Terminlisten for 2009

DNT har i samarbeid med NR utarbeidet neste års løpsoppsett.

Det blir 554 trav- og 36 galoppstevner neste sesong. Det stadig mer populære lunsjtravet blir arrangert 100 dager hvorav galoppen har fire av disse.

Nytt av året er at V75 erstatter V65 på tre Bjerkeonsdager, mens det blir tre felles V75-omganger med Sverige. Nok engang er det Momarken som er norsk arrangør, mens Färjestad og Jägersro kan vente norsk hesteinvasjon.

Se terminlisten her. (obs! Leangens doble V5-omganger har falt ut på sammendraget)

Rovdrift på hestematriellet
Et tankekors er at siden 2003 har antall travarrangementer steget med nesten 12% samtidig som også antallet doble V5-omganger har økt kraftig. Det betyr at hestematriellet slites - og kvaliteten på spilleproduktet forringes kraftig. Konsekvensen blir at det populære V5-spillet lider under tildels elendige spilleløp. Poengjakter og lavgrunnlagsløp med ustartede hester inngår til stadighet i V5-veddemålene og gjør spillet til rene lottotrekningen. Gode spilleløp øker omsetningen, men når hestematriellet ikke står i stil med antall løp blir ofte konsekvensen at det blir altfor få reelle vinnerkandidater i løpene.

Spesielt ille er det at der det er minst hester arrangeres det også flest doble V5-omganger. På slike dager skal baner som Forus og Leangen stable åtte V5-løp på beina. Det har de vist at de ikke er istand til gjentatte ganger, og i 2009 må skal de prøve seg hhv 18 og 21 ganger. Totalt skal det arrangeres 123 doble V5-omganger, dvs 984 V5-løp der brorparten ofte blir sterkt utvannet eller fullstendig uverdig V5-status.

Flere lunsjløp
Nettavisen synes heller man burde økt antall lunsjarrangementer slik man har i Sverige. Ved å arrangere lunsj på alle ukedagene kunne man nøyd seg med en bane stort sett alle kvelder. Det tror vi også de stadig flere spillerne som følger Rikstoto Direkte ville satt pris på. Sendingene blir ofte svært kaotiske selv for drevne spillere.

Bjerke kunne kjørt sitt lunsjtrav på onsdager med V65 senere på kvelden - det ville trolig ført til en heving av kvaliteten da svenske trenere ville kunne fylle hestetransporten med adskillig flere hester med minst 13 løp å velge fra.

På de andre ukedagene kan banene bytte på å arrangere lunsj og DD-stevnene. Slik ville en uke sett ut (der man bytter roller den neste uka).

Mandag: Leangen lunsj/Drammen DD

Tirsdag: Momarken lunsj/Forus DD

Onsdag: Bjerke lunsj og V65

Torsdag: Øvrevoll lunsj/Klosterskogen DD

Fredag: Jarlsberg lunsj/Biri DD

Lørdag: V75 Bergen

Søndag: Sørlandet og Harstad

Selvfølgelig ville banene stå fritt til å arrangere nok løp slik at alle hestene i regionen får et godt løpstilbud - spesielt på utkantbanene.

På Østlandet er utfordringen å samordne løpsutskrivningen slik at antall løp i de forskjellige grunnlagene til enhver tid står i stil med hestematriellet. Her syndes det i dag og kan ofte virke som sportssjefene kun spiser smørbrød på sine månedlige løpsbulletintreff.

Selvom spillet går så det suser om dagen er det alltid rom for forbedringer. Alle bør vite at siden god sport avler spill må det gjøres en enda bedre jobb med å lage bedre spilleløp av det hestematriellet som finnes. Det krever samarbeid og nytenkning, men slik travsporten fremstår er dette mangelvare.