HTML EMBED

FØLG BUDSJETTET LIVE I VINDUET OVER.

For en stund siden kom lekkasjen om at regjeringen vil endre tollvernet for noen matvarer.

- Et importvern som fungerer er helt nødvendig for at Norge skal kunne ha et landbruk som er i stand til å utvikle seg. Sammen med jordbruksavtalen er importvernet bånnplanken for å sørge for at inntektsmulighetene er tilfredsstillende, sier landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum.

Det som skjer er at man endrer satsen fra krone- til prosenttoll. Årsaken til dette er å hindre utenlandske matvarer i å bli så billige at de kan utkonkurrere norskproduserte varer.

Nå er detaljene klare.

Varene det gjelder er harde oster, som minner om Norvegia og Jarlsberg slik som gauda, cheddar og emmenthaler. I tillegg skal prisene på biff/filet av storfe og hele/halve lam opp.

Selv om endringen skjer fra 1. januar 2013 er det nå klart at tollen kjøres til himmels.

Slik blir satsene
* Biffer og filetter: 344 prosent
* Hele eller halve skrotter av lam: 429 prosent
* Harde oster: 277 prosent

Dette er de høyeste nivåene som Norge har lov til å sette, ifølge inngåtte internasjonale avtaler.

Slagsvold Vedum bekreftet også nylig til Nettavisen NA24 at satsene ville bli kjørt så høyt som mulig.

- Prosenttallet er veldig høyt. I praksis så er det gjennom EU tollfrie kvoter. Man kan importere mye mer tollfrie oster enn det man gjør i dag. I dag importeres det cirka 2.000 tonn, så det er fortsatt stort rom til å kunne importere mer, men dette er mer en fremtidig forsikring for landbruket, sa Vedum.

- Ja, når det gjelder prosentsats så vil vi sette det så høyt som rammeverket tillater, sa Slagsvold Vedum.

Les Gunnar Stavrums kommentar: 429 prosent toll på lammekjøtt

Les også disse sakene

HTML EMBED

Så dyrt blir det
Anslag fra Norsk institutt for landbruksforskning (NILF), ifølge Aftenposten, viser at prisen på importert biff øker med 78 prosent, mens ost som konkurrerer med Norvegia og Jarlsberg, øker med 122 prosent.

En biff som før kostet 199 kroner får en ny pris 355 på kroner. En ost som før kostet 66 kroner skal nå koste 146 kroner, ifølge dinepenger.

Les mer: Skal kjøre tollsatsene så høyt som mulig

Tross lovligheten har det medført store reaksjoner fra både fiskerinæringen, Danmark og EU.

Les også: - Han er en skam for hele Norge

- Dyrere mat og null import
Slagsvold Vedum tror ikke tror at dette vil gi dyrere mat med det første.

- Det er ingen grunn til at det blir dyrere produkter etter jul. Dette gir rom i jordbruksoppgjørene mellom staten og næringen. Når andre får økte lønninger stiger også kostnadene i samfunnet, sa han nylig til Nettaisen NA24.

I statsbudsjettet står det imidlertid svart på hvitt at maten kan bli dyrere.

- Omleggingen vil også kunne gi økte priser på ost og kjøtt til forbruker, heter det i Statsbudsjettet.

En som ikke tror på dette er Ivar Gaasland ved instituttet for økonomi ved universitet i Bergen.

- Mitt tips er at de benytter handlingsrommet til å sette opp prisene allerede i det kommende landbruksoppgjøret innenfor de mulighetene markedet gir. Det er naturligvis intensjonen, men hvor fort og hvor mye kan diskuteres - men prisene vil gå opp, sa han nylig til Nettavisen NA24.

Men det er ikke bare de utenlandske matvarene som blir dyrere, også de norske kan stige i pris.

- Det vil gi en mangedobling i importkostnadene og betyr selvfølgelig at man kan øke den innenlandske prisen på ost fra Tine og Synnøve Finden, noe som vil gi bonden en høyere pris, sier Gaasland.

Struper importen
Gaasland er også sikker på at de nye satsene vil gi et annet resultat.

- Når man først tar i så vil virkningen være den samme. Om man øker tollsatsen til 200 eller 344 prosent vil resultatet uansett bli ingen import.

Dersom Norge skulle ende opp med å produsere for lite til å dekke etterspørselen, etter at prisene er satt, opp vil heller ikke det bety at de utenlandske varene blir billigere.

Det som skjer da er at man senker importtollen til et nivå som gjør at de utenlandske varene blir tilnærmet like det de norske koster.

Fattigste rammes hardest
Spesielt barn blir særlig skadelidene.

- Det er mange faktorer for at de fattigste har det vanskelig, men matvareprisene rammer spesielt hardt familier med lav inntekt og mange barn. Når du har mange barn går det mye penger til mat og disse merker dette veldig, sier Elin Herikstad, leder for velferd og utvikling hos Frelsesarmeen, til Nettavisen NA24.

Som en konsekvens av dyrere mat kan også flere ende opp med å få i seg mindre av det de faktisk trenger.

- Det som også er alvorlig er at når matvareprisene stiger går det også utover kvaliteten på maten som de med lavest inntekt kan kjøpe. Sunn og næringsrik mat er dyrt. Barn trenger et næringsrikt og variert kosthold. Et resultat av dyrere mat er at foreldre ofte lager mat som er så billig at den bare metter, som for eksempel kokt pasta med ketchup, sier hun.

Les mer: - Tvinges til å gi norske barn usunn mat

Mest lest i Nettavisen: