Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB scanpix

Zlatan vs. Ronaldo

To av klodens beste spillere skal gjøre opp om én VM-plass når Portugal tar i mot Sverige til playoff-duell.

Kommersielt

Sportspills meny fredag:
V4 Romme:Nettavisens fredagssuksess
Eksperten:Spill Nettavisens populære andelslag
Oddstips:Kroatia tar første stikk

Midtukekupongen fra Norsk Tipping består av oppgjør fra VM-kvaliken, privatlandskamper og engelske League Two.

Bonuspotten er oppe i 490.000 kroner. Bonuspotten tilfaller en eventuell alenevinner på dagens kupong.

1. Portugal – Sverige
VM-kvalik, playoff, kamp 1 av 2. Portugal havnet på annenplassen i Gruppe F etter flere glipper mot antatt svakere motstand. Ronaldo og co spilte 1-1 mot både Nord-Irland og Israel på hjemmebane, og mistet dermed verdifulle poeng i kappløpet mot gruppevinner Russland. Var også nære ved å tape mot israelittene i Tel Aviv, men Coentrão reddet ett poeng tre minutter på overtid. Tapte én kamp i kvaliken, mot Russland på bortebane, men er uten tap på hjemmebane i kvalik-spill siden 2008. Har en skadefri tropp og kan stille med sine beste menn.

Det var lite å gjøre med suverene Tyskland i gruppe C, men svenskene kan likevel koste på seg et lite glis etter deres legendariske opphenting mot gruppevinneren i Berlin. Greide derimot ikke å dra nok en kanin opp av hatten i returmøtet, som endte med 3-5 tap. Spilte på seg 6-2-2 totalt gjennom kvaliken. De øvrige poengtapene kom mot Østerrike på bortebane, samt 0-0 hjemme mot Irland.

Naturligvis mye fokus på duellen mellom Zlatan og Ronaldo før kveldens oppgjør, og utfallet av matchen kan i stor grad påvirkes av hvilke av stjernene som skinner sterkest. Portugal er satt opp som favoritter, men vi tror svenskene er kapable til å få med seg et godt resultat hjem. HU

2. Ukraina – Frankrike
VM-kvalik, playoff, kamp 1 av 2. Godkjent kvalik av Ukraina, som vant fem av seks kamper i 2013 og endte til slutt på annenplassen i gruppe H, ett poeng bak England. Begge oppgjørene mot britene endte uavgjort, mens deres eneste tap kom hjemme mot Montenegro. Ledes Anatoliy Tymoshchuk (Zenit St. Petersburg), resten av troppen består av spillere fra den hjemlige ligaen. Skal ikke være noen skadeforfall til dagens kamp. Er uten tap på sine elleve siste kamper, og har holdt nullen i syv dem.

Frankrike måtte innfinne seg i å være outsidere bak regjerende mester Spania i gruppe I, men etter les Bleus tok ett sterkt bortepoeng mot Spania i fjor så det åpent ut. Deschamps og co endte likevel opp på annenplassen etter spanjolene vant 1-0 i Paris. Spilte på seg 6-2-1 totalt. Eneste øvrig poengtap kom mot Georgia borte (1-1). Kan i likhet med vertene still med sine beste menn.

Frankrike har på papiret det sterkeste mannskapet, men vi tror uavgjortfaren er høy i det første oppgjøret. UB

3. Hellas – Romania
VM-kvalik, playoff, kamp 1 av 2. Hellas og Bosnia og Hercegovina endte begge opp med 25 poeng i gruppe G, men grekerne måtte til slutt ta til takke med annenplassen med dårligere målforskjell. Eneste tap kom mot nettopp Bosnia på bortebane, mens det omvendte møtet endte 0-0. Fortsetter å dyrke sin gjerrige stil; grekerne vant 1-0 i fem kamper og holdt nullen i åtte av ti. Eneste skadefravær er Schalke-spilleren Kyriakos Papadopoulos (f) som sliter med en kneet.

