Gå til sidens hovedinnhold

- Det er mye humor i depresjon

Stand up

Nå kommer superkomiker Jack Dee til Norge.

Han begynte med stand up ved en ren tilfeldighet, men har i løpet av de siste 20 årene bygget seg opp til å bli en av Storbritannias mest elskede og respekterte komikere. Med sin karakteristisk «dead pan»-humor og sarkastiske vri på observasjonskomikk er Jack Dee et velkjent navn over dammen.

Nå tar han turen til Norge og skal underholde publikum i Oslo, Bergen og Trondheim.

- Jeg ser virkelig fram til det. Det er alltid stimulerende og inspirerende å opptre for nytt publikum og på nye steder, samtidig som det er en utfordring, forteller engelskmannen til Side3 på telefon fra London.

Startet med en tilfeldighet

For nordmenn er Dee kanskje best kjent fra stand up-serien «Live at the Apollo», en serie som originalt ble het «Jack Dee: Live at the Apollo», da komikeren var programleder for serien.

Etter den tid har det blitt egne TV-serier, filmer, bok og utallige turneer Storbritannia over.

Men i motsetning til mange som får sitt kall til scenen tidlig i livet, var det tilfeldigheter som gjorde at Dee havnet i rampelyset. Faktisk var den daværende, unge kelneren så på søken etter noe «større» i livet at han i begynnelsen av 20-årene vurderte seriøst å bli prest etter å ha blitt oppslukt av kristendommen.

Men livet ville det annerledes og lyset kom en kveld i 1986, da han drakk til seg mot og gikk opp på scenen under en åpen-mic kveld på den legendariske humorbaren Comedy Store i London. Uten noe innøvd eller forberedt materiale, grep han mikrofonen og satte i gang. Til hans store overraskelse lo folk i salen av det improviserte settet. Etter Dee gikk av scenen kom han i prat med en av eierne av Comedy Store, Don Ward. Ward hadde fått med seg kelneren på scenen og likte det han så. Han oppfordret Dee til å skrive noe materiale og prøve seg igjen kvelden etter.

Resten, som man sier, er historie.

HTML EMBED

Skriver på veien

Nå er Dee altså klar for en liten norgesturné og kommer til Oslo 10. oktober, Kristiansand 11.oktober, Bergen 12. oktober og Trondheim 16. oktober.

Sist humorkongen var i nordlige trakter var en gang på 90-tallet, men det er så vidt Dee husker.

- Det må ha vært i 1992. Jeg husker jeg var i Stockholm, det var kaldt og jeg holdt show på en båt, humrer han.

Komikeren lover litt bedre uttelling for de som kommer for å se han i Norge.

- Det blir en samling av mine favorittvitser, blandet med noe nytt materiale. Noe av det beste med å være på turné er at du blir inspirert til å skrive nye vitser på veien om stedet du befinner deg. For meg er det den beste måten å gjøre stand up. Mitt materiale har alltid vært en pågående rapport fra mitt eget liv - hva foregår hjemme med familien, hvordan er det å konstant være på reisefot, på ferie med barn og så videre. Alt jeg prater om er basert på ting jeg selv har opplevd, om det så er noe overdrevet, humrer Dee.

- Så publikum trenger ikke å frykte bare gammelt materiale?

- Nei, nei. Det er viktig for meg å presentere vitser som aldri før har vært framført og det driver meg videre. Det blir deilig å sjekke nerven hos det skandinaviske publikummet og hvordan responsen blir, sier han entusiastisk.

HTML EMBED

Personlige demoner

At Jack Dee byr på seg selv er ingen hemmelighet.

Som mange andre berømte komikere har også den 53 år gamle komikeren sine laster. Gjennom hele karrieren har Dee vært åpen om sine problemer med alkohol og hvordan han har slitt med depresjoner.

Er det slik at man må ha personlig bagasje for å være morsom?

- Kanskje. Jeg tror mange komikere, spesielt dersom de oppnår suksess, sliter med å takle oppturene og nedturene i livet. For tro meg, kommer det oppturer, så kommer det nedturer. Mange faller nok inn i et mønster der de er konger på natta og fester til tidlig morgen, bare for å våkne opp ensomhet mens alle andre har et vanlig liv på dagen. Det kan være en farlig sirkel, sier Dee, før han legger til.

- Jeg tror derfor det er viktig å ta et steg tilbake og se seg selv uten ifra og stille seg selv spørsmål som «hvorfor drikker jeg?» eller «hvorfor tar jeg det dopet»? Det er først da man kan bryte ut av sirkelen, mener komikeren.

- Du har selv valgt å være åpen om dine egne problemer . Hvorfor det?

- Til slutt ble det bare naturlig for meg. Alt jeg prater om på scenen er på et eller annet vis selvopplevd, så det ble bare en del av tankeprosessen. Det ble et slags kreativt drivstoff. Men det har selvfølgelig to sider. Depresjon og alkoholproblemer er alvorlige temaer, men det kommer mye festlig ut av det. Det er mye humor i depresjon, og jeg tror å få utløp for det på scenen er en måte å takle det på, sier Dee.

53-åringen forteller at for han er ingen temaer «off limits», men han spøker aldri om noe bare for å provosere.

- Det er vel et gammelt ordtak som går «komedie er bare tragedie pluss tid», noe jeg tror stemmer. I mine øyne kan man spøke om hva man vil, men timing er viktig. Hadde Titanic skjedd i forrige uke kunne det vært vanskelig å lage god humor ut av det. På den annen side er humor også en god måte å uskadeliggjøre alvorlige temaer. Humor på nazistenes bekostning går for eksempel aldri av «moten», mye fordi det er et så stort tema, farlig og noe alle kjenner til. Å latterliggjøre dem, gjør dem til de idiotene de var, avslutter komikeren.

Jack Dee opptrer i Oslo 10. oktober, Kristiansand 11. oktober, Bergen 12. oktober og Trondheim 16. oktober.

I samarbeid med Oslo Comedy Festival gir Side3 bort to billetter til to heldige vinnere. Alt du trenger å gjøre er å sende oss en epost på denne lenken.

Husk å skriv telefonnummer og hvilken by du helst vil se Jack Dee opptre i. Vinnerne vil bli kontaktet på epost.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken