Hvordan fungerer V75-spillet

Selv mange av de faste travspillerne vet ikke hvordan V75-spillets forutsetninger er. Her får du en redegjørelse.

V75-spillet er Norsk Rikstotos flaggskip med ca. 15 millioner i ukentlig omsetning.

Løpene går alltid på lørdager og landets 10 største travbaner veksler på å arrangere stevnene. Denne lørdagen er det Sørlandets Travpark i Kristiansand som er avholder V75-løpene som alltid går som dagens 4.-10. løp. Landets beste hester stiller som regel på startstreken da V75-løpene aldri har mindre enn 50.000 i førstepremie.

Spillet kan leveres helt til det første V75-løpet kjøres i gang kl. 15.00. Man skal tippe syv løp og rekkeprisen er 50 øre. Det er tre premiegrupper (7,6 og 5 riktige) og 60% av omsetningen går til premier.

Det betyr at det hver lørdag utbetales ca. 9 millioner i premier. Disse fordeles utifra nøkkelen 40-20-40 til de tre premiegruppene. Det betyr at det i en omgang med 15 mill. i omsetning vil ligge 3.6 mill. i både 7- og 5-potten, mens 1.8 mill. fordeles til de med seks rette.

Fordelingsprosenten er helt lik med svenskenes V75-spill, men søta bror utbetaler 65% av omsetningen til premier.

Jackpot og jokerpott
Norsk Rikstoto (NR) opererer med to "potter". Jackpot er den vi kjenner fra flere andre spill, nemlig at når ingen klarer førstepremien så overføres premiepotten til neste spilleomgang.

Dette er akkurat det som skjedde under V75-løpene på Momarken sist lørdag. Kun en spiller hadde sjanse til 7 rette før den siste avdelingen. Han hadde fått over 41 millioner dersom hans hest hadde vunnet. Dessverre for denne spilleren ga Keep On Perfect seg fra tet, og dermed klarte ingen 7 rette og 3.644.675 kroner overføres dermed til denne helgs syverpott.

Det siste året har for Norsk Rikstoto vært blottet for jackpotter og sist det skjedde var helt tilbake til uke 36/2006. Jackpotomganger er veldig spilldrivende for NR da den økte syverpotten setter mange travspillerne i "høy beredskap" og ofte satser mer enn vanlig. I praksis betyr en jackpotomgang at det ligger nesten dobbelt så mye i syverpotten, og at de som klarer 7 rette i disse omgangene får svært godt betalt.

Derfor blir omsetningen adskillig høyere i jackpotomgangene, og NR regner med å passere 20 millionersgrensen i denne jackpot-omgangen. Rekordomsetningen stammer fra februar 2001 da man nådde hele 30.6 millioner på Forus Travbane, hjulpet av en såkalt dobbelt jackpot (to lørdager på rad uten noen med 7 rette).

Skulle 100 spillere klare 7 rette lørdag vil de uten jackpotoverføringen få 48.000 for sin syver (20 mill*0.6*0.4/100). Jackpotoverføringen vil imidlertid sørge for at syveren istedet utbetaler drøye 84.000.

Drømmen om jokerpotten
I Sverige har man også jackpotoverføring når det ikke blir utbetaling for 5 rette, noe som skjer adskillig oftere enn at ingen har 7 rette. I Norge derimot overføres femmerpotten til en såkalt jokerpott. Og jokerpotten tilfaller som kjent alenevinnerne i V75.

Vi har en minstegrense for hva som utbetales i premier for 5 og 6 rette. Den er for tiden 10 kroner. Blir utbetalingen under denne grensen overføres premiesummen til jokerpott. Da det har vært svært mange lettløste V75-omganger i år har dette faktisk skjedd i hver tredje spilleomgang i 2007! En spilleomgang har det sågar blitt under ti kroner også for 6 rette, og også disse premiepengene blir da overført jokerpottene.

NR har ikke bare èn jokerpott, de har tre!. Pr. idag ligger det hele 37.840.403 i jokerpott 1. Det er denne som tilfaller en evt. alenevinner under lørdagens V75-kjøring på Sørlandet. I tillegg vil denne spilleren også få ca. 8.4 millioner for 7 rette, slik at totalpremien for en alenevinner blir fantastiske 46 millioner.

Det var faktisk nettopp på Sørlandet at vi fikk den siste alenevinneren da en vennegjeng vant 32.6 millioner 3. mars i år. Historiens største utbetaling stammer imidlertid fra Leangen Travbane i Trondheim. Hele 51.125.939 kunne en heldig spiller kamme hjem den 25. juni 2005.

Pr. idag ligger det over 55 millioner i jokerpottene. 37.8 ligger i jokerpott 1 som utbetales nå, mens man også har 17.8 millioner liggende i jokerpott 2. Denne vil tre inn og overta som jokerpott 1 når pott 1 evt. utbetales. Slik sikres NR om å alltid ha jokerpotter liggende. Når jokerpott 2 når 20 millioner starter man å bygge opp jokerpott 3 til maks 20. millioner.

86 millioner er det meste NR har hatt liggende i de tre jokerpottene. Dette er også makstaket som myndighetene har satt, noe som betyr at dersom jokerpott 1 bygges opp til makstaket på 46 millioner kan en alenevinner vinne over 50 millioner.

Fordelingen mellom jokerpottene foregår slik at halvparten av jokeroverføringen går til pott 1 og den andre halvdelen til pott 2 (inntil den når 20 mill). Når pott 2 er full skjer samme fordeling mellom pott 1 (som dermed hele tiden vokser) og pott 3 (til denne når 20 mill.). Når makstaket er nådd og man ikke lenger overfører til jokerpottene, blir disse premiepengene overført neste ukes syverpott (jackpotomgang).

Svenskene har ikke jokerpott, men der er V75-omsetningen ofte nærmere 100 millioner, slik at man i jackpotomganger likevel kan oppleve vel så store utbetalinger som alenevinnerne her hjemme.