra feige 1 Almina).

Det er intet å utsette på kapasiteten til 3 Troll Spika, og det hender ofte at denne typen hester får et oppsving i ny regi på Vestlandet. Galoppspøkelset henger over 5-årshoppa, men med relativt få hester på strek, tror vi sjansene for et feilfritt løp øker betraktelig (ny trener Kjetil Djøseland har vært fornøyd med hesten i trening). I samme kategori som førstnevnte kan vi sette banditten 8 Polar Høvding, og vi er litt spente på hvordan 5-åringen vil opptre etter en mindre pause (klart god nok i en feilfri utgave).

Vår rangering: A: 10 B: 5-3-8 C: 1-11-2-9-4 D: 6-7

Annonse: Grøstad/Lerum`s V5-tips til løpene på Forus kan du finne her.

V5A-2, 2550 meter
Det er normalt ikke mange vinnerkandidatene på farten i dette stayerløpet for varmblodshester, og en mulig bankerkandidat (og en soleklar utgang på vårt store system) mener vi 6 Italiano skal være snakk om. Den kapable Supergill-sønnen har kommet flott tilbake i regi Rune Wiig, og bedre forutsetninger enn 10-åringen har i kveld kan han ikke få (og vi synes formen ser ut ti å være noe nær på topp).

Gikk en rekke sterke langløp tidligere i karrieren, og det er etter vårt skjønn ned minst en klasse for favoritten ved denne anledningen. Hoppet vekk seieren midt på oppløpet i den nest siste starten (sølv på fine 13.3 over en sprint), før han hadde full fart i ”kassa” uten å få premie i den siste starten, etter å ha slått på en galopp midt i den siste svingen.

Vi prøvde oss på et friskt DD-spill på 2 Zalgado Tranns R. uten hell i den siste starten ved fjerdeplassen på 14.3 over en sprint, og selv om 5-åringen gikk et hyggelig oppløp fra køplass ved den anledningen synes vi ikke det var det rette trykket i S.J.`s Photo-sønnen den gangen. Dog dunkel form på de aller fleste av de øvrige deltagerne utenom favoritten i dette løpet, og som svært sannsynlig tethest må vi tilmåle Buer-traveren solide vinnersjanser i et løp som dette.

Forbedret med løp i kroppen etter lang pause er trolig seiersmaskinen 5 Opal`s Pride (vunnet hele åtte av femten starter i sin karriere), men med tvilsom form på stall Westergård om dagen får 5-årshoppa stå som en liten outsider. Vi føler vel at det har vært helt over for tidenes bomkjøp 9 Against The Sun (var det ikke 1.2 millioner kroner Refsland la på bordet for denne for noen år siden?) for flere år siden, men det er i hvert fall rette forutsetninger for Shogun Lobell-sønnen ved denne anledningen.

Vår rangering: A: 6 B: 2-5-9 C: 7-8-3 D: 4-1

V5A-3, 2040 meter voltestart
Dette kaldblodsløpet teller ikke mange deltagerne, men kvaliteten på hestene er veldig fin (og vi synes at vinnerkandidatene er mange). En flott sesong så langt har 7 Erga Svarten hatt, og vi synes at den tidligere svært så usikre Sarpen-sønnen nå fremstår i en langt mer stabil utgave. Sterke innsatser til hhv sjette og sølv i to langløp i de to siste starten, og vi tror på en topp vinnersjanse for 6-åringen ved denne anledningen.

Vi synes at 5 Spang Spenter gikk er flott løp til fjerde på fine 25.3 over en uvant kort distanse i den siste starten (1600 meter), og i en feilfri utgave kjemper den kapable Erga-traveren om seieren denne gangen. Vi blir ikke riktig klok på 1 Bjørkeodin (veldig vanskelig å vite hvor mye det var å gå på i de to siste seiersløpene forut for den siste starten hvor han hoppet seg vekk), men det er ikke helt utenkelig at Gudmestad-traveren leder rundt om.

