Gå til sidens hovedinnhold

Star Wars' arvtaker

Joss Whedons første film «Serenity» viser at det livner i lunder for en ny og spennende science fiction-serie.

Serenity (Serenity) – USA 2005. Regi Joss Whedon. Med Nathan Fillion, Gina Torres, Adam Baldwin, Alan Tudyk, Jewel Staite, Morena Baccarin, Summer Glau

Aldersgrense 15 år

Historien kan kanskje oppfattes som en smule latterlig, enkelte av effektene er ikke veldig framifrå, og noen ganger får vi følelsen av å følge «Red Dwarf» ut I verdensrommet - men «Serenity» er faktisk en science fiction-film som både hedrer de gamle klassikere og lover en pen fremtid for denne type filmer.

Joss Whedon er blitt kalt en wunderkind etter sin serie om Vampyrjegeren Buffy. Her gir han oss en film som påkaller langt mer følelser enn det George Lucas klarte for sin Anakin Skywalker i Sithenes hevn.

Vi er i fremtiden. Jorden har for lengst blitt utarmet og overvåket. Menneskene har flyttet ut og dyrket frem nye bosteder. Det hele holdes sammen av Alliansen, men deres jerngrep på universet settes ikke like stor pris på av alle. En av deres farligste fiender er River Tam (Summer Glau), en ung, synsk jente som broren klarer å befri fra deres fangenskap.

Vel om bord i skipet Serenity under den karismatiske kaptein Mal (Nathan Filion), begynner mysteriet om hvorfor River er så farlig, å nøstes opp.

Whedon har en filmstil (og muligens et budsjett) som står i stil med den aller første, og elskede, Star Wars-filmen. Som George Lucas gjorde den gang lener han seg derfor mer på figurene enn effektene, og det sitter som en kule. Referansene til både Han Solo, «Matrix», «Star Wars» og «Blade Runner» er påfallende, uten at det blir noen blåkopi.

Som i 1970-tallet «Star Wars» er nesten «Serenity» blottet for stjerner, men ikke uten politisk sting. Whedon viser klart til amerikanske myndigheters trang til å kontrollere sine egne etter 11. september og andre politiske betraktninger kommer også til syne. Dette er forsåvidt et element som godt kunne vært utbrodert nærmere, men tross alt, dette er underholdning.

Filmen baserer seg på den kortlivede TV-serien «Firefly», men lykkes langt bedre på det store lerretet.

Whedon skaper sci fi med hjerte og smerte. Så får vi håpe at han får flere sjanser og at han ikke blir fullstendig fortapt i effekter som George Lucas.

Reklame

Slik forvandler du mobilen til et kraftig varmekamera

Kommentarer til denne saken