Gå til sidens hovedinnhold

Staten gir høyest lederlønninger

- Dette skal snus, sier næringsministeren.

Statseide selskaper som Telenor, Statoil, Norsk Hydro og Yara leder an i økning av lederlønninger blant de største selskapene på Oslo Børs.

Dette skriver VG.

Avisen har kartlagt hva de største selskapene på børsen betalte sine toppledere i lønn og frynsegoder fra 2007 til 2010. Så godt som alle lederne har sikret seg en langt bedre lønnsutvikling enn vanlige lønnsmottakere.

Statoil-sjef Helge Lund økte sin samlede inntekt fra 8 millioner til 11 millioner kroner, en økning på 38 prosent. Telenor økte Jon Fredrik Baksaas' inntjening med 149 prosent til 18,4 millioner kroner i fireårsperioden.

Svein Richard Brandtzæg i Hydro tjener noe mindre enn sin forgjenger Eivind Reiten, da sistnevnte tjente godt på et avsluttet aksjeprogram under sammenslåingen med Statoil i 2007. Men selskapet ligger på topp blant de største børsselskapene - totalt mottok Brantzæg og Reiten 49,7 millioner kroner fra 2007 til 2010.

En vanlig industriarbeider hadde en lønnsutvikling på 13 prosent i perioden. Bare hos Norsk Hydro og privatkontrollerte Subsea 7 har toppsjefen hatt svakere lønnsutvikling enn dette.

Næringsminister Trond Giske sier til VG at han er trygg på at tendensen skal snus i selskapene staten eier over halvparten av, men sier han ikke har noen garanti for det der hvor staten har mindre andeler.

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua

Kommentarer til denne saken