Gå til sidens hovedinnhold

Mange bor i strålingsfeller

Kommunene overser radonfaren, viser en undersøkelse fra Statens strålevern.

Mange bor i boliger med altfor høye nivåer av den helseskadelige gassen radon. Den radioaktive gassen, som kan føre til lungekreft, stiger opp fra grunnen og kan bli konsentrert i farlige mengder dersom det ikke tas nødvendige forholdsregler.

Les mer om eiendom i Nettavisen.

Likevel har de fleste kommuner ikke tatt hensyn til radonfaren i reguleringsplanene, og mange nye boligfelt kan dermed være helsefeller.

- Vi er bekymret for omfanget av radon i Norge. Det vi ser er at veldig få kommuner tar hensyn til radonrisikoen i sine reguleringsplaner, og her mener vi det er store forbedringsmuligheter, sier seksjonssjef ved Statens strålevern, Anne Liv Rudjord, til Vi i villa.

Her kan du lese mer om radon.

Lite kunnskaper
Norge er et av de landene i verden hvor radonfaren er størst. Det skyldes både det kalde klimaet og de geologiske forholdene i Norge.

- Noen typer bergarter er verre enn andre, som for eksempel alunskifer. Kommunene som har slike bergarter i sitt område er gjerne kjent med det. Men også sprekker, løsmasser og grove morener kan være en stor risiko, og det virker dessverre ikke som om dette er like godt kjent, sier Rudjord.

Statens strålevern ser helst at kommunene ser på radonfaren før de utarbeider reguleringsplaner, og at de blir flinkere til å informere innbyggerne i kommunen om problemet med radon.

Bor du i et radonfarlig område? Sjekk kart over radonfaren her.

Kan bli bedre
- Vi vet at mange boligeiere vil ta problemet mer på alvor om de får informasjon fra kommunen. Resultatene fra undersøkelsen viser at rundt 10 prosent av kommunene er aktive med å informere innbyggerne, mens rundt halvparten ikke har noe opplegg for å informere befolkningen, forteller Rudjord.

På Statens strålevern sine sider kan du finne frem til firmaer som tilbyr radonmåling i boligen din.

I undersøkelsen ble det også spurt om de geologiske forholdene i kommunene.

- Det positive er at kommunene har kunnskaper om geologiske forhold. Dermed har de faktisk et grunnlag for å vurdere radonrisikoen, avslutter Rudjord.

Les mer i Vi i villa:

Radon – gass som dreper

Radonsikring av boliger

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?