Galoppspøkelse henger stadig over 6 Nimo, men det er liten tvil om at Mikkelsen er kapabel til å legge dette feltet på rygg, i en feilfri utgave. Så seiersfarlig ut, før han slo på galoppen midt på oppløpet i den siste starten, og forut for den starten tapte han kun for gode Særpefanten.

Vi føler at 3 Tøffe Toft er litt bedre enn raden, mens 9 Høgda Svarten ser ut til å ha fått en ny vår (og han står veldig fint inne i dette løpet). Vi trodd 2 Sylv Spika skulle få en etterlengtet triumf i den siste starten (tredje på 27.2 full vei), men den gang ei. Med perfekt smygløp er ikke 5-årshoppa ueffen, men lett å vinne med er ikke Alm Viktor-datteren.

Vår rangering: A: 7 B: 5-1-6-3-9-2 C: 4-8

V5A-5/V5B-2, 1600 meter autostart
Et heftig sprintløp for varmblodshester venter oss i dette løpet, og når det er tvilsom form på favoritten (og de antatt tøffeste i mot står litt sjanseartet til) åpner vi opp for at vi kan få en vinner litt på kanten i dette løpet. Det er intet å utsette på kapasiteten til 5 Photo Fantasy, men hestene til Bo Westergård har variert voldsom i prestasjonene i lengre tid nå (og da nytter det ikke å stole på denne). Vi tror også galopprisikoen er overhengende stor på en kjapp sprint, og vi mener det skal være snakk om en favoritt i fare.

Vi setter dermed 11 South Sandy fremst, og med det siste løpet i kroppen etter lang pause mener vi så bestemt at 6-åringen skal være seiersaktuell ved denne anledningen (kun krysset av på hver fjerde kupong). Stod på strålende til sølv på fine 15.2 full vei i den siste starten, og en kjapp sprint går ikke Tønnesen-traveren av veien for (vant et sprintløp i fjor på 15.3).

Sporet er alt annet enn bra for 12 Nice Like A Rose, og mye skal klaffe på veien med disse forutsetningene for at den variable 5-årshoppa skal kunne gå til topps. Svært svak i den nest siste starten, men desto bedre til seier på fine 15.1 full vei i den siste starten (avsluttet gnistrende ved den anledningen).

En sjokkvinner i den siste starten var 7 Staro Cornflakes på 16.4 full vei, og med litt klaff på veien fra et spor litt lang ute ser vi ikke helt bort i fra at Høgemark-traveren dukker opp i fremste rekke på ny, på en distanse som normalt bare skal være en fordel kontra sist. Litt interessant til står 9 Jonnythecash, og vi synes at 5-åringen var positiv til fjerde på 16.4 full vei i den siste starten.

Vår rangering: A: 11 B: 5-12-7-9 C: 2-1-4-10-8-6-3

Klikk her for å se våre V5B-forslag.

V5B-3, 2040 meter voltestart
Vi støter her på et litt småruglete kladblodsløp, og bred gardering er å anbefale. En helt riktig oppgave foran seg har dog 11 M.G. Lomen, og de som velger å tro at det blir lett i kveld kan prøve 5-åringen som banker på smalebongene. Flott innsats på fine 29.9 full vei i debuten for Geir Mikkelsen, før han hoppet seg vekk i et V75-løp i den påfølgende starten. Nå sist avsluttet Lome Elden-sønnen flott til tredje etter sen luke, og i en feilfri utgave blir ikke favoritten lett å stoppe (sprinsporet ytterst fra 20 meter tilegg bør borge for feilfri avgang).

