I forrige måned ble det kjent at en lang rekke norske uavhengige plateselskaper trekker seg fra den populære musikktjenesten Spotify. Årsaken er flerdelt, men hovedgrunnen er at de mener de får betalt altfor lite for musikken de leverer - primært fordi inntektene er så dårlige på den reklamefinansierte gratistjenesten.
- Vi er ikke mot hele tjenesten, bare den delen som er gratis. Den har vært et stort eksperiment for å teste nye modeller. Derfor oppfordrer vi våre medlemmer nå til å tenke seg om. De får drive butikken sin selv, men bør vurdere andre løsninger, sa styreleder Larry Bringsjord i FONO til Dagsavisen.
Forsvinner fra tjenesten
Resultatet er at en lang rekke norske artister som i dag er å finne på tjenesten, ikke vil være tilgjengelig etter nyttår.
Dermed får den norske tjenesten Wimp et solid konkurransefortrinn, fordi de bare har en betalingsmodell, og derfor er en yndet samarbeidspartner for de fleste.
Prøver å få folk til å betale
Det som er klar er at den reklamefinansierte gratismodellen for Spotify neppe har vært den store økonomiske suksessen de hadde håpet på. De har rett og slett ikke klart å lokke nok brukere over til betalingsmodellen, og derfor har de nå også innført to forskjellige abonnementsløsninger, en til 49 og en til 99. Dermed håper de at inngangsporten for betaling skal bli lavere enn tidligere.
Tjenesten er ikke tilgjengelig i USA ennå, og hovedårsaken til dette skal være at de fire store plateselskapene i verden ikke ønsker at gratisløsningen skal være tilgjengelig i landet.
Les også: Slutt for gratis Spotify?
Anser gratisløsningen som en inngangsport
På spørsmål fra Nettavisen ønsker ikke Spotify å bruke like store ord om dette selv, men innrømmer at de ser på gratismodellen nærmest utelukkende som en inngangsport til tjenesten.
- Spotify Open tilbyr nye Spotify-brukere muligheten til å prøve tjenesten uten å måtte få en invitasjon, skriver PR-sjef Sofie Grant til Nettavisen.
Vil ikke tilby musikk bare til betalende
De norske plateselskapene har etterlyst en mulighet for å bare gi betalende brukere tilgang til deres musikk. Spotify avviser ikke denne muligheten direkte, men går langt i å antyde at gratisløsningen er viktig for dem.
- Vi mener at brukerne har rett til å velge hva som passer dem, og med våre fire nåværende produkter, håper vi at vi tilbyr brukerne rikelig med alternativer. Spotifys mål er å tilby en tjeneste som tilbyr musikkfans å høre på hva de vil, når de vil, hvor de vil, sier Grant.
I dag har tjenesten et bibliotek på 8 millioner sanger, og de hevder å legge til rundt 10.000 nye sanger daglig.
Dreper platesalget eller piratvirksomheten?
Øyvind Staveland i Vamp, mener at tjenesten går ut over platesalget. Spotify har derimot en helt annen tilnærming til saken.
- Vi ønsker at folk skal høre på og dele musikk så enkelt som mulig, noe som til slutt betyr at de trekkes vekk fra piratvirksomhet og inn i et miljø som både fans og artister har utbytte av.