Ti minneverdige Solvalla-øyeblikk.

En herlig Solvalla-helg er lagt bak oss, og vi har foretatt en oppsummering av de heftigste opplevelsene vi fikk med oss.

Godt Bjerring har sterkt hjerte...
Når Vinning Kos og Thor Borg koblet grepet på ledende Mørtvedt Jerkeld, og holdt unna for Moe-duoen til slutt fikk vi se noen elleville gledesscener fra Norsk Rikstoto`s Jan M. Bjerring. Fotoapparater, mobiltelefoner og dressjakker føk i luften, og det var vel nesten så han rev kusken ut av sulkyen. Herlige scener, og vi er bare glade for at Bjerring har et godt hjerte, og at han er norsk.

Thor Borg kan strekke armen i været etter å ha triumfert med Vinning Kos i Nordisk Elitekamp.
Thor Borg kan strekke armen i været etter å ha triumfert med Vinning Kos i Nordisk Elitekamp.

Trenerbragd
Trenertriumfen til franske Fabrice Souloy i Eliteloppet med fighteren Exploit Caf og ”tanksen” Oiseau De Feux er intet mindre enn fantastiskt. Å vinne Eliteloppet er en ting, men å vinne dobbelt har kun skjedd en gang før. Det måtte dog disk til av noen ”urene” franskmenn i fjorårets utgave av Eliteloppet for at så skulle skje, der Olle Goop tok sin dobbel med Conny Nobell/Thai Tanic. Duoen Bazire/Souloy soper rent i de europeiske storløpene, og den beskjedne franskmannen vil trolig gå inn i historiebøkene som en av de største trenerne gjennom tidene.

Så fortjent, så fortjent
Svenske Dan-Åke Olsson har hatt mange topphester opp gjennom årene, men den dyktige treneren har aldri vunnet løp på den store vallasøndagen. I år skulle det endelig lykkes for den meget sympatiske svensken med superspeedige Harpers Joker i 4-åringseliten. Det var ikke bare hos den stolte treneren at tårene presset på, og vi unner ham all mulig fremgang med den meget lovende 4-åringen til Lennart Bäverholm, som også var den stolte eier av vår tidligere verdensstjerne Rite On Line.

Helt rått
Undertegnede må ærlig innrømme at montè ikke akkurat er det som fenger mest, men når monsteret Hot Tub la i vei i det andre løpet for dagen må jeg si at det gikk kaldt nedover ryggen. Under sal gjorde altså det svenske vidunderet unna sine 2.100 meter på den fantastiske kilometertiden 1.11.2. Intet mindre enn verdensrekord over mellomdistanse, og det går nok lang tid til vi får oppleve noe lignende.

Gjort det igjen...
Den ”lille” amatøren Kent Knutsson er nesten ikke til å tro. Tidligere har han formet bl.a. verdensstjernen Max Flukt, som blant mange seire tok to bejublede triumfer i Harper Hanovers løp. Jammen har han ikke gjort det igjen, og det med nok en ”stammeløs” krabat. I det syvende løpet presenterte han Västerbo Paradise, som enkelt tok sin tiende strake seier på imponerende vis - og det stopper nok ikke med det. Det er bare å ta av seg hatten for måten Knutsson trener og matcher sine hester på, og vi venter spent på neste mann ut...

En verdensartist
Artisteri av høy klasse fikk vi se av franske Jean Michel Bazire bak Eliteloppsvinnren Exploit Caf. Det er nærmest utrolig at den hengslete franskmannen fremdeles satt i sulkyen over mål, der han på akrobatisk vis fikk italieneren til å ta ut sitt ytterste. Intet mindre enn fantastisk, og vi gleder oss allerede til neste vistelse.

Jean Michel Bazire
Jean Michel Bazire

Svært dramatisk
Med hjertet i halsen fikk vi se unge lovende Johan Untersteiner sitte maktesløs bak en meget hissig frøken for dagen i form av verdensrekordholder Giant Diablo - det var nok ikke slik 23-åringen hadde håpet å elitloppsdebutere. At det ikke gikk fryktelig galt kan vi bare takke de høye herrer for, og vi håper at det blir veldig lenge til vi ser noe tilsvarende.

Totning med pondus
Vi hadde ikke den helt store troen på de norske ekvipasjene under helgens løp, men vi fikk oss en gledelig overraskelse under lørdagens løp. Olav Mikkelborg stod frem med pondus så det holdt, og ”kammet” hjem to triumfer på imponerende vis. Bak Maid For Tag holdt han lekestue i Stoeliten, og ekvipasjen var aldri truet på topptiden 11.5. At den sindige totningen skulle legge på til to med lite påaktede Rex Ribb var bare kronen på verket - ja, han hadde faktiskt tatt hat-trick på lørdagen dersom Topaz Dragon hadde fått åpning fra lederrygg. Vi sier vel blåst til Olav Mikkelborg, og lykke til videre til en av altfor få nordmenn som våger å utfordre svenskene.

Maid For Tag og Olav Mikkelborg sørger her for norsk seier i Stoeliten.
Maid For Tag og Olav Mikkelborg sørger her for norsk seier i Stoeliten.

Finsk sisu
Harper Hanover`s løp er et løp alle ser frem til på lørdagen, der styrken blir avgjørende til slutt over svært krevende 3.140 meter. Fjorårets overlegne vinner Millord De Millerey var i år bare en skygge av seg selv, men vi fikk se en imponerende vinner i finske Millstone`s Eager på den utrolige tiden 1.13.6 - etter en perfekt styrning av Mika Forss. Ja du leste riktig, 1.13.6 over 3.160 meter, og norske Cecena Ås går kanskje et av sine beste løp i karrieren, og får ikke premie på 1.13.7 - hårda bud sier vi bare...

Begredelig 3-årselite
Vi vil minnes årets 3-årsløp som noe av det dårligste vi har sett på lenge, og håper det blir lenge til vi får se noe lignende. Svenske Lord Capar var en overlegen vinner på "billige" 14.2 uten å være på topp for dagen. Vi våger den påstanden at Jan Ivar Johansens norske flaggskip Gold Wing vinner det løpet med 30 meter.

Så er det bare 363 dager til neste gang ...

Prøv Nettavisens spennende sms-quiz