Gå til sidens hovedinnhold

St. Petersburgs beste

Den tidligere russiske hovedstaden St. Petersburg har museer for enhver interesse. Her er 9 anbefalte.

HTML EMBED

Følg oss på FACEBOOK

Beste museene i St.Petersburg

Eremitasjen

Du kommer ikke unna, og bør heller ikke forsøke. Dette er ikke bare det desidert fremste museet i St. Petersburg og Russland, men et av verdens aller viktigste (og største), i klasse med Louvre i Paris og Uffizi i Firenze.
Sett av minst én dag til å beundre Eremitasjen fra både utsiden og innsiden, og plukk på forhånd ut en håndfull rom du vil utforske spesielt. Du rekker uansett kun å beundre en brøkdel av de over tre millioner kunstverkene, arkeologiske funn og andre gjenstander spredd rundt i seks store bygg. Mange steder, spesielt i Vinterpalasset, vil du sågar ha nok med å beundre interiøret i seg selv.
Vær obs på at køene kan være formidable sommerstid, spesielt første torsdag hver måned, da adgang til samlingene er gratis.
www.hermitagemuseum.org
Dvortsovaya Ploshchad 2
Metro Nevskij prospekt

Det russiske museet

Dette staslige kunstmuseet er langt mindre kjent og besøkt enn Eremitasjen, noe som gjør det behageligere å besøke i høysesongen. Museet rommer verdens største samling av russisk kunst, og ble grunnlagt i 1895 i forbindelse med kroningen av tsar Nikolas II.
Hovedbygget er det såkalte Mikhailovskijpalasset, et prangende praktbygg i nyklassisistisk stil, som i likhet med Vinterpalasset er nesten like mye verdt et besøk for interiøret som for kunsten. Flere av utstillingshallene har nemlig beholdt interiøret fra den gang dette var en keiserlig residens.
www.rusmuseum.ru
Inzhenernaya Ulitsa 4
Metro Gostiny Dvor

Museet for ikke-konform kunst

I frisk kontrast til Eremitasjen og Det russiske museets herskapelighet har du dette alternativet. Museet, som er en del av kunstsenteret Pushkinskaya 10, vokste frem fra den alternative kunstscenen på 80- og 90-tallet, og selv om de samarbeider med de nevnte stormuseene, har de bevart sin kraft og sjarme.
Museet rommer både opprørsk kunst fra Sovjet-tiden og mer moderne verker fra både Russland, resten av Europa og USA.
www.nonmuseum.ru
Ulitsa Pushkinskaya 10
Metro Ploshchad Vosstaniya

Museum for politisk historie

I de fleste andre land ville nok et slikt museum vært temmelig uinteressant, men de politiske tumultene, intrigene og omveltningene i Russland – spesielt de siste hundre år – fascinerer langt utover landets grenser.
Les deg gjerne litt opp på forhånd, så får du mer ut av museets samlinger av propaganda, pamfletter og memorabilia fra slutten av 1800-tallet frem til i dag.
www.polithistory.ru
2-4, Ulitsa Kuibyshev
Metro Gorkovskaya

Dostojevskij-museet

Inngangen ned en kjellertrapp er beskjeden, men leiligheten der Fjodor M. Dostojevskij bodde, og blant annet skrev Brødrene Karamasov, er besteborgerlig nok.
Det meste er bevart slik det var da den store mesteren og Hamsuns fremste forbilde bodde og jobbet her, og med en guidet tur får du artige anekdoter om både familieliv og forfatterskap.
www.md.spb.ru
Kuznechny Pereulok 5/2
Metro Vladimirskaya / Dostoyevskaya

Det russiske vodkamuseet

Vodkaen har influert russisk liv og politikk på godt og vondt i hundrevis av år, og på dette vesle museet får du en innføring i den berømte drikkens spenstige historie.
Museet rommer også en imponerende samling flasker og vodkarelaterte dingser egnet til å både more, forbause og fascinere. Det deler nå lokaler med restauranten Russian VodkaRoom No1, og det er gode muligheter for smaksprøver selv om dere ikke skal spise. Alle informasjonstekster er på russisk, så sørg for å ta en guidet rundtur.
NB: Har du en eldre guidebok så vær obs på at museet for ikke lenge siden flyttet til andre siden av gaten.
www.vodkamuseum.su
Konnogvardeyskiy bul'var 4
Metro Nevsky Prospekt

Romfartsmuseet

Er du så gammel at du husker romkappløpet mellom Sovjetunionen og USA er dette beskjedne museet et must. Konkurransen mellom supermaktene var intens, kostbar og risikofylt, og her har du sjansen til å få historien fra førstnevntes side.
Museet er ett av flere inne i Peter og Pauls festning.
Petropavlovskaya Krepost 3
Metro Gorkovskaya

Artikkelen fortsetter under bildet

Hygienemuseet

Forbindelsen mellom renslighet og helse ble anerkjent påfallende sent. Ideen til dette kuriøse museet dukket opp allerede i 1877, men ble først realisert etter Sovjetunionens fødsel i 1919, for å opplyse befolkningen om renslighetens dyder.
Ustillingene bruker avskrekking som metode, og spesielt ekkel er delen der ulike kjønnssykdommer presenteres i grafisk detalj.
Blant museets mest kuriøse utstillingsobjekter er en av Pavlovs berømte hunder i utstoppet tilstand. (PS: Du finner en annen på Pavlov-museet på Vasilievskijøya.)
Italianskaya Ulitsa 25
Metro Nevsky Prospekt / Gostiny Dvor

Sjokolademuseet

Dette er strengt tatt en sjokoladebutikk av det fancy slaget, heller enn et museum, men like fullt verdt en titt. Her selges sjokoladeskulpturer i alle tenkelige former, og om du klarer å unngå at den smelter på veien, kan jo en søt og spiselig Lenin-byste være en artig suvenir.
«Museet» har også filialer i kjøpesenteret Bolshoi Gostiny Dvor og på Zhulovskogo Ulitsa 18.
Nevsky Prospekt 17
Metro Nevsky Prospekt

ABONNER PÅ REISER & FERIE

Kommentarer til denne saken