Gå til sidens hovedinnhold

- Statlige aksjefond er «busemannen»

Statlige aksjefond får hard medfart. Det bekymrer ikke sjefen for det norske oljefondet.

- Statlig eide aksjefond er «busemannen» i det internasjonale aksjemarkedet, hevder Nouriel Roubini, økonomiprofessor ved Stern University.

NA24 - din næringslivsavis

I en kommentar i avisen The Scotsman skriver han at kredittkrisen har vendt oppmerksomheten bort fra hvem som er verstingen i det globale finansmarkedet. Økonomiprofessoren mener fremveksten av den stadig økende mengden velfylte, statlige aksjefond har mye større implikasjoner og er mye mer politisk sensitiv enn den kortvarige kredittkrisen

Uten gjennomsiktighet og kontroll
Han får støtte fra Financial Times-kommentatoren John Plender, som skriver at tusenvis av milliarder av kroner pøses inn i det internasjonale aksjemarkedet, med minimal gjennomsiktighet og kontroll.

I Tyskland vurderer myndighetene å opprette et byrå som overvåker oppkjøp fra statlig eide fond. I Canada er de i ferd med å revidere sine eierskapsregler, mens USA har bedt Verdensbanken og Det internasjonale valutafondet å skissere retningslinjer for statlige fond.

Slikt bekymrer ikke ekspedisjonssjef Martin Skancke i Finansdepartementet, som leder avdeling for formuesforvaltning.

- Jeg tror det er knyttet sammen med at det er usikkerhet knyttet til hva investeringsstrategien til disse andre fondene er og mangel på innsyn. Den uroen er helt legitim, men vi føler at den type bekymringer og kritikk ikke er relevant for det vi gjør, sier han til NA24.

Norsk skryt i internasjonale medier
De siste ukene har Skancke kunnet glede seg over flere positive artikler om fondet han styrer. Både Economist, Financial Times og Newsweek trekker frem Statens pensjonsfond - utland som en lysende stjerne i mengden av omstridte statlige fond.

Slike fond blir i økende grad sett på med bekymring rundt omkring i verden. En periode med høy oljepris og gode markedsforhold gjør at land som Russland, Qatar, Dubai og Kina har mer penger å rutte med. Pengene bruker de stadig oftere på strategiske investeringer. Tidligere i år gikk for eksempel Kinas statlige fond inn i investeringsselskapet Blackstone, mens Dubais investeringsselskap jakter på OMX, selskapet som driver Stockholmsbørsen.

Det norske oljefondet – Statens pensjonsfond – utland – ligger like under 2000 milliarder kroner i verdi. Rundt 350 milliarder dollar etter dagens dollarverdi. Det gjør fondet til ett av de aller største statlig eide fond i verden og sammen med fond fra Kina, Russland, Saudi-Arabia, Singapore og andre land er det norske oljefondet i ferd med å utgjøre en økende maktfaktor i finansverdenen. Men i motsetning til her til lands, er det mye hemmelighold rundt investeringer og strategier.

Usikkerhet rundt strategi
Skancke vil ikke spekulere i hvorfor det er slik, men forklarer at det ville være helt umulig å skape politisk oppslutning i Norge om en finanspolitikk som går ut på å spare penger i et fond hvis det ikke har vilje folk hva investeringsstrategien er

- Det reflekterer vel litt forskjeller i styresett og tradisjoner. Vi er et unntak i så måte at vi har etablert et fond i et åpent parlamentarisk system, sier han og legger til:

- Det kan også være knyttet usikkerhet til bekymring for oppkjøp i enkelte næringer og selskaper som man anser har spesiell strategisk betydning. Det er en bekymring som ikke rammer oss så mye. I gjennomsnitt har vi rundt en prosent i selskapene vi eier. Vi er en finansiell investor med et veldig spredt eierskap i mange tusen selskaper i en rekke land.

Derfor er han heller ikke bekymret for at det vil komme retningslinjer rundt om i verden, som kan legge begrensninger på Norges mulighet til å drive oljefondet slik vi gjør i dag.

- De vil kanskje adressere andre problemstillinger enn det som er relevant for oss, blant annet om krav til åpenhet, sier han.

Bra for aksjemarkedene
Han mener uansett at statlige investeringsfond er en fordel for de internasjonale aksjemarkedene. De vil nemlig kjøpe, selv om pilene peker nedover.

- Vi ser nå i perioder med finansuro, at det er en fordel at det finnes langsiktige, tålmodige investorer i disse markedene, som ikke har behov for avkastning på kort sikt, sier Skancke.

- Det vil kunne virke stabiliserende på markedene at det finnes kjøpere som vil kjøpe, bare prisen er lav nok. Jeg mener det er en fordel at det er noen land med store driftsbalanseoverskudd som har mulighet til å plassere midler der det kaster mest av seg, legger han til.

Skancke mener det Statens pensjonsfond – utland bidrar positivt i det internasjonale finansmarkedet.

- Vi er forutsigbare, langsiktige og har ikke behov for å kaste om på porteføljen på kort sikt. Vi er åpne om hvordan vi investerer, hva vi gjør og om hvilke saker vi prioriterer. Vi setter en standard når det gjelder åpenhet og er åpne om hvilken type saker vi stemmer over på generalforsamling, sier han.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021