Gå til sidens hovedinnhold

Bremser i Norge - øker i utlandet

Norske oljeselskaper er mer villig til å investere utenfor landets grenser.

OSLO KONSERTHUS, OSLO (NA24): – Jeg tror at det blir en flat investeringsprofil hos Statoil til neste år på norsk sokkel. Når det gjelder de små E&P-selskapene er det noe opp til neste år, sier analytiker John A. Schj. Olaisen i meglerhuset Carnegie til NA24. Han var ordstyrer hos Norske Finansanalytikere som tirsdag hadde innkalt finansfolket til konferanse om «E&P på Oslo Børs».

Statoil investerte totalt 95,4 milliarder kroner i 2008 hvorav 34,9 milliarder kroner ble investert på norsk sokkel. Investeringene for i år kommer i årsrapporten.

Motoren i Norge
27 prosent av verdiskapningen i Norge var i fjor fra olje og gass på norsk sokkel.

– Denne sektoren er som en motor for norsk økonomi, sier ekspedisjonssjef Ole Anders Lindseth i Olje- og energidepartementet.

Petroleumssektoren står for en av fire kroner som investeres i Norge, og 35 prosent av statens inntekter kommer fra olje og gass.

– 52 prosent av all eksport fra Norge er også fra norsk sokkel, sier Lindseth.

Høy oljepris førte til en betydelig økning i aktivitets- og kostnadsnivået på norsk sokkel i fjor. Investeringer inklusiv leteaktivitet viste i fjor en fortsatt vekst i forhold til tidligere år. ODs foreløpige anslag er i overkant av 130 milliarder kroner.

Gass den nye oljen
For å holde denne økonomiske motoren i gang må det investeres i lete- og utviklingsselskaper som skal finne morgendagens olje og penger til Norge.

– Jeg tror investeringstakten ned fra flatt til 5–10 prosent til neste år, sier analytiker Trond Omdal i meglerhuset Arctic Securities til NA24.

I 2008 ble det produsert rundt 2,5 millioner fat oljeekvivalenter per dag på norsk sokkel, og troen på at dette nivået opprettholdes er stort fra Olje- og energidepartementet.

– Dette nivået skal holde seg til 2020-2025, og mens oljen får en nedgang vil gass øke tilsvarende, sier Lindseth.

1,5 milliarder i snitt
Konferansen med tittelen «E&P på Oslo Børs» tok en nøyere titt på hva de små oljeselskapene holder på med om dagen. Disse selskapene driver med hele verden som lekegrind på ulike nivået i verdikjeden.

– Vi har vært i en turbulent høst, sier finansdirektør Haakon Sandborg i DNO, men sier selskapet har investert 500 millioner kroner i år. I perioden 2006–2008 hadde selskapet investert rundt 1,5 milliarder kroner i gjennomsnitt.

DNO, der investoren Berge Gerdt Larsen, vil ikke si noen om investeringene til neste år, men vil kommunisere dette på deres fjerdekvartalspresentasjon i februar til neste år.

Mer enn 1,5 milliarder
Oljeselskapet Noreco var tilsted på presentasjonen og er rigget til investeringer etter en vellykket obligasjonsemisjon på to milliarder kroner.

– Vi øker investeringstakten hvert år, sier direktør Einar Gjelsvik for strategi og investorkontakt i selskapet til NA24.

Noreco har markedsverdi på 3,8 milliarder kroner og eiendelene i balansen er på 11,8 milliarder kroner. Det investerte 1,5 milliarder kroner i år.

– Vi hentet nylig penger og det er for fremtidige investeringer, sier Gjelsvik til NA24 og legger til at investeringene til neste år blir høyere enn 1,5 milliarder kroner.

Norecos obligasjonsemisjon var overtegnet og ble møtte betydelig interesse blant utenlandske investorer.

Tid for å høste
Oljeselskapet PA Resources investerte 625 millioner amerikanske dollar i fjor, og er kraftig ned i år til 260 millioner dollar som er rundt 1,5 milliarder kroner.

– Det blir mye lavere investeringstakt fra oss til neste år, og vi er i posisjon for å høste av våre investeringer, sier finansdirektør Bo Askvik i selskapet.

Oljeselskapet Rocksource investerte i fjor 112 millioner kroner, og per tredje kvartal har det investert 108 millioner kroner.

– Når det gjelder neste år vil vi komme tilbake med en guiding, sier konsernsjef Trygve Pedersen i Rocksource.

Kommentarer til denne saken