Gå til sidens hovedinnhold

Staten trengte ikke hjelp

Næringsdepartementet sier de ikke trengte rådgivere for å gjennomføre Røkke-handelen.

Fredag ble det klart at staten kjøper seg inn i Akers eierselskap som kontrollerer Aker Kværner for 4,8 milliarder kroner.Men som NA24 kunne melde tirsdag ble ikke milliardkjøpet gjort sammen med en ekstern finansiell rådgiver som kunne komme med innspill på prisen staten betalte for aksjene. Dette har skapt harme blant opposisjonen på Stortinget, som nå vil ta saken opp med regjeringen.Les mer her.


Kjøpte Røkke-aksjer uten råd
- Jeg er rystet

Umulig gjennomgang

Næringsdepartementet så ikke grunn til å innhente noen ekstern finansiell rådgiver i forbindelse med inntreden i Aker Holding, som igjen eier aksjer i Aker Kværner.En av årsakene er at det ikke ville vært mulig for staten, som potensiell eier i Aker Holding, å gjennomføre en finansiell due diligence (grundig gjennomgang, red. anm) av Aker Kværner, ettersom de kjøper seg aksjer i et selskap som bare eier aksjer i dette selskapet. Det forteller Reier Søberg i Næringsdepartementet til NA24.Rabatt eller premie?

Han forteller videre at det er grunn til å gå ut ifra at markedsprisen på aksjene i Aker Kværner, som er likvide i markedet og godt analysert av aktørene, reflekter verdien av selskapet på kjøpstidspunktet. Spørsmålet er da om man skal få en rabatt eller premie på kontrollen. Her er det argumenter på begge sider, blant annet at staten får avgjørende innflytelse på hovedeier Aker sin styring av selskapet rundt viktige forhold, som f.eks. endringer i kapitalen, fisjoner/fusjoner, lokalisering av hovedkontor og så videre.Reier Søberg understreker at en finansiell rådgiver ikke ville hatt tilgang til annen finansiell informasjon enn det Aker Kværner har offentliggjort i markedet.

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden