Gå til sidens hovedinnhold

Overdådig St.Petersburg

Få de beste tipsene til verdens nordligste millionby - St. Petersburg

HTML EMBED

Miniguide til St. Petersburg

For drøyt 300 år siden var utløpet til elva Neva et våtmarksområde med en liten svensk garnison, men Peter den store visste hvor han ville ha byen sin. Med sin strategiske posisjon i Østersjøen, skulle byen åpne Russland mot Europa og omvendt. Tsaren lykkes på mange vis, og St. Petersburg fremstår den dag i dag som en overdådig by, med brede avenyer, imponerende museer, praktbygg og levende kulturliv. Temmelig romantisk er den også.

Saken fortsetter under bildet

Fakta om St. Petersburg

Hvor Innerst i Finskebukta, lengst øst i Østersjøen.
Når Aller helst under De hvite nettene fra mai til juli, og helst ikke vinterstid.
Hvorfor Et praktfullt utstillingsvindu av en by – pompøs, mystisk og proppet med historie.

Innbyggere 4,9 millioner
Nødnummer Ambulanse 03, politi 02, brann 01
Valuta 100 russiske rubler =18,35 NOK

Turistinformasjon

Slik kommer du til St. Petersburg

Norwegian flyr til St. Petersburg fra Gardermoen to ganger i uka. Mange nordmenn besøker også byen gjennom cruise, for eksempel Østersjøen rundt, eller via et elvecruise fra Moskva. Kalinkatours, Vikingreiser, Escape Travel , Wondercruises, Nordmann reiser, Cruisespesialisten eller Ask Mr. Cruise kan hjelpe deg med et elvecruise. Det går også ferger fra blant annet Stockholm og Helsingfors.

NB: Husk at nordmenn trenger visum til Russland. Kjøper du en pakke hjelper reiseselskapet deg. Det finnes unntak for cruisepassasjerer. Mer informasjon på hjemmesiden til Russlands ambassade i Oslo.

Kom deg rundt i St. Petersburg

St. Petersburg sprer seg bredt utover, og selv om metrostasjonene – 65 i tallet fordelt på fem linjer – ikke ligger altfor tett, er metroen det mest effektive fremkomstmiddelet. Ukeskort koster rundt 42 kroner. Ha uansett med gode sko, for dette er en by der mye bør tas til fots. Flat som den er, burde byen vært ypperlig for syklister, men trafikkmønstret er dog ikke spesielt godt tilpasset den slags. Likevel kommer det seg og sykler kan leies hos Skatprokat.

Saken fortsetter under bildet

Før du drar til St. Petersburg

Les Dostojevskijs «Forbrytelse og straff» er tidenes beste krimroman, og dypt forankret i St. Petersburgs gater og smug.
Se «Den russiske arken» (2002) er Aleksander Sokurovs virtuose kraftpresatsjon av en film, der han i én eneste tagning og med 867 skuespillere sveiper gjennom Eremitasjen og deler av russisk historie.
Hør Det sovjetiske rockebandet KINO ble dannet i St. Petersburg (den gang Leningrad) i 1981, og deres poetiske låtperler er svært hørbare den dag i dag. Sjekk ut albumet «Blood Type»!
App «St. Petersburg Guide – Lonely Planet» (iPhone, 42 kr)

Visste du at byen het St. Petersburg fram til 1914, deretter Petrograd i 10 år til Lenins død i 1924, så Leningrad frem til 1991, da den fikk tilbake sitt opprinnelige navn?

Opplevelser i St. Petersburg

1. Eremitasjen

Eremitasjen, som inkluderer det berømte Vinterpalasset (bildet), er ett av verdens største og mest overveldende museer. Med drøyt tre millioner objekter, rekker du kun over en brøkdel, så finn på forhånd ut hvilke rom du vil prioritere, for eksempel de med italiensk renessansekunst i Vinterpalassets 2. etasje, eller de nederlandske gullaldermalerne i vestvingen i bygningen kalt Den nye eremitasjen. (PST: Første torsdag i måneden er det gratis inngang. Mandager er det stengt.) Sjekk også ut Det russiske museet, som er et pusterom når køene på Eremitasjen blir for lange.

2. Dostojevskijs St. Petersburg

Mange store forfattere har vandret rundt i Russlands kulturelle (og lenge også politiske) hovedstad, ikke minst Fjodor Mikhajlovitsj Dostojevskij. Du kan besøke hans siste hjem, som i dag er et lite, men fascinerende museum, bli med på guidet vandring til sentrale steder fra forfatterens liv og bøker, eller bo på temahotellet Sonya, med interiør inspirert av «Forbrytelse og straff».

3. Nevskij Prospekt

«Det finnes intet flottere enn Nevskij Prospekt – ikke i St. Petersburg i alle fall, for i St. Petersburg er den alt», skrev forfatteren Nikolaj Gogol. Paradegaten breier seg 25 meter utover og fire kilometer bortover midt i sentrum. Her kan du rusle gjennom russisk historie, studere storslått arkitektur, shoppe til plastkorta smelter, nyte gateunderholdning og ta årets første eller siste utepils. Blant de mange høydepunktene verdt et stopp kan vi nevne Stroganov-palasset, Kazan-katedralen, det store kjøpesenteret Gostiny Dvor og mathallen Yeliseevskiy Gastronom.

4. Russisk karusell

Turistenes St. Petersburg er preget av museer, monumenter, kunst, teater og generell «høykultur». Trenger du et lettere avbrekk, så ligger fornøyelsesparken Divo Ostrov kun en kort t-banetur utenfor sentrum (ved stasjonen Krestovsky ostrov). Her kan du la deg snurres rundt, slenges i loop og svinges svimmel i attraksjoner med navn som «Skrikende ekorn», «Virvelvind» og «Stjerneflyger». Det er gratis inngang, og du betaler kun for turene du tar.

Gode restauranter i St. Petersburg

Palkin åpnet dørene i 1874, og er en klassisk institusjon av en restaurant på Nevskij Prospekt. Fireretters gourmetmeny til 460 kr.
Nevskij Prospekt 47

I restauranten og vinbaren Sadko kan kelnerne brått bryte ut i sang, og de kan virkelig synge! Et trivelig sted med russisk kjøkken og modernistisk stil.
Ul. Glinki 2

Det russiske vodkamuseet har egen restaurant, og du behøver ikke tylle i deg russiske mengder av den tradisjonsrike sterkdrikken om du ikke vil. Foretrekker du helt alkoholfritt, så bestill kvas. Behagelig prisnivå og god stemning.
Konnogvardeysky Bulvar 5

Gode hoteller i St. Petersburg

Budsjett Activ Hostel er rent og pent, og ligger på selve Nevskij Prospekt. Kun fellesrom med minst fire senger, men prisen er uslåelig. Natteleie fra 78 kr per person.
Nevskij Prospekt 88

MiddelsRadisson Sonya Hotel er lekkert innredet med inspirasjon fra – av alle ting – Dostojevskijs eksistensielle, mørke roman «Forbrytelse og straff». Dobbeltrom fra 800 kr.

LuksusPushka Inn ligger like ved Vinterpalasset i en lekker 1700-tallsbygning. De fleste rom har utsikt til elva. Dobbeltrom fra 1000 kr.
Naberezhnaya reki Moyki 14

HTML EMBED

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Visste du at St. Petersburg er verdens nordligste millionby?

Visste du at St. Petersburg er vertskap for over 100 kulturfestivaler årlig, hvorav rundt 50 regnes som internasjonale?

Kommentarer til denne saken