Gå til sidens hovedinnhold

- Selv idioter lærer noe nytt hver dag

Lewis Black

Kjent amerikansk komiker hamrer løs på politikere.

- La oss bare si det slik. Jeg skulle ønske at noen hadde løyet til Bush da han tok kunstfag. Jeg skulle ønsket at noen hadde rådet han til å følge kunstnerdrømmen, sier Lewis Black på telefon fra New York.

Den amerikanske komikeren er kjent for sin politiske humor, og er ikke redd for å lange ut mot både nåværende og tidligere politikere. Akkurat nå er det den tidligere amerikanske presidenten George W. Bush som får gjennomgå så ørene flagrer på undertegnede.

I april i år ble det nemlig kjent at den tidligere omstridte presidenten hadde gått løs på en karriere som kunstner. Resultatet var mildt sagt, eh, imponerende og Side3 lurte bare på om Black følte at Bush var bedre til å male enn å være president.

- Det hadde nok vært bedre for hele verden om han hadde forfulgt den kunstnerdrømmen, det er jeg overbevist om, sier han bestemt.

Sen suksess

For de som er ivrige tilhengere av «The Daily Show» med John Stewart er ikke den rablende Lewis Black en ukjent skikkelse. For det store norske publikum derimot er komikeren kanskje bedre kjent fra filmer som «Accepted», «Man of the Year» eller gjesterollen i komiserien «The Big Bang Theory».

Til tross for at Black er mest kjent i hjemlandet for sin politiske humor, startet 65-åringens karriere i teaterkulissene. Komikeren er nemlig utdannet dramatiker, og arbeidet i over et tiår i teatermiljøet i New York.

I motsetning til mange av sine komikollegaer i USA hadde Black aldri noen stor drøm om å fortelle vitser på en scene. Karrieren som komiker startet mer ved en tilfeldighet da han på 80-tallet begynte å varme opp publikum med vitser før forestillinger av egne teaterstykker. Etter at teateret han jobbet for ansatte en ny sjef på slutten av 80-tallet, valgte Black å slutte i jobben som dramatiker og satset på en karriere som komiker.

I mellomtiden gjorde han en rekke filmroller og TV-roller, blant annet i kultklassikeren «Jacob’s Ladder» med Tim Robbins fra 1990 og som pornoregissør i en episode av «Law and Order» året etter.

Etter mange år på slitne komiklubber løsnet Blacks karriere for alvor mot slutten av 90-tallet. Black hadde rundet 45 år da det virkelig «tok av», og til Side3 forteller at den sene suksessen har gjort at han sier «ja» til nesten alt han får forespørsel om å gjøre.

- Ettersom suksess kom såpass sent i karrieren hopper jeg på de sjansene jeg får, som for eksempel denne europaturneen. Du får opplevd mye mer dersom du sier ja. Jeg tror nok at jeg nyter karrieren mer nå enn hva jeg hadde gjort dersom jeg hadde slått igjennom som ung, mener Black.

Utenom arbeidet som skuespiller har stand up-komikeren og satirikeren også gitt ut en håndfull bøker, en rekke prisvinnende komediealbum, og spilt inn en rekke stand up-show for HBO og Comedy Central.

Med andre ord er 65 år gamle Black en gammel traver i den amerikanske stand up-verdenen, og i juni kommer han til Norge for første gang i forbindelse med sin europaturné. 4. juni er det Bergen som får besøk, mens 14. juni står han på scenen i Oslo før han tar turen til Trondheim 16. juni. Amerikaneren er dog ikke helt sikker på hvordan hans første norgesbesøk vil bli.

- Jeg har ingen anelse om hva jeg skal forvente meg. Broren min bodde en periode i Oslo, men jeg fikk aldri besøkt han mens han bodde der. Jeg har hørt at det er utrolig fint i Norge, og ser virkelig fram til å komme meg til Europa og vekk fra Statene en periode. Det er alltid morsomt å få sett andre deler av verden, sier 65-åringen til Side3.

En ekte sosialist

Lewis Black er noe så uvanlig som en amerikansk sosialist og har ofte proklamert fra scenen at han mener sosialisme er veien å gå for hjemlandet. Han gleder seg derfor til å komme til Skandinavia for å se hvordan systemet fungerer i praksis.

- Det blir spennende å få pratet med dere skandinaver og se hvordan dere har det, ikke minst hvordan systemet fungerer. Jeg føler at USA virkelig trenger en forandring og vi burde strebe etter å gjøre mer for landets innbyggere. Mens vi trykker ned folk som har arbeidet hardt og gjør jobben sin, hjelper dere dem med å holde seg flytende - spesielt i dårlige tider. For meg er det en god ting og noe vi burde gjøre mer av i USA, mener komikeren.

- Ditt materiale er veldig kritisk til politikere og ofte til USA. Ville det ikke bare vært bedre å flytte fra USA i stedet for å bo i «elendigheten»?

- Nei, det er for festlig å bo i USA. Det er for mange idioter her som underholder, så det ville vært galskap av meg å ha flyttet fra det. Når det er sagt, så vil jeg understreke at jeg synes det er ekstremt viktig å se andre deler av verden, kanskje spesielt for amerikanere som ofte får et bilde av sitt eget land kun gjennom ensidige amerikanske medier, forteller Black med sitt sedvanlige engasjement.

HTML EMBED

Komikeren lar sjelden en sjanse for å harselere med politikere gå fra seg, og blir ofte invitert på amerikansk TV for å ytre sine meninger. De siste årene har han også dedikert mye av sitt materiale til store politiske temaer som global oppvarming. Etter George W. Bush gikk av har Black gjentatte ganger langet ut mot Texas guvernør Rick Perry , politikeren Sarah Palin og kongresskvinnen Michele Bachmann, alle dypt religiøse politikere som ofte har uttalt sin skepsis om den globale oppvarmingens eksistens.

- Hvordan i helvete kan de ikke tro på global oppvarming, men allikevel være overbevist om at bortrykkelsenThe Rapture» - en tro på at alle kristne sjeler blir hentet til himmelen før armageddon, journ. anm.) er forestående? Global oppvarming er jo et faktisk mulig tegn på jordens undergang. De er noen tilbakestående idioter.

Den 65 år gamle komikeren sier han ikke helt forstår hvordan politikere som Palin, Perry og Bachmann kommer seg til makten.

- Det er jo bare noen tullinger som styrer. Å ikke tro på global oppvarming er utrolig når du har en stor gruppe mennesker som slår fast at det er reelt, og deres eneste jobb er å forske på global oppvarming. Vi har politikere som behandler fakta og forskningsrapporter som svart magi og heksekunst. 97 prosent av alle klimaforskere fastslår at global oppvarming er menneskeskapt. FN har konkludert med det samme. Noen politikere lukker øynene for de store problemene, og det gjør meg fly forbannet, melder Black bombastisk.

HTML EMBED

Utallige «fucks»

Den gamle traveren legger til at hans engasjement rundt global oppvarming ikke er basert på «tall han tar ut av løse luften», men flere uker med lesing og pugging.

Det er mer krevende å være komiker enn man skulle tro.

- Jeg tror neppe folk aner hvor mye arbeid det ofte ligger bak et stand up-show. Men informasjon er makt og det at jeg kan en hel del vitenskapelige fakta om for eksempel global oppvarming , gjør at jeg kan gi publikum et bedre show.

- Møter du ofte motstand blant publikum når du opptrer?

- Nei, ikke så ofte som man skulle tro, men jeg blir rimelig forbannet når folk krangler på fakta. For noen uker siden i Las Vegas havnet jeg i en diskusjon med en fyr i salen. La oss bare si at han ikke vant den diskusjonen, humrer Black.

- Amerikanere er jo kjent for å være patrioter. Opplever du noen gang kritikk fra salen når du er kritisk mot USA?

- Sjeldent. De fleste forstår at det jeg driver med er satire og humor. Jeg bare tuller. Forstår du ikke det kan du bare bli hjemme, eventuelt dra til helvete, sier komikeren før han bryter ut i en latterkule.

Under hele vår samtale er det en høflig og grei Black i andre enden av røret, men han lar seg fort rive med i temaer som engasjerer og det er stort antall «fucks» og «idiots» som går med før vår halvtime er over.

HTML EMBED

Det er kanskje derfor ikke rart at Lewis Black er kjent for å være noe hissig på scenen. Han både rabler og skriker seg igjennom et stort spekter av temaer i løpet av et show. Ikke ulikt Bill Hicks, George Carlin og Denis Leary, for de som kjenner til dem.

Selv har Black beskrevet sin humor som «å være på Titanic hver eneste dag, og samtidig være den eneste personen som vet hva som er på vei til å inntreffe».

Til Side3 hevder han at han ikke er like hissig av scenen.

- Nei, da hadde jeg dødd av hjerteinfarkt for lenge siden. Haha. Av scenen er jeg rolig, høflig og smiler mye mer. Dessuten liker jeg bedre å lytte enn å prate selv. Jeg forsøkte faktisk å skrike mindre og være mer rolig på scenen, men fansen likte det ikke. Tydeligvis kommer folk for å se meg skrike.

- Hvordan skriver man et manus til et «skrike-show»?

- Haha. Hadde jeg bare visst det. Jeg skriver faktisk ikke noe manus, bare nøkkelord og temaer jeg vil gå igjennom. Det meste materialet «skriver» jeg på scenen. Får jeg en idé utenfor scenen, er det også slik jeg skriver det ned – i nøkkelord. For eksempel var jeg nylig på ferie på Tahiti. Da jeg kom hjem hadde jeg en lapp hvor det sto «Tahiti-Krim halvøya-bryr meg ikke». Det betydde «jeg var på Tahiti, leste om situasjonen på Krim halvøya, kom fram til at jeg ikke bryr meg». Så bare bygger jeg videre på den tanken neste gang jeg står på scenen.

- Hva kan det norske publikum forvente av materiale når du kommer?

- Mange har nok sjekket meg opp på Youtube før showet eller er fans fra før av, mens noen aldri har hørt om meg. Derfor blir det en miks av gammelt og nytt.

Hater teknologi

65 år gammel har Black ikke overraskende mange synspunkter å dele med sitt publikum. Blant annet er han nådeløs mot sosiale medier og andre teknologiske «duppeditter», som han kaller det.

- På ditt forrige album, «In God We Rust», var du ganske åpen om ditt dårlige forhold med dagens teknologi. Har det blitt noe bedre?

- Nei, absolutt ikke. Jeg har vokst opp i en annen generasjon, så jeg henger etter i hvordan man bruker mobiltelefonen på et annet vis enn som en mobiltelefon. Men jeg synes det er synd at denne generasjonen heller kommuniserer med hverandre gjennom Facebook og Twitter, enn å prate sammen i «virkeligheten». Facebook og Twitter har ikke hjulpet noen her i verden, såfremt du ikke elsker katter. Det er uendelig mange kattevideoer der ute. Jeg holder meg derfor til telefon og e-post. Det er nok for meg.

HTML EMBED

-Du er jo selv på Twitter

-Ja, men jeg er ikke veldig aktiv. Jeg forstår ikke hvordan komikere klarer å skrive en vits på 140 tegn – det klarer jeg kanskje én gang hver sjette uke. Dessuten er det overraskende mange idioter på sosiale medier også. Det er utrolig hvor mange som slenger dritt bare for å starte en krangel.

-Er det ingen fordeler med sosiale medier?

- Jo, det er jo det. Se på «Den arabiske våren». At man kan starte en slik bevegelse på sosiale medier er jo fantastisk, men så er jo det virkelige spørsmålet hva som skjer i etterkant? Tenk bare på Egypt. Har ting blitt bedre der etter de erstattet Mubarak? Den dommen er ikke inne ennå, sier Black.

- Så har det blitt vanskeligere eller lettere å være politisk komiker etter internett-revolusjonen?

- Det er vel sånn cirka det samme. Det er lettere å ta politikerne i løgn og få dem fjernet. Dessverre er det slik at så fort du får fjernet én kommer det fire nye inn. Med dagens teknologi kan selv gjennomført inngrodde idioter lære seg noe nytt hver dag. Dessverre, avslutter Lewis Black, før han bryter ut i latter.

Lewis Black står på scenen i Bergen 4. juni. Oslo 14. juni og Trondheim 16. juni.

Reklame

Grillpakken som gir deg saftig mat

Kommentarer til denne saken