Gå til sidens hovedinnhold

Anmeldelse: «Starcraft 2: Wings of Liberty»

«Starcraft 2» er Blizzard på sitt beste og verste.

Blizzard, akkurat nå mest kjent for «World of Warcraft», er antakeligvis den utvikleren i verden som mest prioriterer kvalitet fremfor kvantitet. Heldigvis er hvert spill verdt sin vekt i gull, og sanntidsstrategispillet «Starcraft 2» er intet unntak.

LES OGSÅ: Klar for «Starcraft 2»?

Spennende historie

Selv om vi har spilt betaversjonen mye og vært kjempefornøyde med det vi har sett, velger vi å la flerspillerdelen få utvikle seg litt før vi vurderer den skikkelig. Denne anmeldelsen gjelder med andre ord enspillerkampanjen, en enspillerkampanje som gjør de fleste konkurrentene til skamme.

HTML EMBED

Spillet bygger videre på den overraskende omfattende historien som begynte i «Starcraft» for 12 år siden. Du styrer, om enn ofte indirekte, Jim Raynor og skal kjempe mot den onde Dominion-organisasjonen og finne ut mer om Zerg-lederen Kerrigan. Jeg skal ikke avsløre noe av selve fortellingen, men med unntak av litt dødtid midt på er den både spennende og engasjerende.

Strålende fortellerteknikk

Noe jeg derimot vil snakke om, er måten Blizzard forteller den på. I tillegg til de obligatoriske og meget lekre mellomsekvensene, kan du mellom hvert oppdrag klikke deg rundt i ulike flotte omgivelser. Riktignok er det bare et fancy menysystem og du styrer ikke samtalene selv, men du lærer de ulike figurene å kjenne og får med deg mer av bakgrunnshistorien.

Bilder fra «Starcraft 2»:

(Artikkelen fortsetter under bildekarusellen)

3541

Omgivelsene byr på mye mer enn folk du kan snakke med og små snutter med informasjon – i tillegg til blant annet småspill og en særs underholdende jukeboks, kan du kjøpe oppgraderinger til enhetene dine, forske på ulike teknologier, hyre leiesoldater og styre hvilke oppdrag du tar.

Varierte oppdrag

Du har stort sett et par å velge mellom, og hvilke du velger bestemmer veien gjennom spillet. Hvis du vil se alle oppdragene må du spille gjennom «Starcraft 2» flere ganger, noe som neppe blir et problem – samtlige oppdrag er av ypperste klasse. Riktignok går de fleste ut på å utvide basen din, sanke ressurser og bekjempe motstanderne, men hvorfor og hvordan varierer. I tillegg er kartene uten unntak godt designede og skiller seg klart fra hverandre.

For eksempel går et oppdrag tidlig i spillet ut på å beskytte kolonister som skal evakueres fra en planet, du må navigere troppene dine gjennom labyrinter på leting etter mystiske gjenstander, og Blizzard har ikke vært redde for å leke med omgivelsene. «Starcraft 2» byr hele tiden på noe nytt og overraskende.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Strålende spillbarhet

Selve spillet er der hvor det, Blizzard-tradisjonen tro, har skjedd minst. Istedenfor å prøve å revolusjonere sjangeren, har utviklerne heller flikket enda mer på den strålende «Starcraft»-motoren og resultatet er meget bra. Menyer og tastatursnarveier er godt lagt opp, enhetene balanserte (også de nye) og du lærer hele tiden nye taktikker og teknikker.

Datamotstanderne setter deg konstant på prøve og du må være forberedt på å feile et par ganger, «Starcraft 2» er stort sett hektisk, krever at du følger med en rekke steder samtidig og er av og til nådeløst. Heldigvis plukker du hele tiden med deg ny kunnskap og det er skikkelig deilig endelig å klare et vanskelig oppdrag.

Gjenspillingsverdi

I tillegg til den store enspillerkampanjen og omfattende flerspillermodusen, som vi som sagt kommer tilbake til senere, kan du spille enkeltkamper mot maskinen, prøve deg på ulike utfordringer og sanke utmerkelser. Med andre ord, «Starcraft 2» gir god valuta for pengene.

Gameplay fra «Starcraft 2»:

(Se det første oppdraget i aksjon. Artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED

Teknisk har spillet lite å stille opp med sammenlignet med for eksempel «World in Conflict», men takket være et glimrende grafisk design ser det fortsatt meget bra ut. I tillegg sørger den litt mindre avanserte grafikken, sammen med Blizzards sans for å optimere ting, at spillet fungerer på de aller fleste maskiner.

Varm anbefaling

Alt i alt er «Starcraft 2» et meget godt spill som anbefales på det varmeste, uavhengig av om du liker strategispill eller ei. Den eneste grunnen til at det får fem og ikke seks, er at spillet strengt talt ikke gjør noe nytt. Ja, det fungerer bra, men det blir litt traust og Blizzard kunne godt forsøkt seg på litt innovasjon.

Bortsett fra den ene haken er dette gøy, utfordrende, variert og omfattende. Hvis du er en av de som planlegger å bruke sensommeren til å bli brun, bør du ikke kjøpe dette.

Se lanseringstraileren til «Starcraft 2»:

HTML EMBED


Dette spillet er testet på en stasjonær HP Pavilion Elite. Oppsettet inkluderer:

  • Prosessor: 1 x Intel Core i7 860
  • Minne: 6 GB DDR3 SDRAM
  • Grafikk: NVIDIA GeForce GTX 260 med 1.8 GB videominne
  • HDD: 1 x 1.5 TB - standard - Serial ATA-300

Maskinen er levert av Komplett.no.

Kommentarer til denne saken