Gå til sidens hovedinnhold

Stabilt besøk for norske filmer

Norske filmer holdt seg på et godt nivå i forhold til den generelle nedgangen i besøket på norske kinoer.

(SIDE2): I år hadde norske filmer et besøk på 1,4 millioner, tilsvarende 14 prosent av totalbesøket i 2005 og nokså nær besøket i 2004.

- 1,4 millioner er et bra tall hvis du ser litt på kinobesøket over tid og da i forhold til 90-tallet, sier Lene Løken, administrerende direktør i bransjeorganisasjonen FILM&KINO.

Gullår i 2003

De siste fem årene har til tider vært eventyrlige for norsk film, selv om det nå har stabilisert seg de to siste årene.

- I 2001 hadde norske filmer et besøk på 1,8 millioner, mens vi i 2003 hadde superåret med et besøkstall på 2,3 millioner. Dette er eneste gang vi har vært oppe i slike tall for norske filmer, forklarer Løken.

Hun tror det var bredden av norsk film som den gang gjorde seg så bemerket. I 2003 hadde blant annet filmer som «Byddy», «Bare Bea», «Kvinnen i mitt liv», «United» og «Mors Elling» premiere.

Stabile kinoår

Besøket på norske kinoer tok seg ellers opp i annet halvår i fjor og endte på totalt 11,3 millioner. Dette er en nedgang på i underkant av 5 prosent i forhold til 2004.

- Besøket på norske kinoer holder seg forbausende stabilt. Selv om vi ser noen variasjoner fra år til år, avhengig av filmtilgangen, har vi stort sett hatt et besøk på mellom 11 og 12 millioner i året siden tidlig på nittitallet, sier Løken.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken