Mandag ble detaljene i regjeringens endring av tollsatsene på enkelte landbruksprodukter klar. Flere har tidligere pekt på at dette vil gjøre matvarer dyrere i norske produkter.

For en drøy uke siden avviste landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum dette ovenfor Nettavisen NA24.

- Det er ingen grunn til at det blir dyrere produkter etter jul. Dette gir rom i jordbruksoppgjørene mellom staten og næringen. Når andre får økte lønninger stiger også kostnadene i samfunnet, sa han.

- Så det vil overraske deg om maten blir dyrere i butikkene etter nyttår?

- Det er ingen grunn til at det skal bli det med den endringen her. Det gir en mulighet fremover i jordbruksoppgjøret som er i mai, og det vil bli gradvise endringer. Når vi og andre får høyere lønn må jordbruket kunne kompensere for det, men det er en årlig forhandling.

I statsbudsjettet skriver imidlertid regjeringen selv at prisene kan komme til å stige som en følge av endringen.

«Regjeringen antar at de foreslåtte endringene vil ha begrenset betydning for prisene i norske butikker på kort sikt. På noe lengre sikt vil omleggingen til prosenttoll gi rom for høyere produsentpriser enn det ville vært grunnlag for om kronetollen hadde blitt beholdt.»

«Omleggingen vil også kunne gi økte priser på kjøtt og ost til forbruker.»

Landbruksministeren fastholder imidlertid også nå at importert kjøtt og ost ikke vil bli dyrere i butikken.

- Dette er et utrolig viktig grep for norsk landbruk, men forbrukerne vil knapt merke noen forskjell. Årsaken er tollfrie kvoter og at vi opprettholder egne kvoter for bestemte produkter etter dagens regler, sier han til NTB.

Saftige tollsatser
Den nye endringen blir følgende fra 1. januar.

For biffer og fileter av storfekjøtt foreslås tollsatsen endret fra 119,01 kroner per kilo til 344 prosent av tollverdi.

For lam foreslås det å endre tollsatsen fra 32,49 kroner per kilo til en tollsats på 429 prosent.

Tollsatsen for oster som minner om Tine og Synnøve Findens bestselgere endres fra 27,15 kroner per kilo til en tollsats på 277 prosent. Det gis unntak for en del oster som ikke er direkte konkurrenter til norske bestselgere som Jarlsberg og Norvegia. Oster som derimot rammes er av typen gauda, cheddar, edamer og emmenthaler.

Så høyt som mulig
Disse nivåene er det maksimale av hva Norge har lov til å sette innenfor WTO-avtalen.

Slagsvold Vedum bekreftet da også til Nettavisen NA24 at satsene ville bli kjørt så høyt som mulig.

- Prosenttallet er veldig høyt. I praksis så er det gjennom EU tollfrie kvoter. Man kan importere mye mer tollfrie oster enn det man gjør i dag. I dag importeres det cirka 2.000 tonn, så det er fortsatt stort rom til å kunne importere mer, men dette er mer en fremtidig forsikring for landbruket, sa Vedum.

- Ja, når det gjelder prosentsats så vil vi sette det så høyt som rammeverket tillater, sa Slagsvold Vedum.

Så dyrt blir det
Anslag fra Norsk institutt for landbruksforskning (NILF), ifølge Aftenposten, viser at prisen på importert biff øker med 78 prosent, mens ost som konkurrerer med Norvegia og Jarlsberg, øker med 122 prosent.

En biff som før kostet 199 kroner får en ny pris 355 på kroner. En ost som før kostet 66 kroner skal nå koste 146 kroner, ifølge dinepenger.

- I praksis gjør avgiften til staten det nesten umulig å importere en god Hereford-biff i konkurranse med norsk storfebiff (det heter det når den norske kua skifter kjønn etter døden) hvis tollforslaget blir vedtatt i Stortinget, skriver Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum.

Les Gunnar Stavrums kommentar: 429 prosent toll på lammekjøtt

Saftige reaksjoner
Danmark var tidlig på banen og kalte dette uheldige signaler, fiskerinæringen frykter reaksjoner fra EU, som på sin side sendte sin ambassadør. Også Norsk Industri frykter reaksjoner fra vår viktigste handelspartner.

En som gikk ekstra langt var Paal Frisvold, leder av Europabevegelsen.

- Ved neste korsvei kan vi ikke nyte den samme graden av godvilje, som vi til nå har nytt av i veldig stor grad. Forhandlingene om den nye EØS-kontigenten begynner i 2013 og da vil det være knallharde krav til Norge om økt betaling, sa Frisvold til Nettavisen NA24.

- Slagsvold burde passe seg. For den norske statens kapasitet til å opprettholde subsidiene er avhengig av inntektene Norge får av EUs indre marked. Når han blir så høy på pæra og arrogant kommer ikke EU til å sitte stille og se på. Det er en skam for hele Norge at vi har slike politikere som ikke skjønner hvilken verden det er vi lever i, raste Norges fremste EU-lobbyist.

Les mer: - Han er en skam for hele Norge

Reaksjonene bekymrer imidlertid ikke Vedum, som sier at Norge må beskytte landbruket.

- Norge er kaldt, vått og bratt. Det jobber 100.000 i norsk landbruk og vi mener at vi skal videreutvikle den industrien og ha et landbruk i Norge. Da må vi ha et tollvern og vi må bruke budsjettmidler over jordbruksavtalen, sa han til Nettavisen NA24.

Han tror heller ikke at folk vil snu seg rundt og handle mer i Sverige.

- I hvert fall ikke nå i første omgang, for det er ingen grunn til at prisene skal gå markant opp etter nyttår. Det er mye viktigere hva som skjer med kronekursen i forhold til konkurranseforholdet.

Les mer: Tror ikke folk vil handle i Sverige

Les alt om statsbudsjettet slik det utviklet seg:

HTML EMBED