Kaldblodsamatør utfordrer kuskeeliten

Hele søndagens svenske V65-omgang på Solvalla er viet Rikschampionatet. En av deltagerne er orkdølen Frank Westberg.

Her kan du laste ned program til Solvalla.

Her finner du kuskekommentarer og tips på ATG.

- Svenskene må passe seg, jeg har aldri vært i bedre form, sier kaldblodsamatøren Frank Westberg, som skal kjøre sitt første løp på Solvalla på 30 år.

Rikschampionatet er kuskematchen der alle championer på svenske travbaner "braker” sammen for å avgjøre hvem som er "best of the best". 34 baner skulle kunne gi like mange kusker, men visse dominerer på flere steder. Verst i 2007 var Bjørn Goop og regjerende Rikschampion Ulf Ohlsson, som delte hele ni championater mellom seg, og når Skelleftechampion Jan Norberg måtte takke nei, gjensto 22 personer.
De fleste navnene er kjent for det svenske travpublikummet, så nær som ett, Frank Westberg.

Champion på Oviken
En 58-årig norsk amatør som tok hjem championatet på Oviken. Seks seire i løpet av de tre kjøredagene var mer enn noen annen maktet på den lille sommerbanen i Jämtland.

- Dette skal bli utrolig spennende, jeg har jo bare kjørt på Solvalla en gang. I en stallmannsmatch mellom Solvalla og Bjerke på slutten av 1970-taleet. Jeg husker at jeg fikk en premie da, og at både Torbjørn Jansson og Kaj Widell var med i løpet. Ellers var jeg der en gang tidlig på 90-taleet som publikum, Elitloppet har jeg aldri vært på, forteller Westberg som foruten at han er Rikschampionatets eneste amatør dessuten er en utpreget kaldblodsekspert.

- Visst er det kaldblods som gjelder, men i år har jeg vunnet tre varmblodsløp også, det har aldri hendt tidligere.

Bedre enn noensinne som 58-åring
Faktum er at Frank Westberg hadde sitt klart beste år i sulkyen som 58-åring. I 2006 vant han fem løp på 96 starter, i fjor ble det 26 triumfer på 172 forsøk. Det gir en seiersprosent som slår de fleste av motstanderne på Solvalla.
- Flere av mine kompiser har fått fram bra hester samtidig, det forklarer hvorfor jeg vant så mange løp. Det største var tredjeplassen i kaldblodskriteriet for hopper med Hongslo Sokka.

Og nordmannen er faktisk ikke debutant i Rikschampionatet. I 2005 ble han også mester på Oviken og kjørte Rikschampionatet som da gikk av stabelen på Väggeryd.
- Det gikk ikke spesielt bra. Min beste hest ble strøket, og jeg tok en fjerdeplass som best. I år synes jeg at det ser mye bedre ut på forhånd.

Største seieren - ett DD-løp på Hagmyren
Når Westberg regner seirene i Trøndersk Kaldblodsmesterskap med 20.000 kroner i førstepremie og et Dagens Dobbel-løp på Hagmyren i 1998 som sine største forstår man hvilken greie det må være for 58-åringen å få komme til Solvalla og kjøre tre løp. Eller fire, om han går videre til finalen.

- Ja, der har jeg nok en liten ulempe kontra de svenske kuskene ettersom man skal velge hest i en eventuell finale. Nummer 2 Min Narkissos virker best om man titter i programmet, men ellers har jeg ingen anelse. Jeg har forsøkt å studere løpene jeg kjører så godt jeg kan. Det her er det største som har hendt meg i karrieren, så jeg vil være så godt forberedt som mulig, sier Westberg.

Springspor intet problem
Viking Briljant i V65-4 skal starte fra springspor, og siden man volter annerledes i Sverige kan det bli en utfordring for en kusk som bare har kjørt 50-60 løp på den andre siden av grensen.
- Det blir intet problem. Jeg hadde springspor to ganger på Oviken i sommer og spurte Jan-Ivan Eriksson hvordan man skulle gjøre. Siden gikk det perfekt, den ene gangen tok jeg teten i første sving fra tillegg. Jeg tror jeg takler springsporet på Solvalla også.

Tross de 26 gevinstene er Frank Westbergs artigste minne fra travbanene i 2007 et helt annet.
- Ja, det var når jeg var på istravet i Åre. Plutselig prikket noen meg på ryggen. Det var Ørjan Kihlstrøm som ville takke for sist. Han husket meg fra Väggeryd, det trodde jeg virkelig ikke.

Dersom Frank Westberg skulle bli Rikschampion på Solvalla kan han nok regne med at flere enn Ørjan Kihlstrøm kjenner igjen den glade kaldblodsamatøren neste gang han drar på besøk østover.