Romania stakk til slutt av med annenplassen i gruppe D bak suverene Nederland. Vært gjennom en variabel kvalik, hvor de blant annet slo Tyrkia på bortebane for litt over et år siden, mens returmøtet i september endte med 0-2-tap. Tok seg greit av de antatt svakere lagene som Estland og Andorra, mens nærmeste utfordrer Ungarn ble slått 3-0 hjemme og holdt til 2-2 borte.

Tottenham-spilleren og kaptein Vlad Chiriches (f) må stå over med en brukket nese. Førstekeeper Ciprian Tatarusanu skadet ryggen tidligere i uken og er usikker. Manchester City målvakten Costel Pantilimon er hentet inn som mulig erstatter.

Blir neppe noen målfest i Athen i kveld, men vi tror grekerne holder nullen og får med seg minst ett mål før returmøtet. H

4. Island – Kroatia
VM-kvalik, playoff, kamp 1 av 2. Island skal ut i VM-kvalik for første gang i landets historie. Islendingene stod i fare for å bli forbigått på siste kampdag i kvaliken, men når Slovenia tapte mot Sveits, og islendingene fikk med seg ett poeng fra Ullevaal var saken klar. Endte opp med 17 poeng og 5-2-3 totalt. Hjemme i Reykjavik ble det full pott mot Norge, Albania og Kypros, mens oppgjørene mot Sveits og Slovenia endte med tap. Fikk senere revansjert seg mot sistnevnte i Ljubljana, og imponerte også med 4-4 i Bern. Ledes av rutinerte Lars Lagerbäck, som førte Sverige frem til fem sluttspill. Treneren melder om en positiv stemningen i troppen, men ber om realistiske forventinger før oppgjøret.

Troppen skal være skadefri, men Birkir Sævarsson må stå over med karantene.

Kroatia knivet lenge med Belgia om topp-plassen i gruppe A, men etter en svak avslutning på kvaliken må de altså ut i playoff. Kroatene startet lovende med 16 av 18 mulige poeng - eneste poengtap kom mot Belgia borte - men etter sommeren sjokktap hjemme mot Skottland resignerte laget fullstendig. Kun ett poeng ble hentet fra de fire siste kampene, og kvaliken ble avsluttet med 0-2-tap borte for Skottland. Dermed var det på tide med et trenerbytte. Ny mann inn er tidligere U21-trener Niko Kovac, som får sin debut i dag.

Eneste skadefravær er backen Ivan Strinic. Spissen Ivica Olic sliter med en ryggskade og betegnes som usikker.

Island spilte på seg flere gode resultater i kvaliken, men i dag tror vi de kommer til kort. Kroatene hadde en svak avslutning, men nå som det gjelder mest bør laget heve seg flere hakk. Med spillere som Mario Mandzukic, Luka Modric og Niko Kranjcar på banen skal det være klar fordel til gjestene. Er en viss fare for at kroatene spiller defensivt, men Island må samtidig frem for å sikre seg et godt utgangspunkt før returmøtet. UB

5. Danmark—Norge
Privatlandskamp. Danmark ble nummer to i gruppe B, men som dårligste gruppetoer ble det ikke noe playoff-match på drengene. Viste voldsomme svingninger gjennom kvaliken; bunnen ble nådd med 0-4-tapet mot Armenia i Parken, men danskene fikk senere revansjert seg i returmøtet. Var kun ett mål unna playoff, men italienerne ødela festen i Parken og utlignet til 2-2 på overtid. Skal ikke være betydelig forfall til dagens kamp. Midtbanespilleren Leon Andreasen (Hannover) er skadefri og tilbake i troppen

Norge må følge nok et mesterskap fra sidelinjen etter en svak innsats i kvaliken. Endte på 4.plass i gruppe E med 3-3-4 totalt, og var hele tolv poeng bak Sveits på topp. Vant én kvalikkamp i 2013, hjemme mot tabelljumbo Kypros. Per-Mathis Høgmo satser på et generasjonsskifte skal gi landslaget et nødvendig løft, og har tatt ut fem spillere uten A-lagskamper. Ørjan Nyland, Martin Linnes, Mats Møller Dæhli, Stefan Strandberg og Jørgen Skjelvik kan få sin debut mot Danmark.

Brede Hangeland har meldt forfall til dagens kamp. Tom Høgli tar over kapteinsbindet i midtstopperens fravær.

Begge lag kommer trolig til å stille alternativt, men vi holder uansett danskene som favoritter på hjemmebane. H

6. Tyrkia—Nord-Irland
Privatlandskamp. Tyrkia var lenge i posisjon til å kapre annenplassen i gruppe D, men VM-håpet ble knust med 0-2-tap hjemme mot Nederland i siste runde. Endte på 4.plass med 5-1-4 totalt. Landslagssjef Faith Terim annonserte at han kommer til å teste ut nye og mindre kjente fjes i dagens oppgjør. Fenerbahces unge midtbanespiller Salih Ucan er en av flere nye navn i troppen. Bilal Kisa er tatt ut for første gang siden 2006, mens Nuri Sahin (Borussia Dortmund) blir hvilt etter anmodning fra Jurgen Klopp.

På skadelisten finner vi Recep Kivrak, Yusuf Erdogan, Mustafa Pektemek, Ertugrul Taskiran, Alper Potuk, Omer Toprak and Hakan Calhanoglu.

Nord-Irland vant kun én kamp gjennom kvaliken og havnet nest sist i gruppe F. Seieren kom tabelljumbo Luxembourg og nord-irene var aldri en reel utfordrer til å ta seg videre. Landslagssjef Martin O’Neill fikk nylig forlenget kontrakten sin med to år, til tross for at han kun har vunnet én kamp etter å ha blitt tildelt jobben i februar 2012. Må klare seg uten flere av sine faste i dag; West Brom duoen Chris Brunt og Gareth McAuley, samt Derby spissen Jamie Ward er blant forfallene. Kyle Lafferty har også meldt pass siden hans kone skal føde.

Tyrkerne stiller alternativt, men vi tror likevel vertene vinner over et skadepreget Nord-Irland. H

7. Italia—Tyskland
Privatlandskamp. VM-klare Italia og Tyskland møtes til dyst for første gang siden fjorårets EM-semifinale. Azzurri trakk som kjent det lengste strået den gang, og italienerne har faktisk aldri tapt mot Tyskland i hverken VM eller EM. Landslagssjef Prandelli har uttalt at han vil bruke dagens kamp, samt mandagens oppgjør mot Nigeria, til å teste ut nye formasjoner. Serie A toppscorer Rossi er syk og går sannynligsvis glipp av dagens oppgjør. Prandelli starter trolig med Balotteli og Osvaldo på topp.

Joachim Löw leder Tyskland for 100. gang, og håper samtidig på å bryte deres svake statistikk mot vertene. Slo Italia sist i 1995, siden har tyskerne tapt fire kamper og delt poeng i to. Cruiset gjennom kvaliken uten nevneverdige problemer, eneste feilskjær kom i 4-4-kampen mot Sverige. Ble det mestscorende laget i UEFA-kvaliken med sine 36 mål på ti kamper, og i de ni siste har tyskerne scoret tre eller flere mål.

Bastian Schweinsteiger, Per Mertesacker and Mario Götze er ute med skader, mens Miroslav Klose er skadefri og tilbake i troppen.

