Gå til sidens hovedinnhold

Sprikende eventyr

Med hjertet på rette plassen redder Ella både seg selv, prinsen og hele kongeriket. Et gammelt eventyr med ny innpakning.

Den forheksede Ella (Ella Enchanted) – USA 2004. Regi: Tommy O'Haver. Med: Anne Hathaway, Hugh Dancy, Minne Driver, Joanna Lumley, Cary Elwes og Vivica A. Fox.

Aldersgrense: Tillatt for alle.

Dette er en barnslig blanding av eventyr, musikal, komedie og actionfilm. En film basert på boken til Gail Carson Levine med samme navn. Spørsmålet er om historien og filmen er en hyllest eller vandalisme av sjangeren. Fasiten må bli at «Den forheksede Ella» faller ned en plass midt i mellom.

For å ta det positive først: Ella, spilt av Anne Hathaway, er ei ung dame med masse bein i nesa. Dette til tross for at hun fikk en noe slitsom gave av feen Lucinda rett etter fødselen. En trolldom som nnebærer at Ella skal være lydigheten selv. Hun gjør automatisk det andre befaler henne.

Etter hvert som årene går, blir denne egenskapen både uholdbar og farlig. Onde krefter kan lett missbruke den snille jenta om de fikk vite hvilken hemmelighet hun satt inne med.

Levine har ellers skrevet et eventyr med masse sprø figurer. For de yngste gjør det ingenting om kjemper, alver og mennesker er kopiert og dratt inn i historien fra alle kanter. Rettferdigheten seirer jo til slutt - som i alle gode eventyr. Prinsen får sin prinsesse og ender ikke opp med den onde halvsøsteren.

Skal man først begynne å pirke litt borti sammensuriet av gode intensjoner kommer alt søppelet lett til syne.

Før i tiden var et eventyr fra gamle dager, et eventyr fra gamle dager. Her flommer det over av moderne elementer som postbokser, magasiner, rulletrapper og asiatisk kampsport. Alt er gjort med overlegg, og alt er blandet inn med ganske dårlige kulisser og rekvisitter.

Det kan hende at filmskaperne på denne måten prøver å komme litt nærmere en målgruppe fra 7 til 15 år. For andre vil en slik filmatisering være med på å viske ut eventyrets ekte magi.

Et eventyr for de yngste kunne også greid seg uten all slåssingen. I dagens underholdningsverden er dette blitt ganske uskyldig, men en glorifisering av voldshandlinger vil aldri føre noe godt med seg.

Det hjelper lite at vår godhjerta, men akk så lydige heltinne er snill mot alt og alle. I et samfunn der alver bare kan underholde og kjemper er slaver er det godt at noen kan påvirke en fremtidig konge. Sånn passe søtt og sånn passe patetisk.

Reklame

Stor oversikt: Årets sommersalg 2021