Gå til sidens hovedinnhold

- Trist, men ikke dramatisk

Mandag døde Stumne Theo etter målpassering i et løp på Leangen travbane, og dette var det andre dødsfallet i løpet av kort tid på samme bane. Likevel finner ikke Det Norske Travselskap noen grunn til å dramatisere situasjonen.

- Først og fremst vil jeg understreke at vi synes det er fryktelig trist når noe slikt skjer. Det er aldri hyggelig å oppleve ulykker eller dramatiske hendelser. Mange har hengt seg opp i at det nå har vært to dødsfall i løpet av en drøy måned på Leangen og at dette skal være en trend, men slik er det heldigvis ikke. Det er ytterst sjelden at slikt skjer. Statistisk går det år mellom hver gang, og oftest er det medfødte feil som får slikt til å skje, sier generalsekretær Tore Fyrand, til rikstoto.no

God kontroll
Tore Fyrand fremhever at den norske travhesten har gode etiske vilkår:
- Vi har rundt 25 000 travere i Norge. En gjennomgangsmelodi er at de har det svært godt. De trenes, stelles, følger vaksinasjonsprogrammer og har jevnlig oppfølging av veterinærer for å påse at de har det bra. Under alle våre arrangementer har vi stevneveterinær på plass for å påse at hestene som starter er friske og i løpsmessig god form til å starte – og for å påse at alt det formelle er i orden. Jeg føler at vi har en veldig god beredskap, men vi kan ikke gardere oss mot at en hest får hjertestans og dør. Obduksjonen av Stumne Theo viste at hesten døde som følge av en hjertefeil, og dette er det umulig å gardere seg mot. Nå håper jeg det er lenge til neste tilfelle av ulykker i løpsbanen, men som sagt: I et historisk perspektiv er dette problemet svært, svært lite, sier Tore Fyrand – generalsekretær i Det Norske Travselskap.