Han skal kommentere 98311 meter

Foto: hesteguiden.com

Onsdag innledes festuken for travfolket i Tønsberg

Av Ola Slåtsveen

Søndag kjøres Ulf Thoresens minneløp på Jarlsberg. Hele trav-Norge er samlet i Norges eldste by for å ære den største av de store. Å vinne Ulf Thoresens minneløp er noe som lokker knallsterke svensker og finner til Tønsberg hvert eneste år. Jarlsberg skal arrangere løp hele uken fra onsdag og frem til søndag. Jarlsberg Grand Prix-uken er travfolkets største høydepunkt i sesongen. Og det kommer tilreisende fra hele trav-Norge i bobiler, campingvogner, telt eller de bor på hotell. På mange måter er Jarlsberg-uken travsportens Roskilde-festival.

Tips V65 Jarlsberg onsdag: Håkon tror på Havsalt
Vil du kjempe om de virkelig store travpottene? Spill andelslag her.
Les siste nytt om odds og trav på Sportspill

STEMMEN PÅ JARLSBERG
En mann sier mer enn alle andre på idrettsarenaene denne uken. Vi har tatt pulsen på travkommentator Kurt Hella. Bare Raske Menn prater mer i Tønsberg denne uka. Lørdag står de på samme scene i Oseberg Kulturhus i Tønsberg. Nettavisen har tatt pulsen på entertaineren Kurt Hella som skal kommenterer 50 travløp denne uken på Jarlsberg.

FAKTA:
Kurt Hella
41 år fra Skien
Yrke: Journalist med egen spalte i Trav og Galopp-Nytt, intervjuer ved Klosterskogen Travbane og
løpskommentator på Jarlsberg Travbane.
Samboer med Karianne Hellestøl.
To barn: Karina (12) Katinka (1)
Aktuelt: Kommentator på Jarlsberg Travbane i fem dager denne uken og programleder for Raske Menn i Oseberg Konserthus lørdag kveld.

Kommenterer formidable 98311 meter
Kurt Hella er den travleste mannen en kan tenkes i Vestfold denne uken. Skiens-mannen skal kommentere på Jarlsberg Travbane fra hver dag fra onsdag til søndag. Tilsammen er han da speaker i 50 løp, 98.311 meter eller 983,11 runder rundt Tønsberg-ovalen. Ble du svimmel?

Men ikke tro dette var alt. 41-åringen skal også kommentere flere ponniløp og være dessuten være konfransier under travshowet med Raske Menn i Oseberg Kulturhus lørdag kveld.

Slik blir været ved Jarlsberg travbane under Grand Prix-helgen

- Den mest hektiske uka i året, men dette er en del av jobben min og jeg trives med det. Selvfølgelig blir det ikke fullt volum på stemmen hver dag. De største høydepunktene er de fire løpene innenfor Aktaion Grand Prix, lørdagens V75 med hoppeavdelingen til Aktaion Grand Prix og med selve rosinen i pølsa søndag, Ulf Thoresens minneløp.. Det er i disse løpene enn må være litt ekstra engasjert og da drar jeg til litt ekstra. Dessuten er det mange folk på "tråkka" som gjør det ekstra inspirerende å kommentere. En skal huske på at banekommentatoren skal være stemningsskapende på de store dagene, forklarer Hella før vi kommer inn på tidenes travkusk Ulf Thoresen.

Mesteren Ulf Thoresen
Ulf Thoresen er tidenes kusk i hele verden. Hella blir salig når han snakker om verdensmesteren som var hans store idol gjennom alle år.

-Alle så opp til Ulf Thoresen. Han var like god i travsporten som Diego Maradona var som fotballspiller. Han var like populær som en Michael Schumacher eller en Michael Jordan i sitt yrke. Ulf var magikeren som gjorde ting ingen andre klarte i sin sjanger. Vi skal huske på at det finnes alt for lite billedmateriale av vår alles kjære superkusk. Da er det også viktig å fortelle folk som har vokst opp senere at han var noe helt utenom det vanlige. Ulf Thoresens minneløp er sammen med Oslo Grand Prix det mest kjente løpet i Norge sett med internasjonale øyne. Vi ser stjernekusker som har vunnet dette løpet blir beveget over å ære tidenes kusk. Hele uken står i mesterens tegn.

Kurt Hella jobbet i tre måneder på stallen hos "The Goldfinger". -Han var kusken som du fant på unnskyldninger på hvorfor du slo i stedet for å skryte av det om du slo han, forteller Kurt.

Satte fyr på kuskedrakten
Selv var han både travtrener og kusk og vant 149 løp i sin korte karriere. Hans siste løp kjørte han på hjemmebanen Klosterskogen da han skulle kjøre superhoppa Bella Coal for atten år siden.

-Jeg hadde lenge vurdert å gi meg som trener og kusk og finne et annet levebrød. Jeg hadde store ambisjoner, men fant ut at jeg aldri kunne leve opp til mine mål. Dermed var det på tide å avslutte kapitlet. Bella Coal hadde blitt Europamester fjorten dager tidligere for Asbjørn Mehla og slått den svenske storfavoritten Cross Out og Stig H. Johansson. Jeg uttalte dermed bastant at hvis jeg tapte dette løpet skulle jeg brenne drakta mi.

Nå var jeg derimot helt sikker på at jeg skulle vinne dette løpet. Jeg var derimot fryktelig nervøs og skalv som et aspeløv i knea.Jeg kan huske Mehla tipset meg om at jeg måtte være konsentrert i oppkjøringen bak startbilen da hun kunne være litt lunefull. Og hva skjedde? Joda, hun galopperte og tapte 20-30 meter. Etterhvert avsluttet vi feltet der Gunfighter fikk dirigere i rolig tempo i tet. På oppløpet nærmet vi oss mye, men det viste seg at jeg satte inn angrepet alt for sent.

Da var det bare å brenne drakta og legge opp som travkusk, humrer altmuligmannen som lørdag kveld skal være konfransier under Raske Menn-showet "Raske hester". Hella leverte til terningkast seks som leder av showet i fjor. For mange er dette underholdningsbidraget et av flere store høyepunkt under Grand Prix-helgen.

Raske menn og raske hester
- Jeg har vært med å sy sammen dette opplegget foran travfesten og må si at Raske Menn har imponert meg. Jeg så deres show sist uke og ble utrolig begeistret. De var rett og slett sjokkerende gode og var mye bedre live enn på tv.

Lørdag blir showet mer relatert mot travet. Publikum skal få seg noen overraskelser og en god latter. Vi får besøk av sulkyartisten Erik Adielsson som er en av Sveriges mest profilerte idrettsutøvere.

Dessuten lover jeg at jeg selv har en overraskelse til de som sitter i salen, humrer telemarkingen som har vært showleder under Grand Prix-weekenden i flere sesonger. I fjor var det Jahn Teigen som stod på scenen. Og i følge Teigen var det kvelden med travfolket som han vil huske best etter en elektronisk stemning blant publikum, sier Kurt i telefon på vei hjem fra jobb i Trav Og Galopp.Nytt. Han står ikke i NAV-køen med det første Kurt Hella. Stemmen på Jarlsberg.

Her er ukens beste Jarlsberg-tips fra Kurt Hella:
Onsdag: - V65 der jeg har banker på Friskus. Han er et stort talent og Tor-Martin Moe som trener hesten mener han er lengre fremme enn hva mangemillionæren Moe Brage var på samme tid som treåring. Moe Brage vant på 1.28,5 på samme tid som treåring. Jeg tror han bare vinner lett.

Torsdag: -Lunsjtrav med et stort trekkplaster, Federer som jager sin niende strake seier. Han taper ikke.

Fredag: - Aktation Grand Prix med kvalifiseringer og finale. Jeg har størst tro på Bullchip som gjør comeback. Fjorårets Kriterie-vinner trener glimrende og jeg tror han vinner både kvalifisering og finale selv om Golden Brown trolig gir han kamp i finalen.

Lørdag: - V75 med hoppeavdelingen av Akataion Grand Prix på menyen. Jeg tror Lonely Story og Rita Sensation danner tetpar. Førstnevnte er favoritt, men her har jeg tro på at Asbjørn Mehla dukker opp og kan snyte favorittene på konfekten med sin egen Pretty Photo. Jeg har vært kollega og sett opp til Mehla i alle år. Han er tilbake etter sykdom og jeg må innrømme at det ville vært stort å få kommentert Asbjørn som vinner i akkurat dette løpet. Da ville jeg nok felt en tåre.

-Min V75-banker er Trineline. Hun blåser normalt rundt sine konkurrenter fra 40 meter tillegg og bør være en hest å stole på.

Søndag: - En festdag lik 17. mai med Ulf Thoresens minneløp som hovedoppslag med stjernetravere og kusker på startstreken. I UTM ser det ut til å kunne bli en match mellom Nevele Wood og Raja Mirchi, men se opp for spurtkanonen til Johnny Takter, Amour Rapide. Han har vært helt rå i spurten ved et par anledninger og er veldig god.