Gå til sidens hovedinnhold

Stadig færre blir norske

Hver sjette søker får ikke innvilget søknaden om norsk statsborgerskap.

(iOslo.no) Det er en økning på nærmere fem prosent siden 2005, skriver Dagsavisen.

For hvert år får stadig flere utenlandske statsborgere med opphold i Norge avslag av Utlendingsdirektoratet. Både Likestillingsombudet og Sivilombudsmannen stiller seg kritisk til at UDI ikke innvilger flere søknader. Men UDI avviser at det skal ha blitt vanskeligere å bli norsk.

Det stilles strenge krav til søkeren. Vedkommende må ha bodd i Norge i minst sju av de siste ti årene, ha gyldig oppholdstillatelse og ikke være straffedømt eller dømt til psykisk helsevern. Identiteten må også kunne dokumenteres. Ifølge assisterende avdelingsdirektør i UDI, Christine Wilberg Poulsson, skyldes de fleste avslagene en kombinasjon av disse. Økningen i antall avslag forklares med den nye lovgivningen.

- I 2006 kom ny statsborgerlov med noen endringer i beregningen av botid. Et annet forhold som kan spille inn er endringer i søkermassen, sier Wilberg Poulsson til Dagsavisen.

Leder i Norsk Innvandrerforum, Athar Ali, sier til Dagsavisen at de mange avslagene er bekymringsfulle og skaper utrygghet for mange innvandrere.

Les flere nyheter på iOslo.no

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar