Magisk øyeblikk på Bjerke

Foto: hesteguiden.com

Da Gunnar Eggen tok sin tiende Derbyseier som travtrener søndag

På en Bjerkesøndag spekket med sportslige høydepunkter, er det liten tvil om at seieren til Makarov, kjørt av kuskechampion Eirik Høitomt, og trent av mangeårig landschampion Gunnar Eggen var det store følelsesmessige høydepunktet. En sykdomsplaget Gunnar Eggen kunne ikke være tilstede på Bjerke søndag, men bivånet det hele på TV fra sykesengen.

Aldri tapt feilfritt
Gunnar Eggen ble dermed historisk og tok sin tiende Derby-seier som travtrener. Som den første travtreneren i Norge noensinne. Makarov var en av hestene med minst penger på konto i finalefeltet, men travinteresserte nordmenn har aldri lurt på kapasiteten til "hockeytraveren". Makarov hadde aldri tapt et løp feilfritt på sitt livs første fjorten starter og var en av favorittene på forhånd.

Taktisk perfekt
I selve løpet ble det knallhard kjøring om posisjonene og en svært våken Eirik Høitomt sendte Makarov i vei etter 600-700 meter og fikk overta teten ganske så enkelt fra ledende Coktail Rolls. Og vel i tet satt Eirik Høitomt på løpet og selv om en svært god Big City Rambler (kjørt av Asbjørn Mehla) ble nærgående til slutt, var seieren aldri i fare.

Firedoblet grunnlaget
Makarov hadde før dagens Derbyseier sprunget inn 171 000 kroner sålangt i karrieren, men med dagens solide seierssjekk på 750 000 kroner, ble grunnlaget mer enn firedoblet. Vinnertiden ble skrevet 1.15.0 over 2600 meter. Kusk Eirik Høitomt tok for øvrig sin andre Derbyseier i karrieren, og passerte samtidig over 10 millioner kroner innkjørt i år. Han vant sitt løp nummer 209 for året, og sa på seremoniplass at det i særklasse var årets største seier.

Norsk Travkriterium (3-årige hester)
I de klassiske oppgjørene for treåringene fikk vi se to meget imponerende vinnere.
Muscles Wiking B.R.(bildet under) var storfavoritt til å hente hjem seierssjekken for varmblodshestene. Kusk Bjørn Goop grep føringen direkte og hadde siden ingen problemer og så strålende ut nedover oppløpet. 500 000 kroner var belønningen for hesten som eies av Johnny Sørgård fra Trondheim og som altså trenes i Sverige av nestor Olle Goop og ble kjørt av hans sønn Bjørn Goop i finalen. Muscles Wiking B.R. har dermed løpt inn 1 659 000 kroner i år.


Bjørn Goop tok for øvrig fire seire på Bjerke søndag, deriblant det såkalte UET 5 års-championat med en rågod Yield Boko (500 000 kroner i førstepremie).

I kaldblodshestenes oppgjør fikk vi se en strålende opplagt Dotterud Teddy overta teten fra hovedopponenten Wik Stjernen allerede etter 500 meter. Siden var det aldri problemer og Dotterud Teddy vant enkelt fra tetposisjonen for kusk Tom Erik Solberg og trener Lars O. Romtveit. Med 500 000 kroner i førstepremie passerte for øvrig Dotterud Teddy millionen innkjørt i karrieren til sine eiere Fredrik og Jørgen Eng fra Elverum.

Norsk Travderby kaldblods
Konstellasjonen Tom Erik Solberg som kusk og Lars O Romtveit avsluttet en sportslig pangdag på Bjerke med å spurte inn til seier i kaldblodshestenes Derby. Norheim Faksen som var den store outsideren i løpet slapp teten til favoritten Horgen Tore tidlig i løpet og Solberg måtte da sjanse på at luken ville komme fra lederryggen. Ut på oppløpet trykket Lykkje Odin hardt på ledende Horgen Tore og dermed kom den etterlengtede luken for Norheim Faksen og allerede 100 meter fra mål var det avgjort da ledende Horgen Tore var sjanseløs til å svare svært speedige Norheim Faksen. Med 750 000 kroner i førstepremie og etter å ha vunnet Svensk kallblodsderby tidligere i sommer, passerte Faksen 1,2 millioner kroner innsprunget i 2010.

Og Tom Erik Solberg som kusk og Lars O. Romtveit tok en fantastisk dobbel i to av de gjeveste løpene som kan vinnes i Norge.