Legenden om julenissen startet antakelig med Sankt Nikolaus, født i Patara år 270 og døde 6. desember år 345 i Myra i Tyrkia. Han ga anonyme pengegaver til fattige.

St. Nikolaus var barnas beskytter, og er i dag en av de mest populære helgenene i Hellas. Men etter sin død, legger legenden mer vekt på hans sjenerøse personlighet. Han feires den dag i dag i mange land den 6. desember, og den norske primstaven har også et merke på denne dagen til minne om St. Nikolaus.

Hva heter julenissen i..

Danmark

Julemanden

Finland

Joulupukki

Frankrike

Père Noël

Island

Jolasveinn

Italia

Babbo Natale

Nederland

Sinter klaas

Spania

Papà Noel

Storbritania

Father Christmas

Sverige

Jultomten

Tyskland

Weihnachtsmann

Likhetene med julenissen
St. Nikolaus hadde langt hvitt skjegg og lang rød bispedrakt, mens dagens julenisse også har skjegg og lang rød frakk. St. Nikolaus red på esel, julenissen blir dratt i en slede av reinsdyr. St. Nikolaus hadde bispehatt som nå har blitt til nisselue. Fra 1200 tallet av har man også hørt av St. Nikolaus gikk fra dør til dør og spurte barna om de hadde vært snille, for så å gi dem en gave.

St. Nikolaus flytter til Amerika
Etter den protestantiske korstoget over Europa ble feiringen av St. Nikolaus forbudt i noen land, men Nederlenderne tok allikevel med seg den gamle katolske skikken om St. Nikolaus til Amerika da den store emigreringen startet på 1700 tallet. Sinter Klaas som han het på nederlandsk, ble raskt til Santa Claus og skikken spredte seg på hele det amerikanske kontinent.

Julaften
Etter flere tiår med St. Nikolaus syntes protestantene at det tok seg bedre ut at man flyttet ”barnefesten” til å sammenfalle med Jesus fødsel. Dermed ble det til at St. Nikolaus kom til barna den 24. desember i stedet for den 6. desember som tidligere.

Barnefortelling
I 1821 skrev en amerikansk pastor, Clément Clarke Moore, en julefortelling for barn hvor en sympatisk og hyggelig julenisse hadde hovedrollen. Personen ble kaldt julenisse, og hadde slede og åtte reinsdyr. Han byttet ut bispehatt med en rød lue, og korset med en polkagris-stav.

Nisse i ny drakt
I 1860 tegnet Thomas Nast, en karrikaturtegner i New Yorks Harpers’s Illustrated Weekly, julenissen slik vi er mer vant til å se han i dag. Julenissen fikk en rød drakt med hvite skinnkanter, og et bredt skinnbelte rundt den omfangsrike magen.

Nissen som reklameplakat
1931 skulle bli året da julenissen for alvor ble kjent. Haddon Sundblom tegnet en reklameplakat for Coca-Cola for å øke salget av brus på vinteren. Hovedpersonen var en hyggelig, sympatisk fyr, med rund mage, røde bukser og rød stor jakke. I løpet av de neste 35 årene gikk illustrasjonen som en farsott rundt verden, som reklameplakat for Coca-Cola, og nissen slik vi kjenner den i dag ble allment akseptert.