Gå til sidens hovedinnhold

Rått fra Clarke

Opp gjennom jazzhistoria har det vært noen rå bassister – det spørs om ikke Stanley Clarke fortjener en plass på pallen i alle fall.

Stanley Clarke
The Toys of Men
Heads Up/MUDI

Stanley Clarke har rukket å bli 56 år og har helt siden han slo gjennom for fullt sammen med Chick Corea på begynnelsen av 70- tallet med jazzrock-gruppa Return to Forever, blitt regna som en av jazzens yppersteprester både akustisk og elektrisk bass.

I perioder har han ikke vært inne i jazzrampelyset – han har jobba med mer poprelaterte prosjekter i lange perioder – med ”The Toys of Men” forteller oss at han på ingen måte har glemt gamle kunster. Dessuten er det vel mer eller mindre klart at Return to Forever gjenoppstår fra de hvilende og en Europa-turné til sommeren er ikke umulig.

Her møter vi Clarke i diverse settinger. Ved flere anledninger bare med han og hans akustiske bass og du verden for en styrke og inderlighet det er i uttrykket hans fortsatt. Vi får også hilse på hans faste band med Ronald Bruner, Jr. på trommer, Phil Davis og Ruslan Sirota på tangenter og Mads Tolling – her snakker vi vel djupe nordiske røtter – på fiolin. Dessuten dukker også Esperanza Spalding, som vi hadde gleden av å oppleve i Molde i fjor sommer, opp på vokal på to spor.

De som tror at Stanley Clarke har slakka på tempoet etter hvert, tar til dels grundig feil: Her går det ved enkelte anledninger unna i et tempo som UP garantert ville ha reagert på, men Clarke har så absolutt evnen til refleksjon også.

Det er liten tvil om at Clarke føler seg like hjemme i jazz- som i funk-verdenen og dessuten skinner hans fascinasjon for flamenco og klassisk musikk gjennom ved flere anledninger. ”The Toys of Men” har på sett og vis blitt en tilstandsrapport fra Clarke slik som man kunne forvente det. Vi snakker ikke akkurat om en instrumentalist som spiller noen beskjeden bakgrunnsrolle, men så har heller ikke Stanley Clarke noen grunn til det. Han bekrefter hvilken enorm begavelse han er og, sjøl om det kan bli i meste laget fra tid til annen, så er dette et svært hyggelig gjenhør med en storhet.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?