Italia har statistisk sett hatt et godt tak på tyskerne, men gjestene har sett meget sterke ut i kvaliken, og vi velger å dekke fullt ut. HUB

8. Polen—Slovakia
Privatlandskamp. Polen lå lenge i posisjon til å kjempe om en topplassering i gruppe H, men ble til slutt nummer fire etter tap mot England og Ukraina i de to siste avgjørende kampene. Holdt England til 1-1 på hjemmebane i fjor, men tapte senere hele 1-3 på samme bane mot gruppetoer Ukraina. Slo kun San Marino og Moldova i kvaliken og endte opp med 3-4-3 totalt. Ligger an til flere endringer i startelleveren og landslagssjef Nawalka har tatt ut syv debutanter i troppen. Dortmund-spillerne Blaszczykowski og Lewandowski er med i troppen, men i skrivende stund er det ikke kjent om duoen starter. Mateusz Klich er skadet.

Slovakia ble nummer tre i gruppe G, men var aldri i nærheten av å true Hellas og Bosnia og Hercegovina på topp. Vant kun én kamp i 2013, overraskende nok mot gruppevinner Bosnia og Hercegovina, men returmøtet tre dager senere endte med 1-2-tap på hjemme. Spilt tre treningskamper i år; tapte årets første mot Belgia borte (1-2), mens oppgjørene mot Sverige (hjemme) og Romania (borte) endte uavgjort.

Usikkerhet rundt lagoppstillingen gjør kampen vanskelig å bedømme, men vertene får tilliten på en utsolgt hjemmebane.

9. Irland—Latvia
Privatlandskamp. Dagens kamp blir første test for Irlands nye landslagssjef Marin O’Neill. Irene kvalifiserte seg som kjent til fjorårets EM, men VM-kvaliken endte med en fjerdeplass og 4-2-4 totalt. Slo kun Kazakhstan og Færøyene i gruppespillet. Vært igjennom fire treningskamper i år; eneste på hjemmebane endte med 4-0-seier over Georgia. Bortekampene mot England og Wales fikk ingen vinner, mens Spania ble for sterke i 0-2-tapet.

Robbie Brady (m) og Ciaran Clark (f) har trukket seg fra troppen grunnet skader, mens Anthony Pilkington er usikker.

Latvia endte nest sist i gruppe G med åtte poeng. Slo Lichenstein på hjemmebane, men maktet kun 1-1 i det omvendte møtet. Poenget var for øvrig deres eneste på bortebane. Spilt samtlige av sine treningskamper på fremmed gress i år; tapte de to første mot Japan og Qatar, mens oppgjørene mot Tyrkia og nå senest Estland endte uavgjort. Begynner å bli en stund siden latvierne vant en treningskamp, forrige seier ble tatt i 2008 mot Andorra.

Vi tror Irland får en god start under O’Neill og gir tipset til vertene. H

10. England—Chile
Privatlandskamp. England sikret seg VM-billetten som bestemann i gruppe H, ett poeng foran Ukraina. Gikk gjennom kvaliken ubeseiret har ikke tapt siden treningskampen mot Sverige i november 2012. Britene må klare seg uten Steven Gerrard og Kyle Walker, samt Man U-duoen Michael Carrick og Danny Welbeck. Sturridge og Lampard er usikre. Mye tyder på at manager Roy Hodgsen kommer til å eksperimentere med laget, og Southampton-duoen Adam Lallana og Jay Rodriguez kan få sin debut i dag.

Chile er likhet med vertene VM-klare etter en sterk avslutning i CONMEBOL. Ble nummer tre med 9-1-6 totalt. Tapte årets første i kvaliken, borte mot Peru, men vant senere fem av seks. 2-1 hjemme mot Ecuador sist. Sikret seg billetten etter en høydramatisk kamp mot Colombia på bortebane; Vidal og Sanchez sørget for 3-0-ledelse før halvtimen var spilt, men etter Chile ble redusert til ti mann var det Colombia hele veien inn. Kampen endte 3-3. Vidal blir derimot ikke å finne på dagens bane, Juventus-spilleren ble skadet i helgens toppoppgjør mot Napoli. Spilt fem treningskamper i år; Haiti, Egypt og Irak ble slått hjemme, mens borteoppgjørene mot både Brasil og Spania endte 2-2.

Begge lag har spilt på seg gode resultater i 2013; England har ikke tapt på de ti siste, mens Chile har ni strake uten tap. Gjestene var kun et overtidsmål unna å slå Spania i forrige treningskamp, og trener Sampaoli ankommer Wembley med mange av de samme spillerne i kveld. Vi tror chilenerne kan overraske og dekker fullt ut. HUB

11. Skottland—USA
Privatlandskamp. Skottland fikk en horribel start på kvaliken med kun to poeng på de seks første kampene, men skottene avsluttet med stil og vant tre av de fire siste. Overrasket stort med å slå gruppetoer Kroatia borte i sommer, og vant også returmøtet på siste kampdag. Avsluttet med 3-2-5 totalt. Spilt to treningskamper i år, hvor de har slått Estland hjemme og tapt mot England borte.

James Forrest, Chris Burke, James Morrison, Allan McGregor og Shaun Maloney er ute med skader. Robert Snodgrass and Steven Fletcher gikk glipp av tirsdagens trening, men skal være kampklare i dag.

USA toppet CONCACAF gruppen med 22 poeng og er klare for sitt syvende strake sluttspill. Amerikanerne har allerede spilt 21 kamper i år (VM-kvalik, Gold Cup og privat inkludert), og har kun tapt én av de 16 siste. Spilt fem treningskamper i 2013; slått Bosnia- Hercegovina, Guatemala og Tyskland, tapt for Belgia og delt poeng med Canada.

USA knuste skottene 5-1 sist lagene møttes til dyst i mai i fjor. Vi tror det blir langt jevnere i dag. HUB

12. Newport County—Hartlepool United
Kupongens siste kamp er hentet fra engelske League Two.

Newport County har opparbeidet seg gode 5-1-1 på hjemmebane, men er ikke bedre enn nummer ti grunnet deres labre poengfangst på fremmed gress (1-4-3). Skal ut i omkamp i FA-cupen etter sist helgs oppgjør mot Conference-laget Braintree endte uavgjort. Tapte 1-4 mot serieleder Fleetwood Town på bortebane i forrige ligakamp, og har formutvikling på 2-2-1. Vunnet de tre siste på hjemmebane, hvor de kun har tapt mot Morecambe (5.) så langt.

Hartlepool ligger tre plasser bak vertene med to poeng mindre. Slo Dagenham (11.) 2-1 sist og har vunnet fire av de fem siste. Tapte derimot forrige bortekamp 0-1 mot Scunthorpe (8.) og har 2-3-3 på fremmed gress.

Newport har spilt på seg gode tall på hjemmebane, men møter nå formlaget i serien. Vi tror det kan svinge begge veier. HB

Følg dagens kamper live på Nettavisen

96-rekker
1. Portugal – Sverige HU

2. Ukraina – Frankrike UB

3. Hellas – Romania H

4. Island – Kroatia B

5. Danmark—Norge H

6. Tyrkia—Nord-Irland H

7. Italia—Tyskland HUB

8. Polen—Slovakia H

9. Irland—Latvia H

10. England—Chile HB

11. Skottland—USA HU

12. Newport County—Hartlepool United HB

Klikk her for å levere dette spillet på nett
Klikk her for å levere dette spillet på mobilen

432-rekker
1. Portugal – Sverige HU

2. Ukraina – Frankrike UB

3. Hellas – Romania H

4. Island – Kroatia UB

5. Danmark—Norge H

6. Tyrkia—Nord-Irland H

7. Italia—Tyskland HUB

8. Polen—Slovakia H

9. Irland—Latvia H

10. England—Chile HUB

11. Skottland—USA HUB

12. Newport County—Hartlepool United HB

Klikk her for å levere dette spillet på nett
Klikk her for å levere dette spillet på mobilen

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus