Norges viktigste selskap tjener ikke penger. Det viser selskapets kvartalsrapport.

NA24 – din næringslivsavis

Nettoresultatet, altså resultatet etter alle kostnader og skatten, var på elendige 0 kroner i andre kvartal. Dette er skuffende fra det norske flaggskipet. Selskapet skylder på lavere olje- og gasspriser, samt skatt og valutaeffekter, som årsak til den svake bunnlinjen. Statoil betalte for øvrig smått parodiske 99,9 prosent i skatt eller 19,5 milliarder kroner. Årsaken til dette er at deler av skatten til selskapet er gjort i en annen valuta enn den norske, som man så igjen har valutatap på.

I samme periode i fjor var nettoresultatet på 18,8 milliarder kroner, mens analytikerne i snitt ventet et nettoresultat på 7,1 milliarder kroner i andre kvartal.

– StatoilHydro opprettholder et høyt aktivitetsnivå og en robust virksomhet både i Norge og internasjonalt. Markedssituasjonen er krevende men driften er solid, skriver Lund i kvartalsrapporten.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Fornøyde analytikere
– Alt i alt er dette en positiv rapport, sier analytiker Trond Omdal i Arctic Securities til NA24.

Han trekker frem at det justerte driftsresultatet på 29,2 milliarder kroner i kvartalet er noe bedre enn forventningene. Samtidig var bunnlinjen justert for ekstraordinære effekter på 9 milliarder kroner. Dette var over Omdals estimat på 7,9 milliarder, og godt over snittet til analytikerne som var på 7,3 milliarder kroner.

Omdal tror en rekke utenlandske investorer vil bli positivt overrasket over gassprisene i Statoil-rapporten, til tross for at disse har falt hele 23 prosent i kvartalet. I USA har nemlig prisen på gass falt langt mer.

Nesten på driften
Også Statoils driftsresultat var svakere enn ventet i andre kvartal, men justert for engangseffekter var driftsresultatet bare litt under det analytikerne hadde ventet. Likevel vitner tallene om at Helge Lund merker presset.

I andre kvartal 2009 var driftsresultatet 24,3 milliarder kroner, sammenlignet med 62,6 milliarder kroner i andre kvartal 2008. Justert for visse poster som ledelsen ikke anser å være representative for StatoilHydros underliggende drift i perioden, var justert driftsresultat i andre kvartal 2009 på 29,2 milliarder kroner, sammenlignet med 56,3 milliarder kroner i andre kvartal 2008. Her hadde analytikerne ventet 29,5 milliarder kroner i kvartalet, ifølge Bloomberg.

I kvartalsrapporten kommer det også frem at StatoilHydros samlede bokførte produksjon av væske og gass i andre kvartal 2009 var 1,729 millioner foe (fat olje og gass) per dag, som er en økning på 1 prosent sammenlignet med 1,710 millioner foe per dag i andre kvartal 2008. Dette var helt på linje med analytikernes forventninger.

Omsetningen var på 105,25 milliarder kroner i kvartalet, noe som var ned fra 171,64 milliarder kroner i samme kvartal i fjor. I snitt hadde analytikerne ventet litt bedre omsetning, eller 107,6 milliarder kroner i andre kvartal.

Vil gjøre kutt
Mye tyder på at Statoil vi trappe opp kostnadskuttene i selskapet. Dette vil påvirke ansatte i selskapet og eksterne leverandører. I kvartalsrapporten skriver Helge Lund følgende.

– Vi har høynet fokuset på kostnadskutt og vi fortsetter å levere gode produksjonsresultater fra virksomheten vår, sier StatoilHydros konsernsjef Helge Lund.

I kvartalsrapporten gjør Lund ingen endringer i forventningene fremover.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24