TABELLTIPSET: 1. PLASS - ROSENBORG
(I fjor: 1. plass)

Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen (50) lot nemlig ikke spillerne ta av etter den strålende 2015-sesongen.

På ordre fra sjefen selv satte RBKs gullvinnere seg ned og evaluerte det de hadde levert på trening og i kamp i sesongen som nettopp var ferdigspilt.

Les: Dette er Nettavisens tabelltips for Tippeligaen 2016
Les: Solskjær sverger til Ferguson-oppskriften: - Han hadde aldri tillatt noe slikt

- Mye som ikke er bra nok

Og det som kanskje overrasker mange, er at det ble en knallhard, kritisk og ærlig evaluering.

- Ja, det ble det. Vi var rå på å evaluere oss etter sesongen i fjor. Det var mye vi ikke var bra nok på, sier Ingebrigtsen til Nettavisen.

Han forteller at RBK-spillerne fikk spesifikke oppgaver om hva de skulle evaluere. Og det var viktig for Ingebrigtsen at det skjedde uten noen av lederne til stede.

På den måten kunne spillerne snakke fritt.

- Det er ting vi er tydelige på at vi har bomma på, og som vi har prøvd å rette opp, sier RBK-treneren.

Han kommer med noen eksempler:

- Du kan se på høsten vår, der fikk vi et lite fall. Det henger sammen med treningsarbeidet vårt, innholdet på treninger, det er flere ting vi skal endre på, sier «Bruttern».

- Det er neppe så vanlig med så tøffe evalueringer etter en sesong med serie- og cupgull?

- Vi føler at det er da vi virkelig skal ha det, det er da vi kan finne marginer og bli bedre. Det har vi prøvd å rette på i vinter, sier han.

Sjekk oddsen på Tippeligastart her.

Artikkelen fortsetter under bildet


- Aldri vært borti dette før

Og RBK-treneren mener han allerede ser resultater av den tøffe gjennomgangen fra i fjor.

- Som fotballtrener har jeg aldri vært borte i en så bra vinter i en treningsgruppe som vi har hatt i år, forteller Ingebrigtsen.

Sammen med resten av Fotball-Norge treffer han Nettavisen på Ullevaal Stadion rett før det braker løs i Tippeligaen. Trønderen har tatt turen til hovedstaden for å delta på det årlige Avspark-arrangementet på nasjonalarenaen.

Det samme har Rosenborg-kaptein Mike Jensen (28). Og midtbaneprofilen bekrefter at det ble en tøff og ærlig evaluering etter braksuksessen i fjor.

Men han mener det behøvdes.

- Det er ikke sånn at bare fordi man vinner, kan man ikke bli bedre. Det er veldig, veldig feil tankegang, synes jeg. Vi har våre egne ambisjoner, spesielt internasjonalt, og det er helt klart ting vi kan forbedre siden i fjor. Det var fint å snakke om det på evalueringen, sier Jensen til Nettavisen.

Artikkelen fortsetter under bildet


- Kan gi hverandre kritikk

Han beskriver det som en god, felles forståelse om hva RBK trenger å bli bedre på.

- Jeg synes vi har en veldig god gjeng som står tett sammen og er gode til å diskutere. Vi kan gi hverandre både kritikk og ros, det fungerer bra, mener dansken, som i flere sesonger har vært blant norsk fotballs beste spillere.

- Kan dere gjenskape «The Double» i år?

- Ja, det tror jeg. Men det blir selvsagt vanskelig. Det er vanskelig å vinne «The Double» og komme til Europa. Men jeg tror vi kan gjøre det, vi har en såpass god stall at vi har muligheter, sier Jensen.

Det er kun Molde (i 2011 og 2012) som har klart å gjenskape et seriegull to år på rad de siste årene. Nå er det RBKs tur til å forsøke seg.

Sjekk oddsen på Tippeligastart her.

- Gullet er pakket bort

Men Kåre Ingebrigtsen mener ikke det er vanskeligere å forsvare ett seriegull enn å jakte et.

- Nei. Det gjør ingenting, det er bare dere journalister som sier at vi forsvarer noe. Men gullet fra i fjor er pakket bort, nå skal vi slåss om et nytt et, slår han fast.

Artikkelen fortsetter under bildet

Analyse av Rosenborg

Rosenborg var forrige sesong tilbake på norsk fotballs trone med gull i både serie og cup. Nå er de favoritter igjen, og det er en posisjon trønderne tradisjonelt sett trives i.

Kåre Ingebrigtsen har lyktes med å bygge opp Lerkendal til et fort igjen - et fryktet sted hvor det beste motstanderne kunne håpe å få med seg hjem forrige sesong var ett poeng.

Klubben viste også muskler da store bud på klubbens nøkkelspillere ble avslått underveis i fjorårssesongen. Nå er imidlertid Ole Selnæs og Alexander Søderlund borte. Det svekker RBK, men ikke nok til at gullet ryker.

Med reservekeeper Alexander Lund Hansen ute på ubestemt tid valgte RBK å hente den klubbløse veteranen Pavel Londak forrige måned. Det er likevel ingen tvil om at André Hansen er soleklart førstevalg mellom stengene.

Hansen bidro sterkt til å gjøre Rosenborg til Tippeligaens gjerrigste lag forrige sesong og fikk plass på årets lag i Nettavisen. Han gir trygghet til fireren foran seg, har gode og avgjørende redninger, samt viser framgang i igangsettingsfasen. Tippeligaens beste keeper.

Tore Reginiussen er tilbake for fullt etter å ha vært ute med skade stort sett hele forrige sesong. Den tidligere Tromsø-spilleren utgjør sammen med islandske Holmar Örn Eyolfsson, et meget solid stopperpar. Har backup i Johan Lædre Bjørdal og Jørgen Skjelvik. Sistnevnte tar trolig plass på venstreback, men utfordres av den unge australieren Alex Gersbach, som har imponert i vinter. Det er heller ingen grunn til å avskrive Mikael Dorsin riktig ennå. Høyrebackplassen er det ingen som kan ta fra Jonas Svensson.

Rosenborg vil trolig merke at Ole Selnæs er borte, men klubben visste at midtbaneeleganten ville forsvinne da Anders Konradsen ble hentet inn i fjor høst. Konradsen er en annen spillertype og utviser kanskje ikke den samme stoiske roen som Selnæs, men på den positive siden bidrar han med flere mål og er kanskje hakket bedre i gjenvinningsfasen. Mike Jensen, som har overtatt kapteinsbindet permanent, får trolig en noe mer defensiv rolle ved siden av Konradsen, som liker å bidra mer offensivt enn Selnæs. Fredrik Midtsjø imponerte stort forrige sesong og fortsetter han utviklingen i år, har Rosenborg-fansen virkelig noe å se fram til.

Christian Gytkjær er mannen som skal gjøre savnet etter fjorårets toppscorer Alexander Søderlund minimalt. Dansken har scoret et tosifret antall mål hver sesong i Haugesund, og er bookmakernes favoritt til å bli toppscorer i Tippeligaen. Scoringene har uteblitt i vinter, men dansken har potensial til å banke inn 20 mål for RBK. Pål André Helland er nok selvskreven på den ene kanten, mens Yann-Erik de Lanlay og Elba Rashani kjemper om en plass på motsatt side.

RBK har mistet nøkkelspillere siden gullsesongen i fjor, men det har også klubben vi tror blir argeste konkurrent om gullet - Molde. Vi tror Kåre Ingebrigtsen leder Rosenborg til et nytt gull i Tippeligaen 2016.

Les hele tabelltipset til Nettavisen for Tippeligaen 2016 her

Plusser:

+ Soler seg ikke i glansen - jobber beinhardt for å bli enda bedre i år
+ Potensiell toppscorer i Christian Gytkjær
+ Råsterke hjemme - forrige tap kom 16. mai 2014
+ Har midler til å forsterke i løpet av sesongen

Minuser:

- Har solgt nøkkelspillere - ser svekket ut
- Ser ikke ut til å ha god backup på høyre backplass
- Konradsen inn for Selnæs betyr at RBK må endre på suksessoppskriften

Se opp for: Alexander Gersbach

Venstrebacken får tøff konkurranse om en plass på laget av Jørgen Skjelvik og Mikael Dorsin, men australieren har imponert lagkamerater og trener Kåre Ingebrigtsen denne vinteren. Har uttalt mål om å spille seg inn på laget. Det kan bli tøft hvis Skjelvik leverer som normalt, men Rosenborg ser ut til å ha skaffet seg meget solid backup i 18-åringen fra Sydney.

Kåre Ingebrigtsens kommentar om tipset (1. plass):

- Etter 2015 sesongen, så forstår jeg tipset. Vi går for gull, men får nok knall hard kamp fra Odd, Molde og Strømsgodset. Jeg tror det blir en jevn og spennende Tippeliga i 2016.

Overganger siden forrige sesong:

INN:
Christian Gytkjær (Haugesund)
Riku Riski (tilbake fra lån)
Elba Rashani (lån fra Brøndby)
Alex Gersbach (FC Sydney)
Pavel Londak (gratis, Bodø/Glimt)

UT:
Alexander Søderlund (St. Etienne)
Alexander Sørloth (Groningen)
Morten Gamst Pedersen (frigitt, Tromsø)
Ole Selnæs (St. Etienne)
Tobias Mikkelsen (Nordsjælland)

Rosenborgs treningskamper
Rosenborg - Byåsen 3-1 (Vilhjálmsson 2, Hjelle)
Rosenborg - Kristiansund BK 7-3 (Stamnestrø 3, Rashani 3, Gytkjær)
Rosenborg - Odd 1-0 (Vilhjálmsson)
FC København - Rosenborg 2-1 (Helland)
Rosenborg - Rostov 1-0 (Midtsjø)
Shakhtyor - Rosenborg 0-0
Viking - Rosenborg 1-1 (Jensen)