Forbedret med løp i kroppen etter lang pause (gikk et løp på det jevne til fjerde på 33.3 full vei første gangen ut) er trolig 7 Kringelandsbestina, og selskapet er ikke verre enn at 5-årshoppa bør være seiersaktuell denne gangen. Fart og feil er det på 8 Øyseira, mens vi må se litt opp for 1 Kringelandslovinda (slett ikke verst på sitt beste denne Elding-datteren). Flere av favorittene må rote seg vekk for at variable 2 Nelly skal kunne gå helt til topps, men helt utenkelig er ikke det.

Vår rangering: A: 11 B: 7-8-1-2 C: 3-5-9-10-4

V5B-4, 1600 meter autostart
Vi har et flott sprintløp for varmblodshester å se frem til her, og hesten å fange fra spiss er storfavoritten 7 It`s Over Hanover snakk om. Imponerte slett ikke debuten ved triumfen på 17.8 full vei fra tet, og at det ikke er snakk om noen riktig blåser viste vel 3-årshoppa ved tredjeplassen på 17.1 full vei i den nest siste starten. Dog noe bedre på Sørlandet i den siste starten ved triumfen på fine 15.1 over aktuell distansen, men det var intet spart i målgangen.

Med en forventet tøff åpning på løpet fra et spor litt langt ute ser vi således ikke helt bort i fra at Tjomsland-traveren kan gå på en smell, og den som i første rekke kan utfordre til slutt mener vi 3 Happy Hippy er. Stålform der i gården (solid til sølv to ganger på rad fra ”dødens”), og vi føler at det litt enklere i mot for Buer-traveren ved denne anledningen.

Bom fast i ryggen på storfavoritten satt 6 Negotiable i den siste starten (sølv på 15.3), og med løp i kroppen etter meget lang pause er normalt ikke 5-årshoppa noe dårligere til kveldens dyst (og da krysser vi på vårt store system).

Vår rangering: A: 7 B: 3-6 C: 1-5-2-4-8-11-12-10-9

V5B-5, 1600 meter autostart
Det skal springes fort også i det avsluttende løpet for varmblodshester på en kjapp sprint, og vi synes at vinnerkandidatene er veldig mange. Kanongod to ganger på rad har 9 Mr. Vegas vært til triumfer på hhv 16.4 og 15.4 full vei etter tøffe reiser underveis, og fra et perfekt smygspor i kveld bør det kunne ligge an til et litt snillere opplegg underveis. Fryktelig tungt til slutt Chipmate-sønnen, og vi synes at 5-åringen er litt for lite spilt med sine 20 % ved denne anledningen.

Stabilt gode resultater har 2 Yrneo Boko å vise til nå på slutten, og sporet i kveld kan ikke trener og kusk Geir Mikkelsen klage på. Bedre en raden er svært kapable 5 Touch Of Caviar (dog ikke helt stabil), mens vi synes at 6 Mastery As går ned en liten klasse ved denne anledningen. Sistnevnte er ikke en hest vi liker skarpt, men 5-åringen har da vitterlig hevet seg et godt i hakk i regi Anders L. Wolden.

Litt interessant til denne gangen står 1 Sarzaparilla (stått i mye vonde spor, og kapasiteten er ikke så verst på Tjomsland-traveren), mens både 7 Gann Golden og 10 Extra Strenght er hester som må vurderes tidlig.

Vår rangering: A: 9 B: 2-5-6-1-7-10 C: 11-3-12-4-8

Spilleforslag
Til V5A-rebusen på Forus har vi satt opp tre spilleforslag på hhv 140, 420 og 1200 kroner (abc-system over fire bonger), som du ved et enkelt tastetrykk kan kjøpe her , mens våre tre forslag til B-rebusen på hhv 105, 350 og 1032 kroner (abc-system over fire bonger) ligger ute her .

Innleveringsfrister Forus
V5A kl. 18.35 (løp 2-6)
V5B kl. 19.35 (løp 5-9)
DD kl. 20.30 (løp 8-9)

Kjøp en bong og se løpene fra Forus gratis på www.rikstoto.no i kveld.

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus