*Nettavisen* Sportspill.

Vurderte å legge opp før karrieren skjøt fart

PASSER BEDRE: Martin Wiig tror systemet til trener Geir Bakke passer han bra. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Martin Wiig slet i fjor med skader og lite spilletid. Nå skal målsniken revansjere fjorårssesongen.

30.03.15 14:03

TABELLTIPSET: 9.PLASS
SARPSBORG 08:

SARPSBORG STADION (Nettavisen): Martin Wiig er en klubblegende i Sarpsborg 08. Spissen, som kom fra erkerivalen Fredrikstad tilbake i 2004, har vært en viktig brikke i et Sarpsborg-lag som nå kan kalle seg et etablert tippeligalag.

Laget gjorde sin beste sesong i klubbens historie med en 8.-plass i fjor. Men for Wiig var ikke sesongen 2014 slik han hadde håpet på.

- Jeg slet mye med skader på vårsesongen, og det ødela mye for meg. Samtidig slet jeg med lite spilletid, noe jeg selvfølgelig ikke var fornøyd med, sier Martin Wiig til Nettavisen.

For sist sesong med Brian Deane var ikke bare fryd og gammen. Laget spilte bra fotball og fikk en bra sluttplassering i Eliteserien. For Wiig hadde han aldri spilt så lite fotball i den blå drakten.

- Det var mye som var bra under Brian Deane, men det at jeg ikke fikk spille var jeg lite fornøyd med, sier Wiig.

Passer bedre med Bakke
Nå har spissen lagt det bak seg og ser fram til å jobbe med den nye treneren Geir Bakke. Laget har endret system, og spiller nå med blant annet to angripere.

- For min egen del har det fungert bra i det nye 4-4-2-formasjonen. Jeg er glad i å ha en makker på topp som jeg kan gjøre bevegelser sammen med, sier han.

For i vinter ser det ut til å ha løsnet for bodøværingen. Med fem mål på åtte oppkjøringskamper ser spissen ut til å være i god form før sesongen sparkes i gang.

- Jeg har trent jevnt og godt gjennom hele vinteren, og som sagt trives jeg med de nye endringene treneren har gjort.

Fakta

Supporterleder i Fossefallet, Kjetil Frøne

Har variert
Med ny trener og ny formasjon har Sarpsborg-laget brukt store deler av vinteren på å spille inn det nye systemet og bli vant med de endringene Geir Bakke har kommet med.

- Det har tatt tid å bli vant med alt, og det har variert en del i treningskampene. Vi har i enkelte kamper vist at vi har et veldig høyt toppnivå, men så er det andre kamper det ikke har vært fullt så bra.

- Men først og fremst viser vi at vi spiller god fotball under den nye treneren og det er positivt, sier spissen.

Men å starte på noe nytt vil ikke Wiig gå med på. Sarpsborg 08 har opp gjennom årene vært kjent for å spille en fotball med mye ballinnhav, og laget så ut til å bli godt vant til det i fjor. Men østfoldingene skal fortsatt spille på den fotballen de var kjent for under Deane.

- Jeg er ikke bekymret og ser ikke på det som noen risiko. Bakke er opptatt av mye av det vi stod for under Deane. Men målet er å bli enda mer direkte i år og bli enda bedre i kontringsfasen. Så blir det en utfordring å bli god på alle disse fasene av spillet, sier angriperen.

- Så den ballbesittende fotballen under Deane blir fortsatt å se på Sarpsborg stadion?

- Vi ønsker hvert fall det, men vi har sett et problem i de kampene vi har vært svake, og det er at vi bli alt for direkte i spillestilen og det ligner ikke oss.

Vurderte å legge opp
De siste ukene har det vært mye oppstyr rundt overgangen til landslagsspiss Mushaga Bakenga. Spissen gikk på lån til Molde som er erkerivalen til hans tidligere klubb Rosenborg.

Martin Wiig har vært i lignende episode da han i 2004 gikk fra Fredrikstad til by nabo Sarpsborg.

- Det var mange år siden, men det har skjedd så mye siden den tiden. Jeg tror ikke klubbene konkurrerte på samme måte som de gjør i dag. Men jeg opplevde aldri noe hets eller uro fra supportere etter overgangen, og jeg ser på den rivaliseringen som ganske vennskapelig, sier Wiig.

Spissen slet med spilletid i plankebyen og motivasjonen for å fortsette med fotball var ganske liten.

Klikk på bildet for å forstørre.

I FORM: Martin Wiig har fem mål på åtte treningskamper og virker å være klar for ny sesong. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

- Jeg var egentlig lei fotballen når jeg spilte i Fredrikstad, og hadde lyst å gi meg. Men så kom Sarpsborg på banen. Jeg tenkte det kunne vært artig å prøvd noe nytt og brått fikk jeg gleden med å spille fotball tilbake.

Tre år senere var han hovedpersonen da han senket gamleklubben i opprykkskvalifiseringen til Tippeligaen. Med to mål på Fredrikstad stadion sendte han gamleklubben ned til første divisjon.

- Det var tidenes revansje det. Så det er noe jeg har gledet meg voldsomt over, og det som var morsomt var at vi kom inn til kampen som tidenes underdogs og ingen trodde vi skulle greie det.

Analyse av Sarpsborg 08:
Sarpsborg 08 har hatt en varierende start i oppkjøringen til sesongen, og laget kan være preget av at nye ideer og spillesystem skal spilles inn siden lagets nye trener, Geir Bakke, har gått over til en klassisk 4-4-2-formasjon.

Ifølge rapportene har laget trent godt i vinter og laget skal være godt forberedt, men Sarpsborgs lave bunn-nivå må opp hvis laget skal hevde seg i årets sesong.

Bakerst har Østfoldingene en solid sisteskanse i Duwayne Kerr. Den nesten to meter høye keeperen har et godt rekkevidde og er solid i feltarbeidet. Blir lagets solklare førstekeeper etter at låneavtalen med Gudmund Kongshavn ikke ble forlenget og Christian Sukke mest sannsynlig reiser til Sogndal. Kan slite hvis nevnte Kerr blir skadet, da laget har unge og uerfarne Markus Stige på benken. Skal ha noen keepere på prøvespill og ny mann bakerst kan komme inn før sesongstart.

Klikk på bildet for å forstørre.

SJEF: Steffen Ernemann er midtbanesjefen for østfoldingene. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

I forsvar er laget godt satt. Mye rutine og bra dekning med spillere som kan bekle flere posisjoner i forsvarsrekken. Kaptein Ole Heieren Hansen er lederen bak der og får mest sannsynlig med seg veteranen Kjetil Berge som makker, som har blitt flyttet tilbake som midtstopper etter noen sesonger på høyreback. Klubben har to av ligaens beste backer i Thomassen og Kronberg, og har spillere som kan komme inn å gjøre en jobb i Andreas Nordvik, Martin Thømt Jensen og den spennende nykommeren Sigurd Rosted. Leter etter erstatter for Jermey Berthod. Solid lagdel.

Steffen Ernemann er en av lagets viktigste spillere og får det defensive ansvaret i en nykomponert midtbane-firer. Etter å dømme fra treningskampene får han med seg nysignerte Anders Trondsen sentralt. To gode pasningsspillere som sammen kan bli en god duo hvis de finner tonen. Trondsen er i stand til å erstatte viktige Gudmundur Thorarinsson som er solgt. Har rutinerte Tom Erik Breive og Bojan Zajic i bakhånd.

Fakta

Treningskamper og overganger

I den nye formasjonen blir kantspillet viktig. Kristoffer Tokstad har spilt mye i oppkjøringen og ser ut til å endelig ha etablert seg i Tippeligaen etter år som talent i Strømmen og Lillestrøm. På venstrekant har Sarpsborg dansken Oliver Feldballe og nye Liridon Kalludra. Begge har ektremferdigheter i tempo og teknikk og blir uromomenter for motstanderens backer kommende sesong.

Ringreven Martin Wiig er en mann Sarpsborg må regne med denne sesongen. Klubben har også hentet inn estlandske Henrik Ojamaa på lån fram til sommeren og håper han skal bli lagets nye storscorer etter at Aaron Samuel ble solgt i fjor. Dette blir nok spissene Bakke starter med til sesongstart, men også Zagic og Feldballe kan steppe inn.

Alt i alt har Sarpsborg et lag som ser veldig solid ut på papiret. En god førsteellever som er godt samspilt, og spillere på benken som kan gjøre en jobb. Laget har fått inn spennende nysigneringer i Trondsen, Kalludra og Ojamma, og kanskje kan det gamle Vålerenga-talentet Kamer Qaka få ut det potensiale han har.

Sarpsborg har mistet to sentrale spillere i Thorarinsson og Berthod, men Østfoldingene ser ut til å ha gjort en god jobb med å erstatte de.

Likevel er det noen spørsmåltegn rundt Sarpsborg.

Laget skal i år gå vekk fra den ballbesittende stilen de hadde under Brian Deane, og det kan ta tid å få spilt inn. Samtidig er dette Geir Bakkes første jobb som hovedtrener for en klubb i Eliteserien.

Hvis spissen Henrik Ojamaa ikke slår til har ikke laget noen utpreget målscorer. Martin Wiig hadde kun tre scoringer i fjor, men vil nok passe bedre med en spissmakker og kan få en oppsving av formasjons-endringen.

Blir også spennende å se hvordan lagets største stjerne Bojan Zajic passer inn. En spiller som er klart best i mellomrommet, men skal etter rapportene ha spilt mest spiss i oppkjøringen. Ingen notorisk målscorer.

Vi tipper Sarpsborg 08 på en 9.-plass denne sesongen som betyr at laget faller en plass på tabellen fra fjoråret.

Plusser:
+ Har en bred og samspilt stall. Tåler skader og har en fin miks med spillertyper.
+ Har etablert seg i Tippeligaen. Kan sikte seg høyere opp på tabellen.
+ Supporterne i Sarpsborg er trofaste, og laget vil alltid ha supporterne i ryggen.
+ Er et solid hjemmelag. Kun to tap på hjemmebane i fjor.

Minuser:
- Har mistet to av sine viktigste spillere i Gudmundur Thorarinsson og Jeremey Berthod.
- Klubben virker å være avhengig av å måtte selge sine beste spillere for å holde kontroll på økonomien.
- Sliter på bortebane. To av tre seiere på fremmed gress i fjor var mot nedrykkslagene Brann og Sandnes Ulf.

Se opp for: Liridon Kalludra (23)
Midtbanespilleren kom til Sarpsborg fra Kristiansund allerede i september i fjor. Blitt beskrevet som en teknisk og temposterk spiller med bra spilleforståelse. Endte opp på åtte scoringer og ni assist forrige sesong i første divisjon og kan bli et friskt tilskudd i Tippeligaen.

Martin Wiig om tipset:
- Jeg håper vi kan gjøre det bedre enn i fjor, men jeg innser at det kommer til å bli utrolig jevnt rundt midten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.