Klart for vinterens styrkeprøve

I dag kjøres Prix d'Amerique på Vincennes i Frankrike, kanskje verdens tøffeste travløp. Her finner du informasjon og tips foran løpet.

Her finner du Nettavisens tips til Prix d'Amerique.

Her finner du norsk spilliste/program til løpet.

Det svenske spilleselskapet ATG har lagd en informasjonsvideo om den spesielle banen på Vincennes. Den kan du se her.

Spilleforslag
Vi har satt opp to trippelforslag på henholdsvis 100 og 270 kroner.
Disse kan du kjøpe her.

Vi har tatt en kort titt på løpets deltagere med startnummer slik de står oppført i den norske spilllisten.

1. Prodigious, kusk Jean-Philippe Dubois.
5-åringen har levd i skyggen av de beste i P-årgangen i Frankrike det meste av karrieren. Hans største seier så langt kom i Criterium Continental i desember. Denne gangen møter han eldre og mer rutinerte hester. Vi har liten tro på at han kjemper i toppen.

2. Kool du Caux, kusk Franck Nivard.
Hingsten som nå har blitt 10 år, vant Prix de France i fjor på 1.09.8 over mellomdistanse. Mange husker sikkert at han gikk et kjempeløp etter galopp i Forus Open i fjor. En av fjorårets største triumfer kom i Copenhagen Cup. Etter å ha blitt annen og tredje i to av B-løpene, fikk han et rolig løp i køen i Prix de Belgique. Var kanskje ikke som aller best da, og formen er usikker. På kapasitet er han dog en vinnerkandidat.

3. Pearl Queen, kusk Thierry Duvaldestin.
5-års hoppa radet opp seire som 3- og 4-åring. Hun galopperte i flere løp i fjor før hun viste klar fremgang i den siste starten. Da avsluttet hun meget raskt til tredje. Til tross for at hun bare er 5 år og møter de aller beste, synes vi hun er løpets outsider.

4. Meaulnes du Corta, kusk Pierre Vercruysse.
Den 8-årige hingsten vant Prix de Bourgogne fra tet helt på slutten av fjoråret. I Prix de Belgique fikk han et såkalt prepareløp i køen, og formen er trolig fortsatt god. Nå skal han gå uten sko, og det gjør han nok enda hvassere. Blir en av forgrunnsfigurene, og på sitt beste kan han vinne.

5. Going Kronos, kusk Lutfi Kolgjini.
Den svenske stjernetraveren og verdensrekordholderen Going Kronos ble matchet hardt i fjor, og fikk en noe “brokete” sesong. Han var ute i Prix de Belgique for to uker siden. Der ga han seg fra tet etter å ha fått kjøre i moderat tempo. Lutfi Kolgjini var fornøyd med hesten i et treningsarbeide på Grosbois onsdag, og valgte overraskende for de fleste å gå ut i dette løpet. I våre øyne er hesten kun en ørliten outsider, og vi blir overrasket dersom han dukker opp blant de tre.

6. Nouba du Saptel, kusk Pascal André Geslin.
Dette er nok Frankrikes beste hoppa for tiden. Hun var vist storform i høst og vinter. Vant Prix de Belgique etter en sterk avslutning. En klar vinnerkandidat, selv om kusken ikke er av de beste i Frankrike.

7. Lontzac, kusk Michel Lenoir.
En 9-årig hingst som har vist jevn fin form i de siste startene. Han ble fjerde i Prix de Belgique, og fikk maksimal uttelling fra annet utvendig ved den anledning. Rekker neppe mer enn til en premie.

8. Offshore Dream, kusk Pierre Levesque.
Dette er hesten som overraskende vant løpet i fjor. Vant et løp på Vincennes i november. Ellers har han blitt matchet veldig rolig med tanke på dette løpet. Formen er usikker. Vi tviler litt på at han gjentar fjorårsseieren, men skal regnes som en trippelkandidat.

9. Niky, kusk Bernad Piton.
Han innledet karrieren bra, men klarte ikke helt å følge opp. Nå virker det som formen er klart stigende igjen. I Prix de Belgique var han god tredje, kun slått med en snau lengde av Nouba du Saptel. Vi tviler på at Niky vinner, men han kan kanskje kjempe om en annen/tredjeplass.

10. Exploit Caf, kusk Jean Michel Bazire.
En italiensk gjest, som vant Lotteriløpet i Napoli i fjor. Får den franske toppkusken Jean Michel Bazire i sulkyen denne gang. Hesten har gjort fine innsatser i B-løpene, og samlet via disse nok poeng til å være med i løpet. Var god annen i Prix de Belgique, og formen er trolig stigende. Kan kjempe om en trippelplass.

11. Algiers Hall, kusk Enrico Bellei.
En USA-født 5-åring, som etter hvert ble solgt til Italia. På slutten av fjoråret ble han annen bak Torvald Palema i kommuneløpet i Montegiorgio. Har ellers hevdet seg bra i den italienske eliten. Var ute i Prix de Belgique, hvor han smøg med til sjette etter reise i tredje innvendig. Kan kjempe om en av de bedre premiene, men vi blir noe overrasket om han skulle vinne.

12. Magnificent Rodney, kusk Joseph Verbeeck.
En 8-åring som trenes i Frankrike av svenske Ulf Nordin. Forrige helg vant han verdens største monteløp Prix du Cornulier. Brøt da ut mange spor på oppløpet, og det er intet bra tegn, selv om prestasjonen ellers var sterk. Han er vrien å vurdere her, og kan være en liten joker i leken.

13. Opal Viking, kusk Jorma Kontio.
Var knallgod som unghest. Har etterpå vært noe variabel i prestasjonene. Hevdet seg til dels bra i Italia i fjor høst, men det var i enklere selskap. Er nok best på kortere distanser, og vi tror han kommer til kort mot disse kanonene over denne distansen. Holdt bare farten i baktroppen i Prix de Belgique, men gikk med punktert hjul det meste av løpet da.

14. Super Light, kusk Jørgen Westholm.
Fjorårets vinner av Oslo Grand Prix er med i dette løpet for fjerde gang. Har tidligere blitt fjerde, og to ganger sjette. Denne sesongen har han fått en annerledes oppladning til dette løpet. I Prix de Belgique lot Jørgen Westholm hesten få et rolig løp i sjette innvendig, og det var krefter igjen i mål. Formen er trolig stigende. Er rask fra start, og kommer nok til å få en smygreise. Da blir vi ikke overrasket om det rekker til en tredje/fjerdepremie.

15. Orla Fun, kusk Lioc Guinoiseau.
Den 6-årige hoppa spurtet inn til seier I Prix Tenor de Baune for et par uker siden, og kvalifiserte seg dermed til dette løpet. Formen virker stigende, og hun kan være en liten outsider.

15. Popinee de Timbia, kusk Gilles Delacour.
Hun har stått i skyggen av stallvenninnen Pearl Queen det mest av karrieren. Elitloppshelgen vant hun et hoppeløp på Solvalla. Her er hun ute mot bedre hester enn noen gang, og vi tror hun må nøye seg med å kjempe om en premie.

15. Pirogue Jenilou, kusk Louis Baudron.
Dette er hoppa som vant fjorårets franske Derby, da hun slo blant annet Pearl Queen. Hoppa kommer med i løpet siden 5-åringer får påplusset sitt grunnlag med 30 %. Vinner neppe.

15. Prince d´Espace, kusk Sebastien Guarato.
En 5-årig hingst som innledet karrieren bra, men ikke har klart å følge helt opp. Dersom han skulle dukke opp i toppen vil det være en stor overraskelse.