Gå til sidens hovedinnhold

Statoil-plattform evakuert i natt

En gasslekkasje på Visund-plattformen førte til en dramatisk redningsaksjon natt til torsdag.

Klokken 00.03 i natt gikk alarmen på Visund-plattformen. I full storm ble det bestemt å evakuere de ansatte. Et helikopter fra en nærliggende plattform ble satt inn. 17 personer ble evakuert. Ingen ble skadet

Produksjonen på Visund-plattformen er fortsatt stengt torsdag morgen i påvente av reparasjoner.

Petroleumstilsynet ser alvorlig på saken, og er i løpende dialog med Statoil. Dette opplyser pressetalsmann Ole Johan Faret i Petroleumstilsynet til TV 2 Nettavisen

Skummel situasjon
I meldingen som kom til Petroleumstilsynet i natt, ble det opplyst at alarmen gikk både for gass og åpen flamme. Åpen flamme i kombinasjon med eksplosiv gass er et skrekkscenario på en slik plattform.

- Det var en lekkasje i prosessområdet. Her er det gass under høyt trykk. Det var utslag både på detektor for gass og på flammedektor i varselet som kom til oss, sier Faret.

Han understreker imidlertid at det ikke ble observert flammer noe sted. Ifølge Faret kommer det torsdag morgen nye opplysninger fra Statoil som går på at det ikke skal ha slått ut på flammedetektor likevel. Dette vil bli undersøkt nøye av Petroleumstilsynet.

Klokken 02.20 ble aksjonen avblåst, da situasjonen kom under kontroll. Totalt var det 91 personer ombord.

Ektremværet «Narve» har de siste dagene herjet langs kysten. Det var vind med orkan i kastene mens evakueringen pågikk. På grunn av de høye bølgene, kommer ikke mannskapet på plattformen til for å inspisere produksjonsområdet der alarmen gikk.

- Men ettersom produksjonen er stengt, er det heller ikke noe trykk her, sier Faret.

Dramatisk
- Det ekstremt dårlige været gjorde det vanskelig å få opp helikopteret fra Statfjord B-plattformen som ble brukt i evakueringen. Når vindhastighetene er så høye er det vanskelig å få ut rotorene, men da helikopteret kom i lufta gikk evakueringen greit, sier vakthavende ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge, Sølve Tanke Hovden, til TV 2 Nettavisen. De evakuerte ble brakt i sikkerhet på Gullfaks A-plattformen.

Visund-plattformen eies av Statoil, og ligger 200 kilometer nordvest for Bergen. Statoil vil sette ned en egen gruppe som skal granske lekkasjen.

Høsten 2004 oppsto det en dramatisk gasslekkasje på Snorre A-plattformen som satte over 200 plattformarbeideres liv i fare.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken