Gå til sidens hovedinnhold

United må takke Liverpool og City

Det var en Liverpool- og City-spiller som skapte klubbens suksess.

Hatet og rivaliseringen mellom Liverpool og Manchester som byer er så absolutt til stede, og noe mindre er det ikke mellom fotballklubbene Manchester United og Liverpool F.C.

Bakgrunnen for rivaliseringen er ikke bare at det er to nabobyer og at de kjemper om å være den mestvinnende klubben i England.

Bakgrunnen er også en tvekamp om jobber, økonomi og status. Byene har de siste to hundre årene byttet på å være den mest framgangsrike byen i England før begge byene opplevde stor arbeidsledighet og fattigdom etter andre verdenskrig.

Likevel, Manchester og klubben Manchester United bør sende et takkekort til Liverpool, og spesielt Liverpool F.C. Det var nemlig en tidligere Liverpool-spiller som løftet klubben til deres første virkelige storhetstid. En Liverpool-spiller som også hadde spilt for Manchester City

Riktignok var United-laget fra tidlig på 1900-tallet et godt lag som både vant ligaen to ganger og FA-cupen, men det var laget som gikk på banen fra andre verdenskrigs slutt og utover til sent på 60-tallet som har klubbens virkelige legender.

Alt takket være en spiller som kom fra både Manchester City og Liverpool, og ble manager for Manchester United. Sir Matt Busby.

Historien om Matt Busby, spilleren

Matt Busby signerte som 17-åring for Manchester City, skotten Busby hadde spilt som ungdomsspiller for klubben Denny Hibs. Han skrev en ettårskontrakt med klubben, ettersom han vurderte å reise til USA sammen med sin mor. Han valgte likevel å fortsette i klubben, og debuterte etter 18 måneder.

I løpet av de åtte årene han var i klubben fikk han 204 kamper, men mistet draktnummer og plass slik at han ble solgt til Liverpool den 12.mars 1936. Salgssummen var 8 000 pund. Han var da 27 år, og ble regnet som å være på toppen av sin karriere.

Busby ble kaptein for Liverpool, og er regnet som en av de beste forsvarsspillerne klubben har hatt. I 1939 fikk han en ny medspiller, som også ble en nær venn. Bob Paisley, som kom fra Bishop Auckland.

Dessverre for Busby, og Europa, kom den andre verdenskrig i 1940 og fotballen i England ble satt på pause. Han var da regnet som å være på toppen av sin karriere, rent spillemessig.

HTML EMBED

Etter andre verdenskrig

Under krigen var Busby blant annet trener for soldater (han meldte seg frivillig til King's Liverpool Regiment), og fikk etter krigen tilbud om å være assisterende manager for Liverpool. Busby la i møter med Liverpool klare føringer på hvordan han mente at fotball skulle spilles, noe som gjorde at klubben mente han burde velge en annen arbeidsgiver.

Det Busby blant annet forlangte var at han skulle lede treninger, velge hvem som spilte i hver kamp og bestemme hvilke spillere som ble kjøpt og solgt uten at klubben ellers ga han annet enn budsjetter å forholde seg til. Ingen manager eller trener for et engelsk lag hadde en slik kontroll i sine klubber den gang.

HTML EMBED

Den 19. februar 1945 skrev Busby kontrakt med Manchester United, og han tok offisielt over klubben 1. oktober samme år.

I sin første sesong styrte Busby laget til en andreplass i ligaen. Bak Liverpool.

Til sammen vant Busby 13 trofeer med Manchester United, deriblant fem seriemesterskap.

Sir Matt Busby døde i januar 1994, han var da 84 år gammel.

HTML EMBED
HTML EMBED

Søndag møtes Busbys første profesjonelle klubb, Manchester City, og klubben han var manager for, Manchester United. Kampen vises gratis her.

Kommentarer til denne saken